Cancerul pulmonar – riscuri pentru femei - Doza de Sănătate
 

Cancerul pulmonar – riscuri pentru femei

Fumatul este un obicei mult mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaților. Conform studiilor, peste 80% din cazurile de cancer pulmonar sunt asociate cu acest viciu.
Cancerul pulmonar – riscuri pentru femei

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre cancerul pulmonar reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor. De fapt, rata mortalității persoanelor de sex feminin care suferă de această boală este mai ridicată decât cea a pacientelor afectate de cancerul mamar sau uterin.

Femeile sunt expuse în mod constant substanțelor toxice din mediu și, din păcate, numărul fumătoarelor a crescut semnificativ în ultimii ani. Statisticile ne dezvăluie faptul că o femeie care este fumătoare de mai bine de zece ani prezintă un risc cu 50% mai mare de a suferi de cancer pulmonar.

Din cauza tutunului, plămânii se deteriorează prematur, crescând riscul dezvoltării unor boli respiratorii grave. Deși multe persoane nu realizează asta, cancerul pulmonar se numără printre cele mai frecvente cauze ale morții atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.

Cancerul pulmonar este atât de periculos deoarece multe persoane nu cunosc simptomele acestei boli și factorii de risc care îi facilitează dezvoltarea.

Cancerul pulmonar la femei

Cancerul pulmonar la femei

Societatea Americană de Cancer și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului au realizat un studiu foarte interesant. Conform acestuia, în cazul țărilor dezvoltate, cancerul pulmonar provoacă moartea mai multor femei decât orice altă formă de cancer.

Cercetătorii care au realizat studiul respectiv susțin că principala cauză a acestui fenomen este creșterea numărului fumătoarelor. „Epidemia tutunului” (așa cum o numesc specialiștii) s-a răspândit foarte mult, iar femeile adoptă acest obicei nociv mai des decât bărbați.

Se estimează că aproximativ 80% din cazurile de cancer pulmonar înregistrate în rândul femeilor au drept cauză fumatul. Celelalte cazuri reprezintă consecința altor boli pulmonare, a expunerii la toxine și a factorilor ereditari.

Cum se dezvoltă cancerul pulmonar?

Plămânii sunt organe respiratorii responsabile de aprovizionarea cu oxigen a organismului și eliminarea dioxidului de carbon. Cancerul pulmonar se dezvoltă atunci când anumiți factori stimulează multiplicarea în exces a celulelor la nivelul acestui organ.

Cancerul pulmonar se poate răspândi la celelalte organe și țesuturi prin intermediului unui proces numit metastază. Însă neoplasmele care se pot declanșa la nivelul plămânilor din cauza unei tumori apărute în altă regiune a corpului nu sunt considerate a fi cancer pulmonar.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar și simptomele acestuia

Unul dintre principalele motive pentru care rata de mortalitate este ridicată este faptul că simptomele timpurii ale bolii nu sunt ușor de identificat. Inițial, cancerul pulmonar se poate manifesta ca o infecție respiratorie obișnuită.

De obicei, pacienții maschează semnalele de alarmă inițiale cu ajutorul medicamentelor fără prescripție. Simptomele devin mai clare pe măsură ce boala evoluează. Cu toate acestea, medicii pot întâmpina dificultăți în a identifica cancerul pulmonar chiar și în fazele sale mai avansate.

Te-ar putea interesa și:

10 simptome ale problemelor pulmonare

Cu cât trece mai mult timp de la declanșarea bolii până la diagnosticare, cu atât riscul de a muri al pacientului este mai ridicat. Din acest motiv, este esențial să cunoști simptomele acestei boli. Numai așa vei ști când este cazul să mergi la medic. Printre altele, cancerul pulmonar poate cauza:

  • Oboseală sau epuizare
  • Tuse sau iritații ale gâtului
  • Scădere bruscă în greutate
  • Dificultăți de înghițire sau respirație
  • Respirație șuierătoare sau dureri de piept
  • Flegmă sau secreții
  • Tuse cu sânge
  • Dureri osoase
  • Obstrucția venei cave superioare
  • Episoade frecvente de febră și pneumonie

Simptomele cancerului pulmonar variază în funcție de organismul pacientului și de stadiul bolii. Unii pacienți nu prezintă niciun simptom. Boala este diagnosticată în urma unor radiografii pulmonare efectuate din alte motive.

Cum poți să previi cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar și renunțarea la fumat

Deși nu există nicio modalitate 100% eficientă de a preveni cancerul pulmonar, anumite obiceiuri sănătoase ne pot reduce riscul de îmbolnăvire. Majoritatea fumătoarelor cunosc deja riscurile asociate acestui viciu. Rămâne la latitudinea lor să hotărască dacă își vor proteja sau nu sănătatea.

Cel mai important pas pe care îl putem face pentru a evita cancerul pulmonar este să nu mai fumăm. După 10-15 ani de la renunțarea la acest viciu, vom avea același risc de a dezvolta cancer pulmonar ca un nefumător.

Alte măsuri pe care le putem lua este să facem mișcare și să adoptăm o dietă bogată în antioxidanți, vitamine și minerale. Ai grijă de tine dacă vrei să fii sănătoasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.