8 tipuri de urină care indică starea de sănătate - Doza de Sănătate
 

8 tipuri de urină care indică starea de sănătate

Ne dăm seama că organismul nostru este sănătos când urina are o culoare galben deschis. Un galben mai închis indică faptul că ne-am deshidratat și că trebuie să bem mai multă apă.
8 tipuri de urină care indică starea de sănătate
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Încă din vremuri străvechi, culoarea pe care o are urina s-a dovedit un instrument foarte folositor în a indica diferite boli. Așadar, orice schimbare de culoare, densitate sau miros ne poate arăta că ceva este în neregulă în organismul nostru. Iată câteva tipuri de urină care oferă indicii cu privire la starea noastră de sănătate.

În fiecare zi prin urină eliminăm sute de reziduuri provenite din alimente de care corpul nostru nu are nevoie. Mai mult, urina ne poate avertiza în privința unor probleme de sănătate sau ne arată că ceva este în neregulă. Ea poate avea o altă culoare sau un miros neplăcut, ceea ce devine evident și foarte deranjant.

Poate că mulți dintre noi nu înțelegem ce ne spune urina despre starea noastră de sănătate. Cu toate acestea, este foarte important să știm ce se întâmplă în corpul nostru. Unele dintre cele mai evidente semne sunt chiar schimbările produse la nivelul urinei.

În cele ce urmează, vrem să vă arătăm 8 tipuri de urină care pot indica ceva despre starea noastră de sănătate.

Tipuri de urină care oferă indicii asupra sănătății pe baza culorii

1. Urină de culoare galben deschis

Urina unei persoane sănătoase are culoarea galben deschis, aproape transparentă. Această culoare tipică se datorează unui pigment numit urobilinogen. În mod normal, urina transportă acești pigmenți care se diluează în apă și dau acea culoare galbenă, aproape transparentă. Acesta este un indiciu că suntem hidratați corespunzător. Dacă culoarea galbenă este mai închisă sau mai intensă, înseamnă că suntem deshidratați.

Totuși, dacă urina este prea limpede și simți nevoia să urinezi frecvent, atunci organismul poate fi “intoxicat” cu apă sau prea hidratat. Acest lucru se întâmplă dacă bei apă în exces. Pe de altă parte, dacă urina este limpede și simți nevoia de a urina frecvent, dar nu ai băut multe lichide, este posibil să suferi de diabet.

2. Tulbure

Urina tulbure poate indica prezența fosfaților, rezultatul pietrelor la rinichi. Dacă urina continuă să fie tulbure timp de mai multe zile, acesta este semnul unei infecții urinare. Prin urmare, este recomandat să mergi la medic. În general, urina tulbure este de obicei însoțită de un miros puternic și de nevoia de a merge des la toaletă.

În cazul bărbaților, urina poate fi tulbure sau murdară din cauza spermei rămase pe tractul urinar.

3. Verde-albăstruie

În general, această culoare este dată de un aliment pe care l-ai consumat înainte, mai ales dacă avea culoarea verde sau albastră. Un exemplu ar fi sparanghelul.

Pe de altă parte, o nuanță verzuie sau albăstruie poate indica faptul că ești în perioada de schimbare a vitaminelor sau a medicamentelor. Dacă nici unul dintre aceste cazuri nu explică nuanța verde-albăstrui, este bine să ceri sfatul unui medic.

4. Portocalie

Consumul unor alimente precum fructele de mur pitic (mure portocalii), sfecla, morcovii sau orice alt aliment de culoare portocalie poate oferi urinei aceeași nuanță. De vină mai pot fi și unele medicamente sau deshidratarea. Dacă urina are o culoare portocaliu închis, aproape maro, poate fi un semn că s-a eliminat o cantitate de bilă. În acest caz, te sfătuim să mergi la un consult.

5. Maro

O astfel de culoare poate apărea dacă ai mâncat fasole, rubarbă, sau ai luat anumite medicamente. În cel mai grav caz, urina de culoare maro indică o problemă de ficat sau deshidratare cronică.

Alte tipuri de urină care indică probleme de sănătate

Urina spumoasă

În acest caz, aproape că nu se observă o schimbare de culoare. Însă uneori există o nuanță mai închisă care te poate alarma. Dacă urina este foarte spumoasă, poate arăta că ai prea multe proteine în organism.

Urina cu miros puternic

Când vine vorba de tipuri de urină îngrijorătoare, mirosul este un element important. Desigur, nu există urină care să miroasă frumos. Cu toate acestea, îți poți da seama de diferența de miros între urina normală și cea cu un iz prea puternic. O explicație ar fi consumul de cafea sau de sparanghel. Dar dacă nu este cazul, cel mai bine ar fi să mergi la un medic specialist.

Urina de culoare roz sau roșie

Nuanța roz sau roșie poate fi dată de anumite alimente care au aceste culori. Consumul de coacăze, rubarbă sau alte mâncăruri roșii pot schimba culoarea urinei. Totuși, acest lucru se poate datora și consumului de medicamente, poate fi un semn al prezenței sângelui în urină, al unei infecții sau poate apărea în urma unor exerciții grele. Dacă urina nu-și recapătă culoarea în 24 de ore, îți recomandăm să mergi la doctor.

În cele mai grave cazuri, culoarea roz sau roșie din urină este un semn de cancer renal, prostată inflamată sau pietre la rinichi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brunzel, N. A. (2013). Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. In Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Hooper, L., Bunn, D. K., Abdelhamid, A., Gillings, R., Jennings, A., Maas, K., … Fairweather-Tait, S. J. (2016). Water-loss (intracellular) dehydration assessed using urinary tests: How well do they work? Diagnostic accuracy in older people. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119925
  • Mundt, L. A., & Shanahan, K. (2011). Chemical Analysis of Urine. In Graff’s Textbook of Routine Urinalysis and Body Fluids. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.