6 motive pentru a slăbi sănătos - Doza de Sănătate
 

6 motive pentru a slăbi sănătos

Există multe motive pentru a slăbi. Pierderea în greutate este benefică atât pentru sănătate, cât și pentru a avea o stare mai bună de spirit.
6 motive pentru a slăbi sănătos
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși oamenii tind să-și dorească să slăbească din rațiuni estetice, există alte motive pentru a slăbi, mult mai importante. Îți prezentăm șase motive pentru a slăbi – cu scopul de a avea, bineînțeles, o greutate corporală sănătoasă, fără a deveni subponderal.

1. Este un lucru benefic pentru sănătatea ta

Unul dintre cele mai importante motive pentru a slăbi este faptul că aceasta reprezintă o condiție esențială pentru o stare bună de sănătate. Așa cum știm cu toții, obezitatea poate avea efecte negative asupra organismului. Obezitatea poate favoriza apariția anumitor boli cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiovasculare. De fapt, în cazuri mai grave poate cauza și moartea.

Din acest motiv, dacă ești supraponderal, ar fi bine să dai jos câteva kilograme. Desigur, pentru a reuși acest lucru, este indicat să urmezi cu strictețe o dietă alimentară și un program de exerciții fizice adecvate. Îți recomandăm să apelezi la un specialist pentru a te ajuta în acest sens.

2. A slăbi pentru a-ți mări stima de sine

Felină în oglindă

Atunci când ești obez sau supraponderal, pierderea în greutate poate avea efecte pozitive considerabile asupra stării tale de spirit. Asta nu înseamnă că felul în care arăți trebuie să-ți condiționeze fericirea. Însă apropierea de greutatea ideală te va face cel mai probabil să te simți mult mai bine, atât din punct de fizic, cât și psihic.

3. Te ajută să devii mai activ

Printre alte motive pentru a slăbi este și acesta că o greutate mai mică te ajută să fii mai activ. Vei reuși să desfășori anumite activități care până atunci erau mai epuizante. Acest lucru se datorează faptului că după ce slăbești ești mai în formă și poți să te miști mai ușor.  Un avantaj care se simte în activitățile cele mai simple, precum mersul pe jos, dar și în cele mai dificile, precum practicarea unui sport. Te vei simți mult mai ușor și vei obosi mai greu.

4. Pentru satisfacția atingerii unor obiective

Satisfacție

Pierderea în greutate reprezintă un obiectiv pentru multe persoane – un lucru spre care tind și pentru care muncesc din greu. Prin urmare, atingerea greutății pe care ți-ai propus-o îți oferă un sentiment de împlinire și o stare generală de bine. A slăbi în mod sănătos reprezintă un proces care necesită multă disciplină și mult efort. 

5. Pentru a elimina stresul

Pierderea în greutate poate contribui și la reducerea nivelului de stres, ajutându-te să te simți mai relaxat. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când faci mișcare, organismul eliberează endorfine.  Exercițiile fizice stimulează corpul să producă substanțe care îți oferă o stare de bine. Prin urmare, îți recomandăm să faci exerciții fizice și să slăbești, pentru a te bucura de toate beneficiile pentru sănătatea ta.

6. Pentru a purta ce haine dorești

Atunci când slăbești, ai mult mai multe opțiuni în materie de vestimentație. Deși pentru unele persoane acest lucru nu este atât de important, pentru altele reprezintă unul dintre cele mari avantaje ale pierderii în greutate, mai ales pentru că multe magazine nu oferă produse cu mărimi mai mari.

Cu toate că acest aspect ține de latura estetică, posibilitatea de a alege fără nicio problemă hainele pe care ți le dorești îți poate îmbunătăți și starea de spirit.

Însă, până la urmă, principalul motiv pentru a slăbi este faptul că te ajută să fii și să te menții sănătos. Îți recomandăm să ceri îndrumarea unui specialist pentru a întocmi un program alimentar și de exerciții fizice adecvat stilului tău de viață și timpului de care dispui.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rifkin, J. (2010). La civilización empática. Barcelona: Paidós.
  • Weeks, W.; Pedersen, P., & Brislin, R. (1979). A Manual of Structured Experiences for Cultural Learning. La Grange Park, IL: Intercultural Network.
  • Williams, K. W.; Margatho, L. O.; Lee, Ch. E.; Choi, M.; Lee, S.; Scott. M. M.; Carol F. Elias, C. F., and Elmquist, J. K.  (2011). “Segregation of Acute Leptin and Insulin Effects in Distinct Populations of Arcuate Proopiomelanocortin Neurons”, The Journal of Neuroscience organization, 31 (37): 13147–13156.
  • Salaun H., Thariat J., Vignot M., Merrouche Y., Vignot S., Obesity and cancer. Bull Cancer, 2017. 104 (1): 30-41.
  • Murray M., Dordevic AL., Bonham MP., Systematic review and meta analysis: the impact of multicomponent weight management interventions on self esteem in overweight and obese adolescents. J Pediatr Psychol, 2017. 42 (4): 379-394.
  • Stubbs B., Vancampfort D., Rosenbaum S., Firth J., Cosco T., Veronese N., Salum GA., et al., An examination of the anxiolytic effects of exercise for people with anxiety and stress related disorders: a meta analysis. Psychiatry Res, 2017. 249: 102-108.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.