14 trucuri pentru un păr sănătos - Doza de Sănătate
 

14 trucuri pentru un păr sănătos

Pentru a avea un păr sănătos, frumos și strălucitor, trebuie să îl îngrijești în mod corespunzător și să îl ferești de factorii dăunători. 
14 trucuri pentru un păr sănătos
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este greu să ai mereu un păr frumos, strălucitor și sănătos, iar pentru a reuși acest lucru, în acest articol, îți prezentă 14 trucuri utile.

Părul este sensibil la numeroși factori: umiditate, căldură, mineralele din apă, raze ultraviolete, coafura aleasă, stres, etc.

Nu-ți face griji, ia un pix și o foaie de hârtie și pune-te pe luat notițe, deoarece astăzi îți oferim 14 trucuri minunate pentru a avea un păr sănătos.

14 trucuri pentru a avea un păr sănătos

Trucul nr. 1: Pieptănare și aranjare

Pentru a-ți îngriji părul în mod corespunzător, este important să folosești o perie cu peri naturali și să te piepteni încet, cu delicatețe, pentru a nu afecta rădăcinile firului de păr. Nu-ți peria părul atunci când este ud, deoarece este mai sensibil și se rupe mai ușor. Pentru a descâlci părul ud, folosește un pieptene cu dinții groși și nu uita să începi întotdeauna cu vârfurile.

Trucul nr. 2: Ce produse să folosești?

Poți înlocui produsele chimice la care este expus părul tău cu variante naturale. Dacă ai părul uscat, de exemplu, poți opta pentru un tratament cu ulei fierbinte. Șampoanele care conțin alcool sunt foarte agresive cu scalpul, la fel și unele geluri sau spume de păr, motiv pentru care este bine să le eviți. În plus, atunci când te speli pe cap, ai grijă să nu îți clătești niciodată părul cu apă prea rece sau prea fierbinte – apa caldă este cea mai bună opțiune.

Dacă observi că părul a început să cadă și nu mai este sănătos, renunță la vopseaua de păr sau la alte tratamente și trucuri chimice pe care le aplici podoabei capilare.

Tratamentul cu ulei fierbinte este benefic pentru păr

Trucul nr. 3: Taie-ți părul la momentul potrivit

Știai că există o legătură misterioasă între tăierea părului și fazele lunii? Dacă îți tunzi părul atunci când luna este în creștere, în al doilea pătrar, acesta va crește mai repede; însă dacă îl tunzi în timpul primului pătrar, va crește mult mai greu. Oricum ar fi, este bine să îți tai mereu vârfurile despicate pentru a stimula circularea oxigenului la nivelul părului și pentru ca acesta să devină mai puternic și să continue să crească.

Trucul nr. 4: Ai grijă la uscătorul de păr

Aerul fierbinte emanat de uscătorul de păr poate deteriora rădăcinile, așa că ai grijă să îl ții la o distanță de cel puțin 15 cm de cap. Dacă nu ai nevoie decât să îți fixezi coafura, folosește aerul rece.

Trucul nr. 5: Păr strălucitor

Vopseaua de păr poate fi dăunătoare

Cine nu vrea să aibă un păr frumos, strălucitor? Praful, carențele nutriționale și expunerea la fumul de țigară pot răpi strălucirea naturală a părului tău. Pentru a remedia situația, apelează la următorul tratament: spală-ți părul cu un amestec de apă caldă și oțet de mere. Poți folosi și zeamă de lămâie. Acest remediu îndepărtează și mătreața și alte bacterii acumulate în păr.

Trucul nr. 6: Piepteni și perii murdare

Știi deja că praful și grăsimea îți afectează părul, așa că trebuie să reții că și instrumentele pe care le folosești pentru aranjarea sa se murdăresc și, drept urmare, îți murdăresc și podoaba capilară. Îți recomandăm să le înmoi într-un vas cu apă caldă amestecată cu patru lingurițe de bicarbonat de sodiu. Lasă-le să stea 20 de minute, apoi clătește-le.

Trucul nr. 7: Cele mai bune șampoane pentru părul normal

Aloe vera este benefică pentru păr

Gelul de aloe vera are numeroase proprietăți benefice. Este folosit ca ingredient în loțiuni, lapte hidratant, emulsii pentru masaj, etc. Șamponul pe care urmează să ți-l prezentăm îți va face părul mătăsos și strălucitor după numai o săptămână. Dacă ai părul gras sau uscat, este mai bine să-l eviți.

Ai nevoie de 100 ml de șampon pe bază de miere de albine, 200 ml de gel de aloe vera și 2 linguri de whisky. Amestecă cele trei ingrediente și agită bine recipientul. Pune șamponul obținut într-o sticlă și depozitează-l într-un loc întunecat timp de șase luni, după care poți să-l folosești pentru a te spăla pe cap.

Trucul nr. 8: Tratament pentru părul gras și pentru mătreață

Acest amestec întărește părul, combate mătreața și îndepărtează excesul de grăsime. În doar o lună, vei observa că părul tău crește mai repede și este mult mai rezistent. Ai nevoie de 1 litru de vin alb, 10 grame de agar-agar, 10 grame de hijiki, 10 grame de alge kombu și melasă.

Adaugă vinul și cele trei tipuri de alge într-o tigaie și lasă-le să fiarbă pentru 15 minute. Toarnă amestecul cald într-un recipient închis cu capac și lasă-l să stea într-un loc uscat, la întuneric timp de trei zile, agitându-l din când în când pentru a amesteca ingredientele. Strecoară lichidul și adaugă o cantitate egală de melasă pentru a-i dubla volumul. Amestecă bine și depozitează produsul rezultat.

Bea o jumătate de cană de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă. Întrucât algele de mare sunt foarte gelatinoase, poți să încălzești puțin amestecul înainte de a-l consuma.

Trucul nr. 9: Balsam de casă

Prepară acasă un balsam de păr natural

Vrei să ai un păr sănătos, moale și strălucitor, aplică următoarele trucuri. Nu trebuie decât să folosești un balsam natural: masează-ți scalpul cu maioneză făcută acasă timp de cinci minute, apoi spală-te cu șampon ca de obicei. Părul tău va străluci de frumusețe!

Trucul nr. 10: Tratament hidratant

Există numeroși factori care usucă părul: condițiile de mediu, anumite șampoane sau apa dură, etc.  De aceea ai nevoie de o cremă hidratantă. Într-un vas de ceramică adaugă două lingurițe de miere de albine, puțin ulei de măsline și un gălbenuș de ou și amestecă totul cu o lingură de lemn. Aplică tratamentul pe păr și pe scalp, masând ușor cu vârfurile degetelor. Acoperă capul cu un prosop și lasă crema să acționeze timp de 20 de minute, apoi spală-ți părul ca de obicei.

Citește și:

Trucul nr. 11: Regenerarea părului

Este atât de neplăcut să ai fire de păr dezordonate și rupte care stau ridicate în toate direcțiile! Dar nu-ți face griji – acest tratament îți va aranja și regenera părul. Amestecă o lingură de miere, două gălbenușuri, o lingură de iaurt și o lingură de apă caldă. Aplică amestecul pe păr cu un masaj delicat și acoperă-ți capul cu o folie de plastic. Așteaptă 20 de minute, apoi clătește-te cu apă caldă.

Trucul nr. 12: Cremă hrănitoare

O cremă hrănitoare este necesară pentru un păr sănătos

O cremă hrănitoare este esențială pentru păr: întărește rădăcinile și stimulează creșterea acestuia. Pasează o banană și un avocado într-un vas. Masează bine amestecul în păr, apoi acoperă-l cu un prosop și lasă crema să acționeze timp de 15 minute. Clătește-te cu apă, apoi spală-te pe cap în mod normal. Repetă tratamentul în fiecare săptămână.

Trucul nr. 13: Ferește-te de păduchi

Păduchii sunt o problemă supărătoare care afectează în principal copiii, dar nici adulții nu sunt feriți. Sunt neplăcuți nu numai din punct de vedere estetic, dar și din cauză că transmit boli și provoacă mâncărimi insuportabile ale scalpului. Pentru a scăpa de ei, spală-te pe cap cu oțet de două ori pe săptămână.

Obiceiul de a te clăti cu oțet după aplicarea șamponului te ajută, de asemenea, să ai un păr mătăsos și strălucitor.

Trucul nr. 14: Alte recomandări

În încheiere, îți mai oferim câteva sfaturi și trucuri pentru a avea un păr sănătos:

  • Evită stresul, întrucât acesta slăbește firele de păr și duce la căderea lor.
  • Renunță la fumat – nicotina interacționează cu proteinele din organism, afectând și sănătatea părului.
  • Adaugă în dietă alimente bogate în vitamina C și B: guava, curmale, piersici și cereale integrale.

Urmează aceste sfaturi și trucuri pentru a avea un păr mult mai sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.