Absorbantele sunt benefice sau dăunătoare? - Doza de Sănătate
 

Absorbantele sunt benefice sau dăunătoare?

Cât de benefice - sau periculoase - sunt absorbantele? Citește în continuare și ia aminte!
Absorbantele sunt benefice sau dăunătoare?

Ultima actualizare: 08 decembrie, 2018

Absorbantele au rolul de a menține lenjeria intimă uscată, fără secreții sau umezeală. Totodată, previn formarea mirosurilor neplăcute și oferă o senzație de curățenie. Din acest motiv, milioane de femei din toată lumea folosesc absorbante în fiecare zi.

Dar oare absorbantele sunt într-adevăr benefice pentru sănătatea femeilor? Sau sunt dăunătoare? În articolul de azi vom încerca să găsim un răspuns la aceste întrebări.

Adevărul despre absorbante…

Femeie experimentând dureri menstruale

Zi de zi descoperim noi mărci și stiluri de absorbante care se pot adapta cu ușurință diferitelor tipuri de lenjerie intimă. Cu siguranță însă ai auzit și că aceste produse de igienă intimă nu sunt atât de inofensive precum ne spun reclamele.

Dacă vrem ca regiunea noastră genitală să funcționeze în stare optimă, trebuie să îndeplinim anumite condiții. În caz contrar, riscăm să experimentăm disconfort, usturime sau iritații care ne pot afecta încrederea și chiar relația cu partenerul de viață.

Din păcate, până în prezent nu s-au realizat suficiente studii cu privire la siguranța folosirii absorbantelor. Se pare că multe mărci conțin o substanță toxică numită dioxină, dar nu în cantități suficient de mari pentru a ne prejudicia sănătatea.

Cert este că absorbantele n-au stârnit controverse la fel de mari ca tampoanele interne, care au fost asociate cu sindromul de șoc toxic, o problemă potențial letală.

Pași pentru a folosi corect absorbantele și a preveni infecțiile vaginale

Femeie vizionând un calendar menstrual
  • Optează pentru absorbante care îi permit pielii să respire, n-au înveliș de plastic și sunt cât mai poroase.
  • Schimbă-le de câteva ori pe zi, de preferință la 4-6 ore.
  • Spală-te pe mâini înainte și după ce ai mers la toaletă, dar și când folosești absorbantele.
  • Regiunea vaginală n-ar trebui să fie complet lipsită de păr deoarece acesta are rolul de a proteja.
  • Igiena corespunzătoare este extrem de importantă, mai ales în perioada menstruației.
  • Evită folosirea săpunului de mâini, deoarece alterează pH-ul regiunii intime. Optează pentru săpunuri speciale cu pH neutru.
  • Poartă lenjerie de bumbac.
  • Evitați să porți pantaloni strâmți pentru perioade lungi de timp. Asemenea obiecte vestimentare pot contribui la creșterea temperaturii și umezelii, creând un mediu favorabil infecțiilor.
  • Nu purta haine din material sintetic.
  • Optează pentru pijamale lejere.
  • Evitați să stai jos în exces.
  • Nu folosiți deodorante intime. Parfumul doar va acoperi mirosul și poate cauza iritații.
  • Regiunea intimă ar trebui să fie, pe cât posibil, uscată.

Factori care favorizează declanșarea infecțiilor vaginale

Femeie având o menstruație dureroasă

Printre factorii declanșatori ai infecțiilor vaginale se numără antibioticele, sarcina și diabetul. Consultă un medic dacă experimentezi următoarele simptome:

  • Scurgeri vaginale mai abundente și mai vîscoase
  • Schimbarea culorii secrețiilor
  • Secreții cu miros neplăcut
  • Dureri sau usturimi în timpul urinării
  • Dureri în timpul actului sexual

Nu lua medicamente fără prescripția medicului!

Agenți microbieni care provoacă infecții vaginale

Majoritatea femeilor nu merg la medic fie de teamă, fie de rușine. În tot acest timp, agenții microbieni care pot cauza infecții se proliferează.

Când bănuiești că ai o infecție vaginală, nu lua medicamente înainte de a te supune unui consult medical. Astfel, vei evita să agravezi problema.

Este extrem de important să urmezi doar un tratament prescris de medic. Dacă prezinți simptomele specifice infecțiilor vaginale, nu mai folosi absorbante.

S-ar putea să te intereseze:

Cupa menstruală: 7 informații utile

O infecție vaginală tratată necorespunzător poate cauza probleme la nivelul tractului urinar, infecții care pot fi grave și greu de tratat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.