Consumul apei de anghinare: beneficii - Doza de Sănătate
 

Consumul apei de anghinare: beneficii

Consumului apei de anghinare ajută la îmbunătățirea funcțiile hepatice, fiind foarte benefică pentru persoanele care se confruntă cu probleme ale ficatului.
Consumul apei de anghinare: beneficii

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Consumul apei de anghinare are numeroase beneficii asupra sănătății, precum tratarea bolilor de ficat și a tulburărilor biliare, dar și scăderea în greutate. Anghinarea este o un aliment cu un conținut foarte ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți.

Deși multe persoane o considera o legumă, această plantă medicinală este unul dintre cele mai complete alimente din punct de vedere nutrițional. 

Această plantă cu aspect neobișnuit conține foarte multe fibre, carbohidrați, proteine și o cantitate mai mică de acizi grași esențiali. Din aceste motive, tot mai mulți oameni aleg să mănânce anghinare pentru a stimula pierderea în greutate.

Anghinarea este un agent detoxifiant natural, iar consumul apei de anghinare ajută la eliminarea toxinelor din organism.

În acest articolul îți prezentăm beneficiile apei de anghinare, te învățăm cum să o prepari și cum să o consumi pentru a te bucura de efectele sale miraculoase.

Consumul apei de anghinare reduce nivelul glicemiei

Consumul apei de anghinare scade glicemia

Unul dintre principalii compuși ai anghinarelor este inulina, un carbohidrat care este metabolizat foarte încet de organism, ajutând la tranformarea zaharurilor în energie.

Inulina ajută și la reglarea nivelului de insulină, îmbunătățind starea de sănătate a pacienților cu diabet de tip 2.

Ține sub control nivelul de colesterol

Conținutul ridicat de fibre, vitamina C și fitosteroli din anghinare contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge, stimulând creșterea colesterolului bun.

 Anghinarea conține cinarină, o substanță care stimulează secreția de bilă ce ajută la digerarea grăsimilor și care previne acumularea lor în corp.

De asemenea, conține și flavonoide ce combat inflamațiile și scad riscul de boli cardiovasculare.

Stimulează eliminarea de acid uric

Inflamare deget picior

Acidul cafeic și cel linoleic ajută la reducerea nivelului de purine din sânge, îmbunătățind circulația și facilitând eliminarea acidului uric.

Consumul apei de anghinare ajută la îndepărtarea excesului de lichide din țesuturi. Un alt beneficiu îl reprezintă combaterea simptomele bolilor inflamatorii (gută, artrită).

Îmbunătățește sănătatea ficatului

Întrucât facilitează descompunerea grăsimilor, anghinarea protejează ficatul și îmbunătățește funcțiile acestuia, fiind recomandată mai ales persoanelor care suferă de ciroză sau de alte afecțiuni hepatice.

Consumul apei de anghinare contribuie la refacerea ficatului și oferă nutrienții esențiali de care acest organ are nevoie pentru o funcționare optimă.

Ajută digestia

Consumul apei de anghinare ajută digestia

Datorită conținutului bogat de fibre și apă, anghinarea îmbunătățește digestia. Consumul apei de anghinare facilitează absorbția de nutrienți în organism și ajută la ameliorarea luxațiilor sau a dezechilibrului nivelului de pH.

În plus, anghinarea îmbunătățește tranzitul intestinal și combate constipația. Deși poate părea contradictoriu, ea este un remediu excelent și pentru diaree.

Cum se prepară apa de anghinare?

Apa de anghinare

Deși există numeroase rețete cu anghinare, una dintre cele mai bune modalități de a profita de beneficiile acestei legume este prepararea unui ceai. Acesta reține majoritatea proprietăților benefice ale plantei și conține foarte puține calorii.

Cel mai important lucru este să alegi anghinare sănătoase, acordând atenție mărimii, frunzelor și mugurilor care trebuie să fie bine definiți și foarte verzi.

Ingrediente

  • 3 anghinare de dimensiuni medii
  • 1 litru de apă

Mod de preparare

  • Spală bine anghinarele, taie codițele și capetele.
  • Pune-le într-un litru de apă și fierbe-le timp de aproximativ 15 minute.
  • Ia vasul de pe foc și pune-l deoparte, acoperit.

Cum se consumă

  • Bea o cană de apă de anghinare înainte de micul dejun și de masa de prânz.
  • Urmează această cură timp de trei săptămâni consecutive, chiar mai mult dacă dorești.
  • Poți să consumi apa de anghinare caldă sau rece.
  • Dacă preferi să o prepari în avans, poți să o depozitezi în frigider pentru cel mult o săptămână.

Reține!

  • Persoanele cu hipersensibilitate la anghinare trebuie să fie atente atunci când aleg să consume acest lichid.
  • Apa de anghinare nu este recomandată persoanelor cu probleme biliare.
  • Nu bea prea multă apă de anghinare, deoarece aceasta poate provoca flatulență.
  • Dacă iei anumite medicamente, este bine să consulți medicul pentru a evita apariția efectelor secundare.

Dacă adaugi apa de anghinare în dietă ta și respecți recomandările de mai sus, acest remediu îți poate îmbunătăți starea de sănătate și te poate ajuta să slăbești.

Desigur, trebuie să ții cont de faptul că efectele nu apar imediat, așa că va trebui să consumi acest lichid în mod consecvent pentru a observa și a simți diferențele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
    • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
    • Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., & Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0021-z

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.