Autodistrugerea: cum ne facem rău în mod inconștient - Doza de Sănătate
 

Autodistrugerea: cum ne facem rău în mod inconștient

Deși poate pare o dovadă de egoism, câteodată este bine să ne gândim doar la noi înșine. Ca să evităm autodistrugerea, trebuie să lăsăm trecutul în urmă și să nu mai avem așteptări exagerate de la propria persoană.
Autodistrugerea: cum ne facem rău în mod inconștient

Ultima actualizare: 07 februarie, 2019

Iubirea de sine este foarte importantă, dar deseori acest sentiment ne face să ne simțim că suntem egoiști și încrezuți. Ne este rușină să avem grijă de noi înșine și, drept rezultat, ajungem să ne facem rău inconștient, fără să ne dăm seama de urmări.

Poate ai impresia că, dacă îți refuzi anumite lucruri și încerci mereu să le faci pe plac celorlalți, o să pari perfect în ochii acestora. Din contră, pe lângă faptul că îți vei face rău, cei din jurul tău vor vedea că nu te respecți nici măcar pe tine însuți.

Autodistrugerea poate îmbrăca mai multe forme, dintre care unele sunt atât de subtile încât nici măcar nu le remarcăm. În articolul de azi te invităm să descoperi câteva dintre acestea, astfel încât să le poți evita.

Trebuie să acceptăm că, treptat, autodistrugerea nu ne va aduce decât nefericire și că dacă ne facem rău, chiar și inconștient, vom avea de suferit.

Ne facem rău inconștient uneori

Ne facem rău inconștient când spunem mereu DA, chiar și când simțim nevoia să spuem NU

Încă din copilărie, ni se spune că este bine să le facem pe plac celorlalți. Fiecare dintre noi știe că este bine să fim prietenoși cu oamenii din viața noastră. Din acest motiv, deseori ne simțim prost atunci când cineva ne roagă ceva, iar noi îl refuzăm.

Adevărul este că trăim într-o societate în care cuvântul „nu” nu reprezintă un răspuns favorabil. Trebuie însă să ne schimbăm modul de a gândi. Dacă punem mereu nevoile celorlalți deasupra nevoilor noastre, nu facem decât ne rănim.

Nicio persoană nu merită să se afle pe locul nr. 1 în viața ta în afară de tu însuți. Nimeni nu te va iubi niciodată mai mult decât te iubești tu. Dacă vrei să spui „nu”, începe chiar azi să rostești mai des acest cuvânt.

Nu trebuie să-ți fie frică de modul în care ceilalți vor reacționa când văd că nu le accepți ideile și dorințele. Rostind cuvântul „nu” atunci când simți nevoia, vei începe să trăiești o viață autentică, fiind mai sincer atât cu ceilalți, cât și cu tine.

Când încerci să fii perfect, nu faci decât să te rănești

Majoritatea dintre noi acceptăm ideea că ceilalți trebuie să aibă impresia că suntem perfecți. Din păcate, această atitudine atrage după sine o frică de eșec și de a comite greșeli. Drept rezultat, când se întâmplă să nu fim perfecți, suntem copleșiți de un sentiment irațional de vină.

Ne facem rău inconștient când avem așteptări de la ceilalți

Ca să eviți hiperperfecționismul și autodistrugerea, trebuie să înveți să ignori opiniile celorlalți. Dacă le acorzi acestora o atenție excesivă, vei fi modelat de dorințele lor și vei uita cine ești cu adevărat.

Ne facem rău inconștient când nu ne îngăduim anumite lucruri

Câteodată nu strică să amâni anumite plăceri. Însă, dacă mereu lași pe mai târziu ceea ce vrei să faci, nu o să te bucuri niciodată de viață. Vacanțele, momentele de repaus, cadourile pentru noi înșine—toate acestea ne oferă satisfacție dacă le obținem atunci când simțim nevoia.

Te-ar putea interesa și: 

Vârsta ideală este vârsta ta actuală

Nu uita, dacă nu avem timp suficient să ne trăim viața acum, oare vom avea vreodată? Timpul zboară și poate mâine nu vom mai avea posibilitatea să ne împlinim visurile. Lasă în urmă orice inhibiții și profită de momentul actual!

Ne facem rău inconștient și astfel nu putem fi liberi

Într-adevăr, este mai ușor să spui că vei fi mai curajos decât să fii efectiv așa. Autodistrugerea însă presupune să-ți impui singur limite. Ca să poți acționa, trebuie să elimini barierele care te țin pe loc. Așadar, dacă vrei să îți îngădui anumite lucruri, nu ezita. Învață să te bucuri de viață!

Autodistrugerea este consecința firească a respingerii prezentului

Pe tot parcursul vieții noastre, vom comite greșeli pe care le vom regreta. Succesul înseamnă să înveți să accepți imperfecțiunile și să tragi învățături de pe urma lor. Nu este exclus chiar să ne facem rău singuri câteodată.

Când trăiești în trecut, îți impui niște limite inutile. Nu este ușor să te descotorosești de aceste limite, dar ele ne fac ursuzi și triști. Din cauza lor, nu putem depăși anumite situații care se tot repetă.

Deoarece trecutul se află în urma noastră, acum a venit momentul să trăim în prezent. „Aici” și „acum” sunt cuvinte cheie. Doar un singur lucru contează: să trăiești clipa!

Ne facem rău inconștient și nu putem fii fericiți

Obișnuiești să-ți faci rău singur? Dacă te regăsești în situațiile descrise în acest articol, a venit momentul să iei măsuri pentru a scăpa de energia negativă care te împiedică să avansezi. Fă o schimbare chiar acum, adună-ți curajul și învață să eviți autodistrugerea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.