Reducerea riscului de cancer - un potențial plan alimentar
 

Reducerea riscului de cancer - un potențial plan alimentar

Pentru a preveni cancerul, este important să inlcluzi în dietă următoarele alimente – dar nu în exces – și să te supui unui control medical în mod regulat.
Reducerea riscului de cancer - un potențial plan alimentar

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2019

Deoarece este o boală gravă care poate cauza moartea, reducerea riscului de cancer este un obiectiv pentru mulți dintre noi. Declanșarea cancerului are frecvent la bază factori ereditari, dar mai multe studii sugerează că poate fi influențată și de stilul nostru de viață.

Expunerea frecventă la toxine și la poluanții din mediu poate mări riscul de cancer. De asemenea, substanțele folosite pentru procesarea alimentelor sau modificarea lor genetică sunt asociate cu această boală periculoasă.

Fără îndoială, consumul de alimente naturale, 100% organice și fără pesticide ajută la prevenirea multor boli și probleme de sănătate. Tocmai de aceea în articolul de azi îți prezentăm un plan alimentar care ar putea să susțină reducerea riscului de cancer. Ia aminte!

10 alimente pentru reducerea riscului de cancer

1. Vinul roșu

Un pahar de vin roșu pentru reducerea riscului de cancer

Un pahar de vin roșu pe zi este o modalitate excelentă de a oferi organismului o doză considerabilă de antioxidanți și vitamine. Această băutură conține și resveratrol, un ingredient activ care ar putea împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

2. Rodiile

Acest fruct, pe care poți să-l mănânci ca atare sau sub formă de suc, are un conținut bogat de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, principala cauză a deteriorării celulelor.

Cosumul regulat de rodie ar putea încetini migrația celulelor maligne, reducând riscul de metastază.

3. Ceaiul verde

Căni de ceai verde

Ceaiul verde a devenit foarte popular datorită abilității sale de a stimula pierderea în greutate. Acesta conține polifenoli și alți antioxidanți care ar putea preveni dezvoltarea cancerului , reducând șansele ca acestea să se dezvolte în următoarele regiuni:

  • Colon
  • Rect
  • Pancreas
  • Plămâni
  • Ficat
  • Sâni

4. Broccoli

Broccoli este una dintre acele legume verzi pe care fiecare persoană trebuie să le consume, cel puţin de câteva ori pe lună. Acesta conține o concentrație ridicată de fibre care ajută la eliminarea deșeurilor dăunătoare din intestine.

În plus, broccoli conține un compus numit sulforafan. Acesta stimulează detoxifierea ficatului și ar putea preveni dezvoltarea anumitor tipuri de tumori.

5. Cafeaua

Consumul și chiar și utilizarea locală a cafelei poate avea un efect pozitiv în prevenirea cancerului de piele. Cofeina neutralizează o proteină numită ATR, distrugând celulele deteriorate în urma expunerii la razele ultraviolete ale soarelui.

6. Usturoiul

Căței de usturoi

Usturoiul nu este doar un bun antibiotic natural, ci și un potențial aliment anticancerigen. Datorită conținutului său de sulf, de vitamine și de minerale, usturoiul ar putea reduce riscul de cancer:

  • Esofagian
  • Pulmonar
  • De colon
  • Gastric

7. Fructele oleaginoase

Nucile conțin niște molecule numite fitosteroli, care blochează receptorii de estrogen și încetinesc dezvoltarea celulelor maligne. 

Dacă le adaugi în dieta ta, acestea pot reduce riscul de:

8. Fructele citrice

Fructe citrice feliate

Fructele citrice, precum lămâia, portocala și grepfrutul, conțin cantități mari de limonină, o substanță care ajută limfocitele să lupte împotriva anumitor tipuri de cancer. 

9. Piersicile

Numeroase studii au arătat că piersicile conțin anumiți nutrienți care ucid celulele canceroase aflate în diferite țesuturi din corp. 

Extractul de piersică este foarte promițător în ceea ce priveşte dezvoltarea unor tratamente pentru cancerul mamar, deoarece acesta distruge celulele afectate fără să le atace pe cele sănătoase.

10. Șovârful

O lingură de șovârf

Această mirodenie atât de populară în bucătărie conține carvacrol, un compus care ucide celulele maligne de la nivelul prostatei. În plus, șovârful combate inflamațiile și infecțiile, ambele fiind importante pentru reducerea riscului de cancer.

Ai grijă de tine!

Nu uita, deși conțin substanțe benefice care ar putea fi utile împotriva cancerului, aceste alimente nu sunt leacuri miraculoase sau tratamente propriu-zise. Încearcă să adopți o dietă sănătoasă și nu ezita să mergi la medic dacă bănuiești că există o problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kris-Etherton, P. M., Hecker, K. D., Bonanome, A., Coval, S. M., Binkoski, A. E., Hilpert, K. F., … Etherton, T. D. (2002). Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. The American Journal of Medicine.
  • Jurenka, J. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Czapski, J. (2009). Cancer Preventing Properties of Cruciferous Vegetables. Vegetable Crops Research Bulletin. https://doi.org/10.2478/v10032-009-0001-3
  • Gaascht, F., Dicato, M., & Diederich, M. (2015). Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes and Nutrition. https://doi.org/10.1007/s12263-015-0501-3
  • Iciek, M., Kwiecień, I., & Włodek, L. (2009). Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds. Environmental and Molecular Mutagenesis. https://doi.org/10.1002/em.20474
  • Vadivel, V., Kunyanga, C. N., & Biesalski, H. K. (2012). Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.01.004
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Noratto, G., Porter, W., Byrne, D., & Cisneros-Zevallos, L. (2009). Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf900259m
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.