Căderea părului la femei – 9 cauze - Doza de Sănătate
 

Căderea părului la femei – 9 cauze

În cele mai multe cazuri, odată ce rezolvi problema de bază, părul tău ar trebui să crească la loc.
Căderea părului la femei – 9 cauze

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Această problemă afectează în mod obișnuit bărbații, dar și femeile se pot trezi uneori pierzându-și părul. Căderea părului la femei, împreună cu rărirea acestuia, poate crea multă anxietate oricărei persoane, aceasta neștiind dacă este vorba despre o chestiune temporară sau o afecțiune gravă.

În acest articol îți vom prezenta principalele cauze pentru care o femeie poate fi afectată de căderea părului.

9 cauze pentru căderea părului la femei

Traumele fizice

Orice condiție sau traumă fizică pot provoca o cădere temporară a părului. Părul tău este programat să urmeze un ciclu normal de creștere și declin.

Atunci când organismul tău suferă o traumă fizică, acest ciclu este întrerupt, iar tu poți fi afectată de căderea părului prematură. Din fericire, imediat ce-ți revii, părul tău ar trebui să revină la ciclul său normal și să crească la loc.

Graviditatea

Graviditatea poate cauza căderea părului la femei

Graviditatea este și ea un fel de traumă fizică, dar și hormonii joacă un rol în acest caz. De obicei, o femei gravidă ar putea fi afectată de căderea părului în fazele incipiente ale sarcinii. Totuși, această problemă s-ar putea înrăutăți în săptămânile dinaintea nașterii.

Unele femei trec prin sarcină fără a le cădea părul deloc, dar nu-ți face griji dacă din păcate nu te numeri și tu printre ele. La câteva luni după naștere, totul ar trebui să revină la normal.

Un surplus de vitamina A poate cauza căderea părului la femei

Consumul excesiv de alimente sau luarea de suplimente ce au un conținut bogat de vitamina A poate declanșa căderea părului. Doza zilnică de vitamina A recomandată este de 5.000 UI pentru adulți. Majoritatea suplimentelor conțin între 2.500 și 10.000 UI.

Dacă te afli în această situație, pur și simplu redu-ți consumul de vitamina A, iar părul ar trebui să-ți crească la loc în câteva săptămâni.

O deficiență de proteine poate cauza căderea părului la femei

Deficiența de proteine poate cauza căderea părului la femei

Dacă dieta ta nu are un conținut suficient de bogat de proteine, organismul tău va începe raționalizeze alimentele pe care le consumi. O consecință posibilă a acestui fenomen este stoparea creșterii părului—deci nu e vorba chiar de căderea părului, dar rezultatul este în mare parte același.

Nu uita că este perfect normal să pierzi o anumită cantitate de păr în fiecare zi, dar în mod obișnuit nu observi asta pentru că părul tău este înlocuit în același ritm. Însă, atunci când nu obții doza zilnică de proteine de care ai nevoie, acest proces de cădere și înlocuire se dereglează.

Dacă te afli în această situație, te sfătuim să incluzi mai mult pește, carne sau ouă în dieta ta zilnică. Dacă ești vegetariană sau vegană, încearcă să consumi mai multe proteine vegetale sau, în ultimă instanță, ia suplimente de vitamine sau minerale.

Chelirea ereditară

Aceasta este în general o problemă a bărbaților, dar și o femeie ar putea fi afectată de chelirea ereditară. Fiind de natură genetică, vei avea nevoie de opinia unui specialist pentru a afla ce trebuie să faci mai departe.

Știm că această situație probabil că ți se pare a fi un coșmar, dar nu trebuie să disperi. În zilele noastre, există creme sau medicamente ce pot preveni, încetini sau reduce căderea părului în mod considerabil. În cel mai rău caz, poți opta pentru implanturi de păr.

Hormonii masculini

Hormonii masculini pot cauza căderea părului la femei

Asemenea hormonilor produși în timpul sarcinii, și pastilele anticoncepționale pot provoca căderea părului. Ai putea suferi de această problemă chiar dacă nu iei nicio pastila sau nici nu treci prin menopauză.

Ori de câte ori hormonii masculini sunt activați în organismul tău, foliculii părului tău se subțiază și părul îți cade mult mai ușor.

Dacă principala cauză sunt pastilele anticoncepționale, te sfătuim să-ți consulți ginecologul pentru a găsi o alternativă. Același lucru se aplică și dacă treci prin menopauză.

Suferința emoțională

Dezechilibrele emoționale pot provoca căderea părului. Dacă treci printr-o situație complicată și stresantă, încearcă să găsești o activitate ce te calmează—altfel, riști ca părul tău să înceapă să cadă mai repede decât poate crește la loc.

Apucă-te de yoga, ieși la plimbare, fă orice fel de exerciții sau consultă un psiholog.

Anemia poate cauza căderea părului la femei

Anemia poate cauza căderea părului la femei

Studiile arată că una din zece femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani suferă de anemie său o deficiență de fier. Aceste probleme pot duce la căderea părului, dar nu numai. Va trebui să-ți faci analize de sânge pentru a afla dacă ai o astfel de deficiență.

Pe lângă căderea părului, simptomele anemiei includ durerile de cap, paloare, mâini și picioare reci și oboseală. Dacă suferi de această afecțiune, un simplu supliment alimentar ar trebui să te ajute.

Hipotiroidism

Atunci când tiroida nu-ți funcționează așa cum trebuie, una din afecțiunile posibile de care ai putea să suferi este hipotiroidismul. Tiroida este un organ mic localizat în gât, ce produce niște hormoni fundamentali pentru funcționarea normală a metabolismului, a creșterii și a altor funcții vitale.

Unul din simptomele hipotiroidismului este căderea părului. Numai un medic îți poate prescrie un tratament adecvat pentru a-ți reechilibra tiroida.

Și nu uita!

Căderea părului afectează milioane de femei din toată lumea, dar această problemă poate fi rezolvată cu ușurință dacă îi cunoști cauza. Fii curajoasă și o să vezi că totul o să se termine cu bine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Strumia, R. (2016). Alopecia. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_63
  • Kaufman, K. D. (2002). Androgens and alopecia. In Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/S0303-7207(02)00372-6
  • Gordon, K., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/ccid.s10182
  • Hair loss: who gets and causes. American Academy of Dermatology. Recuperado el 6 de marzo de 2020.
  • Phillips, T. G., Slomiany, W. P., & Allison, R. (2017). Hair Loss: Common Causes and Treatment. American Family Physician.
  • Piérard-Franchimont, C., & Piérard, G. E. (2013). Alterations in hair follicle dynamics in women. In BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/957432

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.