10 sfaturi pentru picioare sănătoase - Doza de Sănătate
 

10 sfaturi pentru picioare sănătoase

Picioarele reprezintă una dintre cele mai importante părți ale corpului nostru și de aceea au nevoie de îngrijire și atenție. Dacă avem picioare sănătoase vom putea face față mai bine agitației și treburilor zilnice și vom avea parte de mai mult confort.
10 sfaturi pentru picioare sănătoase
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru a-ți păstra echilibrul organismului trebuie să acorzi importanța cuvenită fiecărei părți a corpului tău. Prin câteva sfaturi simple și practice pentru a avea picioare sănătoase ai posibilitatea să dai vieții tale o nouă direcție începând chiar de la bază.

Mulți oameni uită să-și maseze picioarele, să le revitalizeze și hidrateze și ignoră faptul că au chiar acasă remediile ce pot reda confortul atât picioarelor, cât și întregului corp.

Picioarele reprezintă una dintre cele mai importante părți ale corpului nostru și de aceea au nevoie de îngrijire și atenție. Dacă urmezi câteva sfaturi pentru picioare sănătoase vei putea face față mai bine agitației și treburilor zilnice și vei avea parte de mai mult confort.

Este important să îți amintești că picioarele nu sunt afectate doar de oboseală, ci și de frecarea și transpirația cauzată de purtarea unor încălțări închise ce nu permit aerisirea corespunzătoare. Aceste probleme pot provoca leziuni minore, ciuperci și diferite afecțiuni, în special la persoanele peste 50 de ani.

Îți oferim în cele ce urmează 10 sfaturi de bază pentru picioare sănătoase, un decalog ușor de pus în practică și care oferă beneficii reale. Trebuie să fii consecvent și să îți dorești într-adevăr să atingi starea de bine și confortul.

10 sfaturi pentru picioare sănătoase

1. Protejează-te de căldură și de frig

Evită să mergi cu picioarele goale pe plajă sau pe suprafețe fierbinți (la piscine, saune, spa-uri sau acasă), iar dacă noaptea îți îngheață picioarele poartă șosete. Nu folosi pungi cu apă sau pături electrice pentru a-ți încălzi picioarele și nici gheață pentru a le răci.

2. Spală-ți picioarele cu delicatețe în fiecare zi

Sfaturi pentru picioare sănătoase

Pentru ca picioarele tale să fie puternice și să-și păstreze temperatura normală, spală-le cu apă caldă și cu un săpun delicat cu pH neutru, în fiecare zi. Este bine ca baia să nu dureze mai mult de 10 minute și ca după aceasta să îți usuci picioarele.

3. Nu neglija hidratarea

Ai grijă ca picioarele tale să nu fie nici prea umede, nici prea uscate și ca pielea să fie catifelată și hidratată suficient. O cremă hidratantă naturală poate face minuni în acest sens.

4. Îngrijește-ți unghiile

Unghii îngrijite pentru picioare sănătoase

Este bine ca unghiile să fie pilite, și nu tăiate în fiecare săptămână sau ori de câte ori este nevoie. Pentru a le da o formă frumoasă, cel mai bine este să folosești o pilă.

Cercetează-le pentru a descoperi orice fel de modificare de culoare sau de textură care apare în timp, sau ca să depistezi orice început de încarnare a lor. Nu împrumuta niciodată instrumentele pentru igiena unghiilor.

Te-ar putea interesa și:

Remediu pentru picioare fine și moi

5. Încălțămintea

Folosește încălțăminte potrivită atât pentru afară, cât și pentru stat în casă. Când încerci pentru prima dată o încălțăminte, nu ar trebui să o porți de la început o perioadă îndelungată de timp. Încearc-o treptat.

Este important să te simți confortabil în încălțămintea aleasă, aceasta nu trebuie să fie nici strâmtă, nici largă.

6. Evită substanțele iritante

Evitarea substanțelor iritante pentru picioare sănătoase

Pentru a avea picioare sănătoase, urmează aceste sfaturi și evită substanțele și instrumentele iritante, precum alcoolul, apa sărată, aparatele de ras, iodul și aparatele pentru îndepărtarea bătăturilor, care pot provoca o serie de probleme.

Dacă trebuie să porți un bandaj, alege unul hipoalergenic.

7. Examinează-ți picioarele

Trebuie să îți examinezi picioarele în fiecare zi. Atunci când crezi că există o problemă nu ezita să ceri ajutorul unui specialist. Acordă mare atenție rănilor, de orice fel, precum tăieturilor, petelor, zgârieturilor, veziculelor sau zonelor umflate sau roșii.

Caută soluții pentru toate aceste probleme astfel încât picioarele tale să devină din nou sănătoase.

8. Mergi pe jos

Mersul pe jos pentru picioare sănătoase

Mergi pe jos în fiecare zi! Încearcă plimbări ușoare de 45 de minute sau de o oră. Special pentru picioare poți face exerciții de ridicare și coborâre. Repetă exercițiul timp de 5 minute de 2-3 ori pe zi.

În plus, pe lângă mers ar fi foarte bine să practici un sport. De asemenea, evită fumatul și alcoolul.

9. Verifică-ți glicemia

Încearcă să ții sub control nivelul glicemiei cu o dietă sănătoasă ce include cantități rezonabile de zahăr și amidon. Uneori acest lucru poate părea complicat, dar în timp vei aprecia cum se cuvine efectele benefice atât asupra picioarelor, cât și a restului corpului.

10. Consultă un medic

În cazul în care observi că ceva nu este în regulă cu picioarele tale și consideri că este dificil să rezolvi singur problema, adresează-te unui medic. Acordă întotdeauna o atenție specială nevoilor corpului tău și în special picioarelor.

Aceste recomandări sunt eficiente?

Doar de tine depinde ca aceste recomandări să se concretizeze în rezultate palpabile. Picioarele tale vor fi pe atât de sănătoase pe cât de mult le îngrijești. Aplică aceste sfaturi pentru a avea picioare sănătoase și vei observa în scurt timp schimbările.

În concluzie…

Cel mai important este să fii consecvent în îngrijirea picioarelor tale, indiferent unde te afli. Ele sunt o parte importantă a corpului tău, așa că examinează-le și îngrijește-le corespunzător. Ferește-te de soluții chimice sau de orice alte substanțe care le pot afecta.

În final, nu uita că trebuie să urmezi o dietă echilibrată pentru că, deși poate părea surprinzător, având grijă de propria alimentație ai grijă de fapt de întregul corp și de părțile acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.