Dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer - Doza de Sănătate
 

Dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este unul dintre principalii factori care provoacă dizabilități în rândul populației vârstnice. Dieta MIND este un plan alimentar care, conform oamenilor de știință, ne poate reduce semnificativ riscul de a suferi de această tulburare.
Dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Boala Alzheimer constituie una dintre cele mai nemiloase tulburări neurodegenerative de care putem suferi. Vestea bună este că avem la dispoziție mijloace de a o preveni. Printre aceste soluții se numără și dieta MIND. Mai exact, dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer.

Dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer

Legume care reduc riscul apariției bolii Alzheimer

Numele acestui plan alimentar este un acronim derivat de la sintagma „Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay” („Intervenție mediteraneeană pentru întârzierea procesului neurodegenerativ”). Centrul Medical al Universității Rush a creat dieta MIND cu scopul de a preveni boala Alzheimer.

Pentru a crea dieta, cercetătorii au folosit informațiile pe care le aveau cu privire la planurile alimentare ale unor persoane vârstnice cu boala Alzheimer. În plus, ei au ținut cont și de dietele celor cu o predispoziție genetică la această tulburare.

Cercetătorii au testat dietele urmate de pacienți trecuți de 65 de ani. Ei au testat riscul de a dezvolta maladia Alzheimer.

Rezultatele studiului au fost foarte interesante. Cercetătorii au concluzionat că indivizii care urmează dieta MIND cu strictețe își pot reduce șansele de a suferi de boala Alzheimer cu până la 53%.

De asemenea, și persoanele care urmează această dietă într-un mod mai puțin riguros au de câștigat. Riscul lor de a se îmbolnăvi de maladia Alzheimer poate scădea cu 35%.

Conform aceluiași studiu, cu cât dieta MIND este adoptată mai devreme, cu atât pacienții au mai mult de câștigat. Aceștia se pot bucura de un risc scăzut de a experimenta degenerarea celulară asociată bolii Alzheimer.

Dieta MIND nu este foarte greu de urmat. Ea este alcătuită din 15 componente. Printre acestea se numără fructele cu coajă lignificată, legumele, cerealele, uleiurile naturale din componența peștelui, carnea albă și vinul.

Dieta MIND presupune să ne reducem aportul de alimente de tip „fast food”, carne roșie, zahăr rafinat și unt.

Ce trebuie să mănânci zilnic pentru a urma dieta MIND

Riscul apariției bolii Alzheimer redus cu fructe uscate

Pe lista de alimente care nu trebuie să lipsească din meniul săptămânal se află: o porție de fasole și leguminoase și două porții de fructe roșii. Alte alimente recomandate sunt merișoarele, o porție de carne albă de pasăre (obținută de la păsări crescute în curte), o porție de pește alb și o porție de somon.

Dieta MIND trebuie să includă și următoarele opțiuni alimentare:

  • Trei porții de cereale
  • O porție de legume cu frunze verzi (mangold, salată verde, rucolă)
  • Un fruct cărnos
  • O mână de fructe cu coajă lignificată (arahide, migdale și alune)
  • O jumătate de cană de vin roșu natural

Dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer dacă mănânci cu moderație

Conform principiilor dietei MIND, alimentele pe care trebuie să le consumăm cu moderație sunt untura și untul. Porțiile nu ar trebui să depășească o jumătate de lingură pe zi.

Persoanele care urmează dieta ar trebui să-și țină sub control și porțiile de brânzeturi grase, de alimente de tip „fast food” și de produse cu zaharuri rafinate.

Dieta vestică și boala Alzheimer

Bătrân căutând un mod de a reduce riscul apariției bolii Alzheimer

Inventatorii dietei MIND nu sunt singurii care au demonstrat existența unei legături între alimentație și boala Alzheimer. Și un studiu realizat la Universitatea Tufts și publicat în secțiunea „Scientific Reports” („Rapoarte științifice”) a site-ului Nature (Natură) a demonstrat o corelație între dietă și riscul de a suferi de această tulburare.

În perioada studiului, cercetătorii de la Universitatea Tufts au hrănit șoareci cu cantități mari de alimente bogate în grăsimi și zahăr. La final, ei au ajuns la o concluzie interesantă. Urmând o asemenea dietă pentru mult timp, răspunsul imunitar al creierului scade.

Planurile alimentare nesănătoase constau într-un consum excesiv de prăjeli, zaharuri rafinate, făină albă și alimente procesate. Acestea dezechilibrează sistemul imunitar. Organismul nostru respinge asemenea alimente și reacționează negativ. Dezechilibrul rezultat poate cauza tot felul de maladii, inclusiv boala Alzheimer.

Oamenii de știință au observat și o creșterea a activității microgliilor, celule localizate în sistemul imunitar al sistemului nervos. Diverse studii au demonstrat că acest tip de inflamație crește riscul de a suferi de boala Alzheimer.

Acum că știi că dieta MIND reduce riscul apariției bolii Alzheimer,  ai un motiv în plus să mănânci mai bine. Spune da alimentelor sănătoase, precum cele prezentate în acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Morris, M. C., Tangney, C. C., Wang, Y., Sacks, F. M., Bennett, D. A., & Aggarwal, N. T. (2015). MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer’s disease. Alzheimer’s & dementia : the journal of the Alzheimer’s Association11(9), 1007-14.
  • Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol. 2006;59:912–921
  • Martinez-Lapiscina EH, Clavero P, Toledo E, et al. Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2013;84:1318–1325.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.