7 metode ca să-ți relaxezi mintea - Doza de Sănătate
 

7 metode ca să-ți relaxezi mintea

De-a lungul zilei treci prin momente de stres, tensiune și anxietate, motiv pentru care îți vine uneori să fugi și să te ascunzi de probleme. Care este cea mai bună modalitate de a gestiona aceste trăiri negative pentru a le împiedica să-ți afecteze sănătatea și mintea?
7 metode ca să-ți relaxezi mintea

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

În articolul de astăzi, îți prezentăm șapte metode simple de a-ți liniști mintea în acele clipe tensionate. Sunt câteva tehnici practice ce pot fi de mare ajutor, așa că te invităm să le afli alături de noi. Îți relaxezi mintea prin anumite metode simple și plăcute.

De-a lungul zilei treci prin momente de stres, tensiune și anxietate, motiv pentru care îți vine uneori să fugi și să te ascunzi de probleme. Care este cea mai bună modalitate de a gestiona aceste trăiri negative pentru a le împiedica să-ți afecteze sănătatea și mintea?

1. Îți relaxezi mintea în locul tău de refugiu

Meditația relaxează mintea

Iată un exemplu simplu pentru a înțelege acest prim sfat. Imaginează-ți că ești la serviciu și ai o mie de sarcini de lucru, oriunde te uiți vezi numai agitație, zgomot, colegi care te întreabă sau îți cer diverse lucruri, atât de multe poveri pe umerii tăi.

Sau imaginează-ți că tocmai ai avut o ceartă urâtă cu partenerul tău și îți dai seama că te așteaptă copiii să îi duci la școală. Cum să îți relaxezi mintea în aceste momente, măcar pentru o clipă? 

Gândește-te la o cameră goală. Este un loc privat, plin de calm și pace, iar tu poți să închizi ușa și să rămâi aici singur. În spatele ușii este gălăgie și stres, dar în interiorul camerei este liniște și ești în siguranță. Poți să stai aici și să te calmezi. Nu te grăbește nimeni.

2. Peretele alb

Perete alb care relaxează mintea

Acest exercițiu este simplu și eficient. Cu toții trecem uneori prin momente în care ne simțim copleșiți de griji, anxietate și frică. Ne trezim pur și simplu asaltați de emoții negative ce ne „paralizează”.

Când ți se întâmplă acest lucru,eliberează-te de toate gândurile și imaginează-ți un perete alb în fața ta. Lasă acel noian de alb să te liniștească. Încearcă. Pune capăt grijilor și temerilor tale apărându-te de curentul de energie negativă în spatele acelui perete.

3. Respirația

Respirația relaxează mintea

Stresul și anxietatea provoacă o respirație precipitată; inhalezi mai mult aer și forțezi inima să lucreze mai mult decât e necesar. Fără să-ți dai seama, apar durerile de cap și tensiunea musculară.

În acele momente, încearcă să-ți încetinești respirația, dacă dorești să-ți relaxezi mintea. Pune mâna pe abdomen și respiră adânc. Poți să simți cum acesta se dilată și se contractă pe măsură ce pieptul se ridică și coboară.

Acordă câteva secunde fiecărei răsuflări și vei observa cum, pe măsură ce aerul iese din corp, simți că te eliberezi treptat și de presiune. Este o tehnică foarte relaxantă, atât pentru trup, cât și pentru minte.

4. Scrisul îți relaxează mintea

Scrisul în jurnal relaxează mintea

Un mod simplu și terapeutic de a-ți liniști mintea este cu ajutorul unui carnețel pe care să-l ai mereu la îndemână. Tot ce trebuie să faci este să pui pe hârtie toate grijile care s-au adunat în mintea ta ca un stol de păsări de pradă amenințătoare.

Eliberează-te de stres și de temeri prin intermediul cuvintelor și, dacă vrei, poți să arzi paginile mai târziu pentru a te simți cu adevărat eliberat. Ai putea să notezi aceste gânduri și într-un jurnal, în care să-ți consemnezi nu numai grijile, ci și visele sau planurile de viitor.

Acest jurnal poate deveni cel mai bun prieten al tău, calea ta către un refugiu personal și un mijloc prin care îți relaxezi mintea.

5. Plimbarea prin iarbă, în bătaia soarelui

Mersul pe jos relaxează mintea

Când te simți copleșit sau când anxietatea și grijile cotidiene te-au adus în pragul disperării, nu sta pe gânduri nicio secundă: fă o plimbare prin parc, în pădure, pe plajă sau pe un drum de munte.

Simte soarele cum îți încălzește spatele și lasă liniștea să te cuprindă odată cu lumina care îți mângâie pielea. Este ca și cum ai călători în trecut, la începuturile umanității. Te asigurăm că nu există nimic mai terapeutic și mai relaxant decât o plimbare zilnică în natură.

6. Găsește pe cineva care să te asculte

Prietenii te vor ajuta să îți relaxezi mintea

Există cu siguranță în cercul tău de prieteni o persoană care să te asculte cu drag, cu empatie și afecțiune. Acel om te ajută să îți relaxezi mintea, pe măsură ce descrii lucrurile care te fac nefericit, te îngrijorează sau te stresează.

Nu este vorba neapărat de a cere un sfat sau o soluție la probleme. Pur și simplu ai nevoie de cineva care să te asculte. După ce te eliberezi de acea „povară”, poți să îl/o rogi să te ajute sau să decizi singur care vor fi următorii pași pe care trebuie să-i faci.

7. Caută-ți un spațiu personal

Fericirea îți relaxează mintea

Oricine are nevoie de un spațiu privat, interior în care să se relaxeze și să se simtă în largul său.  Unii oameni îl găsesc atunci când ascultă muzică sau când închid ochii. Alții preferă să picteze, să danseze sau să tricoteze – nu contează activitatea desfășurată.

Important este să ai o modalitate sau un hobby care să te ajute să te eliberezi de tensiune și să fii tu însuți, lipsit de griji și de probleme.

În plus, este important să afli singur ce metodă de relaxare a minții funcționează cel mai bine pentru tine. Fiecare persoană este unică și specială, drept pentru care nu putem beneficia în același mod de un anumit sfat.

Prin urmare, poți să testezi fiecare dintre recomandările oferite în acest articol, pentru a stabili care îți este cu adevărat de ajutor.

Nu uita să pui întotdeauna pe primul loc viața și fericirea ta. Nu te dărui într-atât celor din jur, încât să te neglijezi pe tine. Oferă inimii și minții tale ceea ce li se cuvine și apără-ți spațiul personal, intimitatea și libertatea. Nu le pierde niciodată din vedere!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.