8 alimente care reduc riscul de AVC - Doza de Sănătate
 

8 alimente care reduc riscul de AVC

O cană de ceai verde în fiecare zi îți va ajuta organismul să lupte împotriva îmbătrânirii cognitive. Mai mult, această băutură este bogată în antioxidanți și facilitează curățarea ficatului.
8 alimente care reduc riscul de AVC
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2018

Deși nu s-a găsit un leac 100% sigur de a preveni AVC-urile, este benefic să introduci în regimul alimentar consumul anumitor alimente ce reduc riscul unui accident vascular cerebral.

Accidentele vasculare cerebrale (prescurtate AVC) reprezintă cea de-a treia cauză de deces pe plan mondial, depășită numai de bolile cardiace și cancer.

Cu toate acestea, numeroase studii au demonstrat că un stil de viață sănătos și includerea anumitor alimente de bază în dieta noastră zilnică ne poate reduce riscul de AVC cu până la 30%.

Merită să adoptăm aceste obiceiuri sănătoase, nu numai pentru a ne apăra împotriva AVC-urilor, ci și pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Așadar, vrei să afli care sunt acele alimente ce reduc riscul de a experimenta un AVC? Citește în continuare și ia aminte.

Alimente care reduc riscul unui AVC

Probabil ai impresia că persoanele cele mai predispuse AVC-urilor sunt cele cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani. Din păcate, această concepție este greșită. Tinerii sunt la fel de vulnerabili AVC-urilor ca și vârstnicii.

În anumite cazuri, există diverși factori genetici care pot crește riscul unei persoane de a experimenta un AVC. Însă o dietă nesănătoasă și o viață plină de stres și anxietate sunt factori de risc care ne pot afecta pe fiecare dintre noi, fără excepție.

Pentru a-ți reduce riscul de a experimenta un AVC și a-ți îmbunătăți calitatea vieții, trebuie să începi să mănânci mai sănătos. Nu ezita să consumi zilnic următoarele alimente ce reduc riscul unui AVC:

1. Morcovi

Un pahar de suc de morcovi îți scade riscul de a experimenta un AVC

Conform unui studiu realizat în 2008 la Universitatea Harvard, consumul a câte patru porții de morcovi pe săptămână poate reduce riscul de a experimenta un AVC cu 50%. Deși nu este o greșeală să fim puțin sceptici cu privire la concluziile acestui studiu, beneficiile naturale oferite de morcovi sunt deja dovedite științific.

Această legumă este bogată în antioxidanți, poate preveni formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățește circulația sanguină. Te sfătuim să consumi morcovi cât mai des posibil.

2. Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles este bogată în potasiu și acid folic, nutrienți esențiali ce previn acumularea de colesterol la nivelul arterelor și elimină toxinele acumulate în organism prin intermediul urinei.

3. Avocado

Consumat regulat, fructul de avocado te apără împotriva AVC-urilor

Pentru a te proteja împotriva AVC-urilor, nu trebuie decât să consumi o jumătate de avocado în fiecare zi. Acest fruct este bogat în acizi grași benefici pentru creier (de pildă, omega-3), ce previn îmbătrânirea celulară și oxidarea. Nu uita, este suficient să consumi o jumătate de avocado zilnic!

4. Roșii

Roșiile sunt alimente cu o sursă naturală de antioxidanți (precum licopenul) ce reduc riscul unui AVC grație faptului că reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc circulația sanguină. Această legumă reduce nivelul de homocisteină din sânge, substanță asociată cu riscul crescut de a experimenta un AVC.

5. Sardine în ulei

Sardinele sunt excelente dacă vrei să eviți AVC-urile

Este indicat să consumi acest aliment de două ori pe săptămână. De ce? Sardinele sunt o sursă naturală de grăsimi, calciu și vitamina D. Acest aliment are abilitatea de a proteja creierul în mod natural.

O mică precauție: dacă deschizi o conservă de sardine și nu reușești să le consumi pe toate, nu le păstra în conserva originală, ci depozitează-le întru-un recipient de sticlă.

6. Pepene galben și pepene verde

Aceste două fructe au un conținut ridicat de apă și sunt bogate în minerale și antioxidanți. Pepenii conțin foarte puțin sodiu, fiind ideali pentru a-ți reduce nivelul de colesterol și a preveni ateroscleroza. Te sfătuim să consumi un castron de pepene galben sau verde în fiecare zi.

7. Ceai verde

Ceaiul verde este util pentru a ține la distanță AVC-urile

O cană de ceai verde pe zi este un obicei la care nu trebuie niciodată să renunți. Această băutură este bogată în antioxidanți, polifenoli și compuși esențiali ce reduc nivelul de colesterol și luptă împotriva procesului de îmbătrânire cognitivă. Pentru a obține beneficii maxime, consumă o cană de ceai verde la 20 de minute după masă.

8. Ovăz

Consumați la micul dejun, fulgii de ovăz reduc glicemia și mențin la distanță colesterolul „rău” (LDL). Nu uita, ovăzul este un aliment anti-stres foarte eficient, care îți aprovizionează creierul cu nutrienți esențiali (precum zinc și fier). Ce-ar fi să servești un castron cu fulgi de ovăz la micul dejun de acum înainte?

Câteva sfaturi pentru a-ți reduce riscul de a experimenta un AVC

Puțină mișcare îți oferă protecție împotriva AVC-urilor

Deși aceste alimente pot să reducă riscul unui AVC cu 30-50%, ține seama de următoarele aspecte:

  • Încearcă să adopți o dietă echilibrată și variată. Nu mânca același lucru în fiecare zi, ci încearcă să combini diverse alimente în moduri creative. De pildă, Ly M. Steffen, un medic epidemiolog din cadrul Universității din Minnesota, susține că dacă consumăm trei felii de fructe și trei legume, ne reducem riscul de a experimenta un AVC mai mult decât dacă am consuma cinci felii de fructe, dar nicio legumă.
  • Nu trăi cu impresia că trebuie să-ți restricționezi dieta pentru a evita AVC-urile. Ca să-ți protejezi creierul, este esențial să consumi și grăsimi „sănătoase”, precum cele din componența uleiului de măsline.
  • Încearcă să-ți ții sub control nivelul de stres. Evită sedentarismul, menține-ți curiozitatea intelectuală și umple-ți viața cu emoții pozitive.

Dacă îți vei îngriji sănătatea, creierul tău va funcționa corespunzător!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Act FAST. (n.d.).
      stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/act-fast
    • Mayo Clinic Staff. (2018). Stroke.
      mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/home/ovc-20117264
    • NINDS Stroke Information Page. (2018).
      ninds.nih.gov/disorders/stroke/stroke.htm
    • What is stroke? (n.d.).
      stroke.org/understand-stroke/what-stroke?pagename=type

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.