Apa de ovăz: beneficii pentru sănătate și pentru siluetă - Doza de Sănătate
 

Apa de ovăz: beneficii pentru sănătate și pentru siluetă

Din punct de vedere nutrițional, ovăzul se remarcă printr-un conținut bogat de fibre, dar și de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali. Toate aceste elemente sunt necesare pentru buna funcționare a organelor interne.
Apa de ovăz: beneficii pentru sănătate și pentru siluetă
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Datorită fibrelor din compoziția sa, apa de ovăz ajută la reglarea tranzitului intestinal și la instalarea senzației de sațietate. Pentru a stimula pierderea în greutate, îmbină consumul acestui lichid cu un program de exerciții fizice.

Ovăzul este considerat a fi una dintre cele mai complete cereale. Este ideal pentru micul dejun, prânz și chiar pentru o gustare între mese.

În plus, ovăzul conține carbohidrați cu absorbție lentă, care ajută la prelungirea senzației de sațietate. Acest fapt contribuie la reglarea glicemiei.

Unul dintre motivele pentru care ovăzul este atât de popular în întreaga lume este versatilitatea sa. Poate fi inclus în zeci de rețete și remedii naturale, atât pentru sănătate, cât și pentru înfrumusețare.

De ceva vreme, apa de ovăz a devenit la rândul său foarte cunoscută, întrucât optimizează proprietățile ovăzului în ceea ce privește pierderea în greutate și ameliorarea anumitor afecțiuni.

Astăzi îți prezentăm beneficiile consumului de apă de ovăz, dar și o rețetă simplă pentru a putea prepara această băutură la tine acasă. Ia aminte!

Beneficiile oferite de apa de ovăz

Apa de ovăz te ajută să slăbești

Apa de ovăz este o băutură 100% naturală care îți permite să valorifici proprietățile ovăzului. Ea nu modifică în niciun fel compoziția acestuia și nici gustul său plăcut.

Principalul motiv pentru care este atât de apreciată în toată lumea este sprijinul minunat pe care îl oferă persoanelor care încearcă să slăbească în mod sănătos.

Apa de ovăz conține o cantitate generoasă de fibre care accelerează metabolismul, stimulând astfel arderea grăsimilor. În plus, este foarte sățioasă, fapt care ajută la combaterea dorinței de a mânca în exces și de a consuma calorii inutile.

Apa de ovăz conține fibre insolubile care îmbunătățesc digestia, previn constipația și facilitează eliminarea deșeurilor care, în caz contrar, s-ar acumula în tractul digestiv.

Apa de ovăz scade nivelul de colesterol rău

Mai mult, apa de ovăz are în compoziție aminoacizi esențiali, precum leucină, izoleucină și treonină. Consumul regulat al acestei băuturi ajută la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge și stimulează producția de lecitină din ficat.

Organismul are nevoie de această substanță pentru a elimina metalele grele și alte substanțe toxice.

Un alt avantaj care merită menționat este faptul că apa de ovăz poate fi consumată de către pacienții cu diabet de tip 2 sau de către persoanele cu glicemia mărită. Motivul este conținutul acesteia de fibre solubile și carbohidrați cu absorbție lentă care reduc indicele glicemic din corp.

Cum se prepară apa de ovăz?

Apa de ovăz este ușor de preparat

Apa de ovăz este ușor de preparat și nu necesită ingrediente costisitoare sau greu de procurat. „Componentele” sale de bază sunt întotdeauna apa și ovăzul integral, însă poți adăuga și scorțișoară sau vanilie.

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de ovăz (105 grame)
  • 2 litri de apă
  • 1 bețișor de scorțișoară (opțional)

Instrucțiuni

  • Pune fulgii de ovăz și jumătate din cantitatea de apă în blender. Procesează ingrediemtele la viteză maximă.
  • După ce s-au amestecat uniform, adaugă apa rămasă și scorțișoara.
  • Amestecă timp de câteva secunde cu o lingură, apoi pune conținutul în frigider fără să-l strecori.
  • Recomandare: ține fulgii de ovăz la înmuiat peste noapte pentru a facilita procesarea acestora în blender.

Mod de consum

Pentru a slăbi, bea apa de ovăz înainte de micul dejun

Dacă vrei să slăbești, trebuie să bei un pahar înainte de micul dejun timp de cel puțin o lună.

Această băutură îți va prelungi senzația de sațietate, oferindu-ți, în același timp, toate fibrele și nutrienții de care ai nevoie pentru tot restul zilei.

Pentru a te bucura de toate beneficiile menționate mai sus, este indicat să consumi acest lichid în mod regulat. Dacă este posibil, bea un pahar înainte de fiecare masă principală a zilei.

Desigur, această băutură poate fi un înlocuitor și pentru apa simplă. Te menține hidratat/ă și plin/ă de energie.

Astfel, poți să prepari chiar la tine acasă o băutură delicioasă și sănătoasă care să te ajute să slăbești și să îți menții organismul în stare optimă.

Dacă bei acest lichid cu regularitate înainte de micul dejun și adopți o dietă echilibrată, vei scăpa mult mai rapid de kilogramele în plus.

Așa cum probabil îți poți da seama, un program de exerciții fizice este la rândul său esențial pentru a obține cele mai bune rezultate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zieliński, H., & Kozłowska, H. (2000). Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf990619o
  • Jiang, Z. qing, Sontag-Strohm, T., Salovaara, H., Sibakov, J., Kanerva, P., & Loponen, J. (2015). Oat protein solubility and emulsion properties improved by enzymatic deamidation. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2015.04.010
  • Sayanjali, S., Ying, D., Sanguansri, L., Buckow, R., Augustin, M. A., & Gras, S. L. (2017). The effect of extrusion on the functional properties of oat fibre. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.05.025
  •  Livesey G., Taylor R., Livesey HF., Buyken AE., Jenkins DJA., et al., Dietary glycemic index and load and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and updated meta analyses of prospective cohort studies. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.