Singurătatea este necesară ca să fii liber - Doza de Sănătate
 

Singurătatea este necesară ca să fii liber

Când vine vorba de propria ta bunăstare, nu trebuie să te lași influențat de presiunea socială. Singurătate nu este nici pe departe ceva negativ, ci o oportunitate pentru a te dezvolta ca individ.
Singurătatea este necesară ca să fii liber
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Se spune deseori că singurătatea este necesară pentru ca noi să descoperim mai multe, nu doar compania altei persoane. Noi oamenii suntem ființe sociale și avem nevoie de interacțiuni cu ceilalți pentru a crește, a învăța și a trăi. Cheia succesului este însă să realizăm un echilibru.

Singurătatea este absolut necesară pentru a ne putea menține sănătatea mentală. Momentele în care suntem singuri sunt clipe de liniște și de reconectare cu noi înșine. Dar, pe parcursul vieții, vom trece prin perioade în care ne vom simți „încătușați”, evenimentele și persoanele din jur sufocându-ne.

Presiunea din jurul nostru ne poate face să simțim că am pierdut total controlul. Simțim că abilitatea noastră de a ne alege propria cale este îngrădită și că oportunitățile noastre au devenit dintr-o dată limitate. Atunci este momentul să acționăm și să facem o schimbare.

Uneori singurătatea este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru a ne câștiga libertatea. Acesta nu este neapărat un lucru rău. În articolul de azi îți vom prezenta mai multe informații despre acest subiect.

Când singurătatea este necesară pentru a evada

Să discutăm despre un fenomen interesant ce se desfășoară chiar acum în China și care are legătură cu tema acestui articol. În această țară, atunci când o femeie împlinește vârsta de 25 de ani și nu a reușit încă să se căsătorească, ea este etichetată cu termenul peiorativ „sheng-nu”, adică „resturi de femeie” sau „femei neconsumate”.

  • În general, o femeie catalogată drept „sheng-nu” consideră că a fi necăsătorită este ceva rușinos atât pentru ea, cât și pentru familia ei. Din acest motiv, în China a luat naștere o adevărată industrie menită să găsească parteneri de viață pentru „tinerele burlăcițe”.
  • Autoritățile chineze au renunțat în sfârșit la așa-zisa „politică a copilului unic”, ceea ce înseamnă că guvernul acestei țări intenționează să promoveze dreptul femeilor de a fi mame. Totuși anumite femei sunt automat considerate a fi „eșuate” pentru că nu au reușit să-și îndeplinească „menirea naturală”. Acest lucru pune o presiune cruntă și distructivă asupra femeilor din China.
  • Din fericire, multe femei din această țară au început să reacționeze—atât împotriva familiilor lor, cât și împotriva societății în care trăiesc.

Aceste femei sunt respinse de persoanele conservatoare. Ele știu că singurătatea este prețul pe care trebuie să-l plătească pentru a-și obține emanciparea. Se simt libere pentru că sunt „femei complete”, cu dreptul de a-și trăi viața așa cum vor.

Singurătatea este privită ca ceva negativ în foarte multe culturi

Când presiunea socială inhibă libertatea personală

Cu toții știm că singurătatea nu este văzută mereu ca fiind un lucru pozitiv. China nu este singura țară unde există această preconcepție. Gândește-te la toate stereotipurile asociate singurătății în propria noastră țară.

  • De fiecare dată când închei o relație amoroasă, cu siguranță vei întâlni pe cineva care îți spune: „Nu-ți face griji, o să găsești pe altcineva în curând”. Aceștia vorbesc de parcă singurătatea temporară ar fi o nenorocire sau ceva de neconceput.
  • Chiar și membrii propriei noastre familii nu înțeleg de ce am vrea să locuim singuri. Nu înțeled de ce alegem să călătorim fără însoțitori sau să ne rezervăm timp pentru introspecție.

Din păcate, în zilele noastre singurătatea continuă să fie privită ca fiind un lucru negativ. Probabil că acesta este motivul pentru care ne simțim încătușați de anumiți oameni sau lucruri. Suntem asaltați constant de critici și opinii pe care nici măcar nu le-am cerut.

Singurătatea nu implică neapărat amărăciune

Singurătatea nu este periculoasă

În opera sa, celebrul scriitor american Charles Bukowski ne-a transmis un mesaj foarte important: uneori singurătatea este necesară, aceasta fiind un veritabil dar. Asta nu înseamnă că trebuie să ne petrecem toată viață deconectați de societate, de oamenii din jurul nostru, de distracții colective sau de iubire și prietenie.

  • Ceea ce Bukowski a încercat să ne spună este că trebuie să fim selectivi. Trebuie să facem o prioritate din noi înșine, ceea ce este un obicei benefic și terapeutic. Singurătatea prezintă fără îndoială o dimensiune personală, pe care fiecare trebuie să o experimenteze din când în când.
  • Conform unui studiu interesant publicat în Harvard Business Review, singurătatea a început să fie văzută ca o strategie pentru a îmbunătăți anumite funcții cognitive. De asemenea, este o strategie pentru a stabili un mai bun echilibru emoțional.
  • Există indivizi capabili să se deconecteze de „zgomotul” care îi înconjoară. Nu îi afectează judecățile de valoare referitoare la propria persoană și așteptările celorlalți. Aceștia sunt oameni mai liberi, mai creativi și mai deschiși oportunităților noi.
Acceptând singurătatea, devenim mai liberi

Sfaturi pentru a accepta singurătatea

A venit vremea să dăm uitării toate miturile și vechile stereotipuri. Singurătatea voluntară este o dovadă de curaj. Persoanele care cedează și le fac pe plac altora trebuie să înțeleagă că au la dispoziție și alte variante.

Ca să fim cu adevărat liberi, trebuie să fim capabili să trăim singuri. Să conștientizăm că uneori singurătatea este necesară. Ne ajută să ne îmbunătățim stima de sine și să ne alegem propria cale în viață.

Știm cu toții că nu este ușor să spui: „Ia-ți inima în dinți și fii liber”. Singurătatea este o alegere personală. Aceasta necesită multă introspecție și curaj, dar merită să încercăm să ne învingem frica.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Birditt, K., Manalel, J., Sommers, H., Luong, G., & Fingerman, K. L. (2018). Better off alone: daily solitude is associated with lower negative affect in more conflictual social networks. Innovation in Aging2(Suppl 1), 855–856. https://doi.org/10.1093/geroni/igy023.3188
  • Toyoshima, A., & Sato, S. (2017). Age differences in the effects of preference for solitude on emotional well-being. Innovation in Aging, 1(suppl_1), 1177–1177. https://doi.org/10.1093/geroni/igx004.4289

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.