Bananele coapte – efecte asupra organismului - Doza de Sănătate
 

Bananele coapte – efecte asupra organismului

Consumul de banane coapte ajută la creșterea numărului de leucocite din corp și la întărirea sistemului imunitar. În plus, îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular și facilitează absorbția calciului în organism.
Bananele coapte – efecte asupra organismului

Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

Bananele sunt niște fructe delicioase pe care ar trebui să le consumăm mai des, nu numai pentru că au un gust minunat, dar și pentru nutrienții importanți din compoziția lor, ce ne pot îmbunătăți starea de sănătate. Cercetări recente au dezvăluit și alte efecte asupra organismului, mai ales dacă bananele sunt foarte coapte. 

Bananele coapte – efecte asupra organismului

Bananele conțin factor de necroză tumorală

Pe măsură ce fructele se coc, pe suprafața bananelor apar pete închise la culoare care în cele din urmă acoperă întreaga coajă și o înnegresc.  Multe persoane evită să cumpere bananele foarte coapte, însă nu cunosc ce efecte extraordinare pot avea asupra organismului.

Studiile recente efectuate în Japonia au arătat că bananele coapte conțin o citokină numită factor de necroză tumorală. Aceasta este eliberată de o parte din celulele sistemului imunitar și poate afecta și alte celule din corp.

Din acest motiv, bananele coapte luptă împotriva cancerului, având efect anticancerigen asupra organismului. Efectul lor este atât de puternic, încât pot combate cu succes tumorile și dezvoltarea celulelor anormale în organism.

Funcțiile acestei citokine sunt comparate cu cele ale lentinanei, o substanță care întărește imunitatea și care este administrată intravenos pe post de agent anticancerigen.

Efectul devine mai puternic pe măsură ce banana se coace. Așadar, cu cât fructul este mai copt, cu atât efectul său anticancerigen este mai intens.

Fructele mai coapte conțin nutrienți de calitate superioară

Pe măsură ce se coc, valorile nutriționale ale fructelor se modifică. În ceea ce privește bananele, cu cât acestea sunt mai coapte, cu atât au un nivel mai ridicat de antioxidanți. Dacă bananele au pete maronii, amidonul din conținutul lor este convertit în zaharuri simple, mult mai ușor de digerat.

În studiul japonez menționat mai sus s-au făcut mai multe analize nutriționale în diverse stadii din procesul de coacere al următoarelor fructe: banane, mere, struguri, ananas, pere, pepene și kaki.

Rezultatele arată că o banană coaptă este mai benefică decât oricare alt fruct, întrucât consumul acesteia crește numărul de celule albe din organism și întărește sistemul imunitar. 

Pentru a beneficia de acest lucru, este necesar să consumăm una sau două banane mari pe zi.

Bananele coapte au efecte anticancerigene asupra organismului

Bananele întăresc sistemul imunitar și luptă împotriva bolilor

Oamenii de știință susțin că bananele coapte au o concentrație de Factor de Necroză Tumorală mai ridicată. Se consideră că bananele coapte măresc numărul de celule albe din organism de opt ori mai mult decât bananele proaspete și verzi.

Bananele coapte măresc numărul de celule albe

Efectul anticancerigen ar trebui să fie un motiv suficient de puternic pentru a include bananele în alimentația ta zilnică. Dar, dacă acesta nu este îndeajuns de convingător, iată și alte efecte importante asupra organismului oferite de bananele coapte.

Îmbunătățesc digestia

O banană de dimensiuni medii conține până la 3 grame de fibre. Acest lucru contribuie la funcționarea optimă a intestinelor și stimulează peristaltismul. Reprezintă o sursă naturală de electroliți, substanțe care se pierd atunci când suferi de diaree. Bananele conțin și compuși probiotici care apără bacteriile sănătoase prezente în organism.

Îmbunătățesc sănătatea sistemului cardiovascular

Fiind bogate în potasiu, bananele coapte ajută la reducerea depozitelor de sodiu din organism, ce provoacă retenția de apă și afectează sănătatea inimii.

În urma unei analize a 11 studii publicate în Jurnalul Colegiului de Cardiologie American, s-a descoperit că persoanele care au adăugat în dieta lor alimente bogate în potasiu au redus considerabil riscul de a suferi un infarct miocardic.

Bananele coapte îmbunătățesc sănătatea inimii

Îmbunătățesc sănătatea oaselor

Un studiu realizat de Centrul de Informare asupra Micronutrienților din cadrul Institutului Linus Pauling din Oregon (Statele Unite) a arătat că o alimentație bogată în potasiu poate reduce riscul de osteoporoză.

Bananele coapte sunt o sursă excelentă de potasiu și facilitează absorbția calciului în organism, ajutând la întărirea oaselor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
  • Fahrasmane, L., Parfait, B., & Aurore, G. (2014). Bananas, a source of compounds with health properties. In Acta Horticulturae. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1040.9
  • Sansone, M., Sansone, A. C. M. B., Shiga, T. M., & Nascimento, J. R. O. do. (2016). The water-soluble non-starch polysaccharides from bananas display immunomodulatory properties on cultured macrophages. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2016.07.003
  • Salazar, B., & Montoya, O. (2003). Importancia de los probióticos y los prebióticos en la salud humana. Revista de La Fac. de Química Farmacéutica, U. de Antioquia, Colombia. https://doi.org/10.1007/s00464-002-9114-1
  • Yap, M., Fernando, W. M. A. D. B., Brennan, C. S., Jayasena, V., & Coorey, R. (2017). The effects of banana ripeness on quality indices for puree production. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.01.073

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.