6 diete care îți reduc riscul de infarct și AVC

Anumite diete îți reduc riscul de a face infarct

Un studiu recent publicat în Jurnalul american de nutriție clinică a tras un semnal de alarmă asupra unui fapt care nu trebuie ignorat: în general, urmăm diete foarte nesănătoase. Însă câteva simple modificări ale obiceiurilor noastre alimentare sunt de ajuns pentru a ne reduce cu o treime riscul de a face un infarct sau un AVC.

Deși poate nu pare a fi un număr atât de semnificativ, cel mai important aspect este faptul că putem controla într-o anumită măsură aceste variabile. Dacă adoptăm diete adecvate și ne îmbunătățim stilul de viață, ne reduce riscul de a face un infarct sau un accident vascular cerebral.

Aceste două afecțiuni provoacă moartea a sute de mii de oameni din toată lumea în fiecare an. De ce să nu începi să te protejezi împotriva lor?

Cele mai bune diete pentru a-ți reduce riscul de a face un infarct sau un AVC

Deși aceste două afecțiuni au și o componentă ereditară, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că le putem preveni. Atât infarcturile, cât și AVC-urile se numără printre cauzele principalele ale morții în rândul bărbaților și al femeilor. În ultimii ani, riscul celor din urmă de a suferi de una dintre aceste două afecțiuni a crescut semnificativ.

Numărul cazurilor de accidente vasculare cerebrale este în continuă creștere, iar acest lucru nu se întâmplă numai din cauza îmbătrânirii populației. Diete nesănătoase, stres și sedentarism—sunt factori care favorizează dezvoltarea acestei afecțiuni.

Conform studiului menționat anterior, mulți dintre noi așteptăm să împlinim vârsta de 50 de ani înainte să adoptăm un stil de viață și obiceiuri mai sănătoase. În acest stadiu, nivelul ridicat de colesterol și hipertensiunea arterială devin deja probleme reale.

De ce să lași problemele să avanseze atât de mult când îți pot îmbunătăți viața chiar acum? Nu-i așa că e mai bine să iei anumite măsuri pentru a preveni apariția acestor factori și a evita pe viitor să te îmbolnăvești?

Fără îndoială, nu strică să știm câte ceva despre infarcturi și accidente vasculare cerebrale pentru a ne proteja împotriva acestor afecțiuni. Mai mult, anumite stiluri de viață și diete sunt foarte benefice pentru sănătatea noastră, indiferent de vârstă. Acestea fiind spuse, ia aminte de următoarele diete:

1. Evită consumul de sare și grăsimi

Evită acele diete bogate în grăsimi saturate

Multe diete tradiționale includ, în general, alimente bogate în grăsimi și sare. Nu are importanță dacă suntem din Europa sau din America, deoarece toate culturile și-au pierdut obiceiurile sănătoase. Cauzele sunt diverse, incluzând noi stiluri de viață, locuri de muncă solicitante și lipsa timpului.

Consecința este că, neavând timp suficient să gătim, ajungem să achiziționăm alimente semipreparate din supermarketuri. De asemenea, mulți dintre noi obișnuiesc să prepare adesea meniuri pe bază de carne roșie, alimente prăjite sau alte feluri de mâncăruri cu un conținut ridicat de calorii, ce ne fac mai mult rău decât bine.

Schimbă-ți alimentația, optează pentru acele diete sărace în grăsimi și sare și nu mai amâna să-ți îmbunătățești viața.

2. Zi da legumelor roșii

Orice diete sănătoase trebuie să includă roșii

Există numeroase legume care ne pot ajuta să ne protejăm împotriva infarcturilor și accidentelor vasculare cerebrale. Cele mai sănătoase diete ar trebui să includă alimente ca, de pildă, roșiile, ce conțin licopen.

Licopenul poate preveni formarea cheagurilor de sânge, motiv pentru care roșiile sunt un aliment util dacă vrei să-ți reduci riscul de a suferi de aceste două afecțiuni. Ca fapt divers, află că sosul de roșii are un conținut mai mare de licopen decât roșiile proaspete, deoarece cantitatea acestui pigment crește atunci când roșiile sunt gătite.

3. Înlocuiește făina albă cu cea integrală de grâu

Optează pentru acele diete care includ pâine de semințe de in

Tipul de făină pe care îl consumi este un factor esențial atunci când vine vorba de prevenirea infarcturilor și a accidentelor vasculare cerebrale. Începând de azi, uită de pâinea albă și ia în considerare numai acele diete care includ pâine de secară sau de ovăz.

Secara și ovăzul sunt cereale integrale care nu sunt niciodată rafinate atunci când sunt folosite ca ingredient în prepararea pâinii. Te sfătuim să consumi și orez și paste integrale, deoarece aceste alimente reduc nivelul de colesterol, previn hiperglicemia și facilitează controlul apetitului.

4. Zi da căpșunilor și merelor

Shake-urile de căpșuni sunt mereu incluse în diete sănătoase

Ce-ar fi să servești un măr verde la micul dejun? Iar la prânz, de ce să nu-ți prepari o salată delicioasă cu spanac, căpșuni și nuci? Merele au un conținut bogat de fitonutrienți, ingredient ideal pentru a combate bolile cardiace și, în același timp, a reduce nivelul de LDL, așa-zisul colesterol „rău”.

În ceea ce privește căpșunile, acestea sunt bogate în potasiu, fitonutrienți și vitamina C—combinația perfectă pentru a reduce riscul de a face un accident vascular cerebral. Te sfătuim să consumi zilnic șase căpșuni proaspete și spălate. Însă nu uita: nu adăuga zahăr!

5. Ia câte o jumătate de lingură de scorțișoară în fiecare zi

Orice diete sănătoase includ scorțișoară

Doar 15 g de scorțișoară sunt de ajuns pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a reduce riscul de a face un infarct sau un accident vascular cerebral. Iată de ce scorțișoara este un ingredient atât de benefic:

  • Reduce glicemia.
  • Reduce nivelul de colesterol LDL și trigliceride.
  • Previne formarea cheagurilor de sânge.
  • Scade tensiunea arterială.
  • Susține pierderea în greutate.

6. Mănâncă pești uleioși de două ori pe săptămână

Conform statisticilor atașate studiului publicat în Jurnalul america de nutriție clinică, cei care consumă pești uleioși de două ori pe săptămână sunt mai puțin predispuși să dezvolte aceste afecțiuni.

Acești pești au un conținut bogat de proteine și Omega-3, un ulei foarte sănătos care previne formarea cheagurilor de sânge. Nu ezita să optezi pentru o dietă ce include acești pești, astfel încât să-ți protejezi sănătatea.