4 lucruri ciudate care se pot întâmpla după ce faci sex - Doza de Sănătate
 

4 lucruri ciudate care se pot întâmpla după ce faci sex

Când devenim active din punct de vedere sexual, nu este neobișnuit să experimentăm anumite senzații și probleme imediat după ce facem sex. Dacă însă aceste inconveniente nu trec de la sine, este indicat să consulți un cadru medical.
4 lucruri ciudate care se pot întâmpla după ce faci sex
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Înainte să facem sex pentru prima dată, fiecare dintre noi este nerăbdătoare să descopere senzațiile ce însoțesc acest act. Când ne întrebăm prietenele, acestea deseori ne spun că sexul este ceva „magic”, care nu poate fi descris în cuvinte. Însă, oricât de „magic” ar fi actul propriu-zis, este posibil să nu bănuiești cât de multe lucruri ciudate și chiar dureroase se pot întâmpla după ce faci sex.

În diverse filme, actul sexual și momentele de dinainte și de după acesta sunt prezentate într-o lumină romantică. Ceea ce nu ni se arată sunt acele situații care deseori survin după sex, ce pot fi foarte alarmante.

Una dintre cele mai importante lecții pe care le înveți în viață este că, după ce faci sex, lucrurile nu sunt întotdeauna roz. Iată câteva simptome neobișnuite care pot surveni în urma contactului sexual:

O senzație de arsură sau de mâncărime în timpul urinării

Poți simți usturimi și mâncărimi după ce faci sex

După sex, multe femei resimt o senzație de usturime sau de mâncărime în timpul urinării. Dorința de a descoperi motivul acestui simptom este unul dintre principalele motive ale vizitelor la ginecolog.

Senzațiile de arsură sau mâncărime în timpul urinării sunt îngrijorătoare pentru femeile care tocmai și-au început viața sexuală. Acestea tind să bănuiască că au contractat o boală venerică sau s-a declanșat o problemă gravă.

Nu uita, anatomia feminină include deschiderea vaginală și uretra, cea de-a doua fiind poziționată la doar câțiva centimetri deasupra primei. Această regiune poate deveni iritată în urma fricțiunii cauzate de prezervative, de penis sau chiar de lubrifianți.

Nu este neobișnuit să experimentezi mâncărimi sau o senzație de arsură în timpul urinării după ce faci sex. Acest simptom este relativ frecvent și poate dura între câteva ore și câteva zile. Pentru a te asigura că factorul care a cauzat problema nu este o infecție, fă-ți o analiză la urină.

Nevoia de a merge la toaletă

Multe femei se simt prea stânjenite ca să discute despre această chestiune. Dar nu îți face griji! Nu ești nici prima, nici ultima femeie care simte nevoia să meargă la toaletă după ce face sex.

Știai că motivul pentru care survine această nevoie este faptul că te-ai apropiat de una dintre cele mai plăcute senzații pe care o femeie o poate experimenta? Da, este vorba despre celebrul orgasm.

În timpul penetrării vaginale, penisul poate stimula punctul G. Această acțiune este cauza nevoii subite de a urina. Câteodată stimularea este atât de intensă încât, imediat după încheierea actului sexual, nu mai ai încotro și ești nevoită să mergi la toaletă.

Și poziția adoptată de cuplu poate cauza această senzație. Este esențial să ai încredere în partenerul tău și să comunicați într-un mod eficient, astfel încât să nu fiți surprinși atunci când anumite lucruri (perfect firești) survin.

Sângerări vaginale ușoare după ce faci sex

Simptome care pot apărea după ce faci sex pentru prima oară

Aproximativ o femeie din zece experimentează sângerări vaginale ușoare după sex. De obicei, sângerarea se va opri după o zi sau două. Știm că acest simptom apare prima dată când facem sex, dar sângerările vaginale declanșate în urma actului sexual pot fi prezente și mai târziu.

Sexul agresiv, fricțiunea excesivă și lipsa lubrifierii reprezintă cele mai frecvente cauze ale acestei probleme. Niciunul din acești factori nu îți afectează sănătatea. Însă alte cauze posibile ale sângerărilor vaginale postcoitum necesită îngrijire medicală imediată.

În general, sângerarea se declanșează la nivelul colului uterin (partea inferioară a uterului) și este mai frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta fertilității. Deși colul uterin este perfect sănătos, fricțiunea din timpul actului sexual poate cauza leziuni superficiale.

În cazul în care sângerarea este minoră, nu ai de ce să îți faci griji, chiar dacă este însoțită și de o durere ușoară. Cel mai bun remediu este să te odihnești puțin și să îți rogi partenerul să fie partenerul să fie mai puțin agresiv data viitoare când faceți sex. Însă consultă un medic dacă sângerarea nu se oprește la o zi după contactul sexual.

Dureri la nivelul abdomenului inferior

O senzație de durere la nivelul abdomenului inferior reprezintă un alt simptom neobișnuit care poate surveni după ce faci sex. Acest tip de disconfort poate avea numeroase cauze. Dacă durerea este persistentă, va trebui să apelezi la ajutorul unui cadru medical.

Durerea în urma actului sexual nu semnalează că ai contractat o boală. Motivul pentru care nu simți disconfort în timpul actului propriu-zis este ritmul rapid al acestuia. După ejaculare, este posibil să apară un disconfort pelvian ușor, cauzat de exercitarea presiunii de către colon, care a fost supus vibrațiilor în timpul actului.

Practic, sexul poate cauza tensiune musculară la nivelul pelvisului. Când ești excitată, pelvisul tău se contractă și, supus tensiunii exercitate de partener, începi să simți durere. Această durere poate fi și una dintre consecințele ruperii pereților vaginali din cauza lipsei de lubrifiere în timpul coitului.

Când vine vorba de sex, ceea ce inițial pare „ciudat” devine în cele din urmă „normal”

Partenerul poate influența felul cum te simți după ce faci sex

Pe măsură ce explorăm lumea sexuală, devenim treptat familiarizate cu simptomele prezentate în acest articol. Probabil ai observat că acestea survin doar câteodată. Dacă ești foarte ghinionistă, există posibilitatea să le experimentezi mereu după ce faci sex.

Ține seama de faptul că, în anumite situații, inhibițiile tale ar putea fi cauza simptomelor neplăcute. O cauză posibilă ar putea fi lipsa de excitație și, implicit, de lubrifiere. Dacă ai nevoie de mult timp pentru a atinge un nivel optim de lubrifiere, poți apela la lubrifianți din comerț.

Vestea bună este că niciuna dintre schimbările fiziologice prezentate mai sus nu este permanentă. Însă, în cazul în care simptomele nu dispar într-un timp scurt, nu ezita să ceri opinia unui medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.