5 simptome ale cancerului osos primar - Doza de Sănătate
 

5 simptome ale cancerului osos primar

Spre deosebire de alte forme de cancer, cancerul osos primar nu apare din cauza metastazei. Regiunile cel mai des afectate sunt cele apropiate oaselor genunchiului.
5 simptome ale cancerului osos primar
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Tu ce știi despre principalele simptome ale cancerului osos primar? Atunci când auzim termenul „cancer osos”, ne gândim la o maladie care afectează oasele—mai exact, la cancerul osos secundar (numit și metastatic). Acesta apare atunci când o tumoare se răspândește în organism și începe să atace sistemul osos.

Însă conform studiilor medicale recente, din ce în ce mai multe persoane primesc diagnosticul de „cancer osos primar”. În acest caz, tumoarea își are originea chiar în osul afectat.

Atât timp cât cancerul osos primar este descoperit în fazele sale incipiente, șansele de supraviețuire ale bolnavului sunt bune. Din acest motiv, este foarte important să fii informat cu privire la principalele simptome ale cancerului osos primar. Din fericire, cancerul osos primar provoacă o anumită durere caracteristică, ceea ce deseori face ca diagnosticarea sa să fie ușoară.

Ce este cancerul osos primar?

Simptome ale cancerului osos primar dezvoltat la genunchi

Cancerul osos primar nu este încă o maladie foarte răspândită, dar nici nu cunoaștem foarte multe lucruri despre acesta. Chiar dacă numărul bolnavilor care suferă de această maladie este deocamdată mic, trebuie să fim incapabili să recunoaștem principalele simptome ale cancerului osos primar.

Deseori se întâmplă ca simptomele provocate de cancerul osos primar să fie confundate cu cele date de alte afecțiuni, așadar trebuie să avem grijă. Această maladie atacă sistemul osos, regiunile cel mai des afectate fiind oasele apropiate genunchiului, femurului și tibiei.

Cancerul osos primar nu are nicio legătură cu cel secundar, care este provocat de metastazele unor tumori apărute în alte regiuni ale corpului. Există trei tipuri de cancer osos primar:

  • Osteosarcomul: cel mai comun tip, ce atacă țesuturile osoase noi (care încă se dezvoltă) și afectează în mod special adolescenții care încă sunt în creștere.
  • Condrosarcomul: afectează în mod obișnuit adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și își are mereu originea în cartilajul care înconjoară osul atacat.
  • Sarcomul lui Ewing: afectează de obicei copiii mai mici (pentru că țesuturile nervoase ale acestora sunt încă imature) și se manifestă prin apariția unor sarcomuri mici de-a lungul măduvei osoase. În plus, acest tip de cancer osos primar are și o componentă ereditară foarte puternică, ceea ce înseamnă că poate fi prevenit, iar tratamentele pe bază de radiații sunt destul de eficiente împotriva acestuia.

Care sunt principalele simptome ale cancerului osos primar?

Simptome ale cancerului osos primar manifestate prin dureri

În acest articol ne vom axa pe tipul de cancer osos primar care afectează adulții—adică condrosarcomul. Așa cum am menționat deja, simptomele provocate de această maladie sunt deseori confundate cu cele date de alte afecțiuni (artrita, inflamațiile, osteoporoza etc.).

Dureri localizate

Cu toții avem zile în care ne dor genunchii mai mult decât de obicei. Cauza ar putea fi pur și simplu oboseala, iar dacă vei lua un antiinflamator, te vei simți din nou bine.

Însă durerea provocată de cancerul osos primar este mult mai intensă decât o durere obișnuită, dar și foarte localizată. Te sfătuim să-ți monitorizezi atent articulațiile genunchilor, ale tibiilor și ale femurelor. 70% din cazurile de condrosarcom izbucnesc în aceste regiuni.

Hipersensibilitate

Dacă suferi de condrosarcom, durerile pe care le vei resimți în genunchi sau oasele picioarelor vor fi atât de intense încât până și să porți pantaloni va fi insuportabil. Aceste dureri vor fi asemenea unor discuri fierbinți și nici măcar medicamentele nu le vor putea ameliora.

Inflamații subite

Atunci când o tumoare crește pe os, aceasta invadează și țesuturile care înconjoară osul și articulațiile apropiate. Acest lucru provoacă o umflare a regiunii afectate.

Acesta este unul dintre principalele simptome ale cancerului osos primar. Nu este greu deloc să-ți dai seama că nu este vorba doar de o simplă inflamație. La atingere, vei observa că umflătura are densitatea mult mai mare decât o au de obicei umflăturile obișnuite (cum ar fi, de pildă, cele provocate de artrită).

Febră

Inflamațiile țesuturilor provocate de cancerul osos primar sunt în mod obișnuit însoțite de febră. Simptomele condrosarcomului sunt foarte evidente. Imediat ce le depistezi, ar trebui să consulți medicul pentru a putea începe să te tratezi cât mai curând posibil.

Nu trebuie sub nicio formă să începi un tratament medicamentos fără avizul unui medic! Pe lângă efectele secundare nedorite pe care le-ai putea suferi, este posibil ca medicamentele pe care le iei să mascheze simptomele condrosarcomului. Acest lucru nu-ți va permite să urmărești evoluția maladiei.

Fracturi

În fazele mai avansate ale condrosarcomului, este posibil să apară fracturi. Însă înainte să ajungi la acest punct, vei resimți numeroase alte simptome, cum ar fi dureri acute, oboseală, inflamații și febră.

Simptome ale cancerului osos primar surprinse la radiografie

Acestea fiind spuse, monitorizează-ți atent starea de sănătate (în special sănătatea genunchilor). Deși cancerul osos primar este o afecțiune destul de rară, este foarte important să nu-i confunzi simptomele cu cele provocate de alte boli.

Te sfătuim să te programezi pentru un consult medical dacă descoperi că manifești simptomele caracteristice condrosarcomului. Nu uita: cancerul osos primar, dacă este surprins din timp, poate fi tratat cu succes în cele mai multe cazuri. Fii cu ochii în patru și ai grijă de tine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.