5 obiceiuri pentru o locuință ordonată - Doza de Sănătate
 

5 obiceiuri pentru o locuință ordonată

Următoarele obiceiuri pe care le poți pune în aplicare atunci când faci curat pentru a-ți menține locuința ordonată sunt foarte simple. Nu trebuie decât să dai dovadă de consecvență după ce începi să le pui în aplicare.
5 obiceiuri pentru o locuință ordonată

Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Locuința ta nu pare a fi niciodată armonioasă? După ce termini de făcut curat, începi imediat să găsești pretutindeni tot felul de obiecte murdare sau nelalocul lor? Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, citește în continuare pentru a descoperi câteva obiceiuri pentru o locuință ordonată.

Poate problemele tocmai menționate nu sunt frecvente în rândul oamenilor care locuiesc singuri, dar părinții cu siguranță se confruntă cu ele relativ frecvent.

Menținerea unei locuințe curate și ordonate constituie o provocare pentru multe familii. Din cauza plecărilor și a sosirilor din viața de zi cu zi, praful și obiectele răsfirate prin diferite încăperi sunt aproape imposibil de evitat. Există însă anumite măsuri pe care le putem adopta pentru a ne menține locuințele curate pentru mai mult timp.

Numeroase persoane ajung să se obișnuiască cu un anumit nivel de dezordine în casă. Altele caută alternative la această realitate.

Ca să-ți dăm o mână de ajutor, în articolul de azi îți propunem cinci obiceiuri pentru o locuință ordonată.

Beneficiile unei vieți ordonate

Obiceiuri pentru o locuință ordonată ce induc relaxarea

În primul rând, merită să reții de ce este bine să trăiești într-o locuință curată și ordonată. Oricât de greu de crezut ar părea, acest factor are un impact major asupra dispoziției noastre.

Iată principalele trei beneficii ale unei vieți ordonate:

  • Un risc scăzut de a te îmbolnăvi: Acumularea de praf și bacterii provoacă numeroase reacții alergice comune, precum și alte probleme.
  • O dispoziție mai bună: Fiecăruia dintre noi îi place să trăiască înconjurat de ordine și miresme plăcute. În mod inconștient, aceste aspecte ne influențează dispoziția și lista de activități desfășurate acasă.
  • Este o formă de mișcare: Când faci curat, consumi o cantitate moderată de energie, ceea ce are un impact benefic asupra organismului. De îndată ce termini, vei experimenta o senzație de ușurare și satisfacție deoarece ai îndeplinit sarcinile restante.

Cele mai bune obiceiuri pentru o locuință ordonată

Acum am ajuns la partea importantă a acestui articol. Oare cum poți să-ți schimbi obiceiurile pentru a-ți menține locuința în ordine?

Punând în aplicare următoarele trucuri simple, te vei convinge că acestea sunt doar niște eforturi zilnice minore care îți simplifică viața considerabil.

1. Podelele trebuie să fie curate

Gospodină adoptând obiceiuri pentru o locuință ordonată

Dacă îți rezervi cinci minute din zi pentru a curăța podelele din locuința ta, vei vedea că întreținerea lor devine mult mai ușoară. În loc să lași praful să se acumuleze, curăță aceste suprafețe zilnic cu un mop umed.

În cazul în care nu este nevoie să faci acest lucru, pur și simplu mătură podelele pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Poți îndeplini această sarcină în fiecare zi, după prânz.

2. Fă paturile

Un dormitor armonios cu obiceiuri pentru o locuință ordonată

Da, știm că multor persoane nu le place să-și facă patul. Dar aranjând patul vei simți că dormitorul tău este ordonat.

Cel mai bine este să-ți faci patul dimineața, după ce te trezești. Pe cât posibil, lasă ferestrele deschise pentru a aerisi încăperea. Spală cearșafurile în fiecare săptămână cu apă fierbinte.

3. Hainele trebuie să fie împăturite sau agățate în cuier

Femeie punând în aplicare obiceiuri pentru o locuință ordonată

Hainele răsfirate peste tot se numără printre principalele imagini asociate locuințelor dezordonate. Pentru a evita această problemă, obișnuiește-te să pui toate obiectele vestimentare la locul lor.

Când ajungi acasă, agață-ți paltonul în cuier. După ce ai făcut duș, pune hainele murdare în coșul de rufe. În cazul în care te-ai schimbat pentru a ieși în oraș sau a te culca, lasă hainele pentru ziua de mâine pe un scaun sau în șifonier. Aceste acțiuni simple au un impact vizual major.

4. Curăță dușul și restul băii o dată pe zi

O baie mai armonioasă cu obiceiuri pentru o locuimță ordonată

Deși pare a fi oarecum redundant să-ți cureți dușul o dată pe zi, acest obicei este foarte eficient.

Poți șterge pereții cu o cârpă cu dezinfectant pentru a preveni acumularea de săpun și mucegai. De asemenea, înainte de a face duș, rezervă-ți câteva minute pentru a curăța WC-ul și chiuveta.

Vei vedea că, depunând puțin efort, aspectul băii tale se va îmbunătăți semnificativ.

5. Stabilește un interval pentru curățenie în grup în fiecare zi

Obiceiuri pentru o locuință ordonată puse în aplicare în familie

Repartizează câte o sarcină fiecărui membru al familiei tale: spălatul vaselor, aruncarea gunoiului, hrănirea animalelor de companie, măturatul podelelor. Dacă locuiești singur, încearcă să faci toate aceste lucruri, chiar dacă îți vor răpi mai mult timp.

Micile obiceiuri pentru o locuință ordonată au un impact major. În plus, ele te vor ajuta să-ți înveți copiii despre responsabilitate și vă vor permite să locuiți împreună în armonie.

Nu în ultimul rând, merită să menționăm faptul că sfaturile din acest articol nu presupun să „trăiești ca să faci curat”. Pentru a-ți echilibra locuința și a-ți mări bunăstarea, nu este nevoie să recurgi la extreme. Trebuie doar să găsești o rutină adecvată și să creezi un mediu sănătos și plăcut. Nu deveni obsedat, ci fii consecvent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Casanova, V. (2011). Métodos de limpieza , desinfección y esterilización.
  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.