Constipația: simptome și complicații - Doza de Sănătate
 

Constipația: simptome și complicații

Constipația este o problemă obișnuită care ar trebui tratată și prevenită
Constipația: simptome și complicații
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 28 noiembrie, 2018

În cazul unor complicații, constipația poate deveni periculoasă pentru sănătate, astfel că este bine să iei măsuri încă de la primele simptome.

Constipația nu este deloc benefică sănătății tale și, dacă devine cronică, se poate transforma într-o afecțiune periculoasă.

De ce? Practic, constipația poate provoca alte boli – alte probleme ce îți pot agrava sănătatea. Vom explica ce complicații pot apărea și ce simptome pot apărea la constipația cronică.

Constipația, o tulburare frecventă

Cine poate spune că nu s-a confruntat niciodată cu această problemă? Aproape toți am suferit la un moment dat de constipație. Unii poate în mod frecvent. Adică au avut zile în șir, uneori chiar săptămâni, fără un scaun normal. Nu toată lumea are scaun regulat, fără durere. Industria farmaceutică a constatat chiar o creștere a acestei probleme în ultimii ani.

Ești unul dintre acei oameni ce obișnuiesc să folosească medicamente pentru a avea scaun? Uneori, este adevărat, nu ai nicio altă soluție, dar, în general, nu este recomandată administrarea acestor medicamente. Ideal ar fi să îţi modifici obiceiurile alimentare și stilul de viață, astfel încât organismul tău să poată rezolva singur această problemă.

Stilul de viață sedentar, lipsa de fibre, dieta deficitară și consumul insuficient de lichide sunt, fără îndoială, principalii factori ce determină apariția constipației. Femeile sunt mai predispuse la apariția acestei probleme. De ce? Corpul feminin este mult mai vulnerabil când vine vorba de constipație.

De asemenea, ar trebui să știi că tranzitul intestinal este diferit de la o persoană la alta. Nu toți digerăm produsele alimentare în același mod, unii o pot face mai ușor sau mai greu decât alții. Cu toate acestea, este normal să ai scaun zilnic, fără durere sau efort prea mare. Dar, știm că nu se întâmplă întotdeauna așa.

Ai probleme cu constipația?

Constipația provoacă dureri
  • Ai scaun de trei ori pe săptămână (sau mai rar).
  • Fecalele sunt fie foarte lichide, fie foarte solide.
  • Trebuie să stai la baie cel puțin 10 sau 15 minute.
  • Te simți umflat, greoi, balonat.
  • Ai uneori dureri de cap.
  • Dacă te-ai confruntat cu această situație mai mult de 3 luni, suferi de constipație cronică.

Complicații: când devine constipația periculoasă, simptome

Constipația provoacă stres

Constipația nu este sănătoasă și, spre binele tău, ar trebui să o previi. Nu uita că, dacă organismul tău nu va putea elimina toate deșeurile pe care le acumulează, se va îmbolnăvi. Intestinele se vor inflama, încărcate cu toxine ce le împiedică să absoarbă corespunzătorsubstanțele nutritive din alimente. Acest lucru este periculos.

Problemele cu constipația ce apar o dată sau de două ori pe lună sunt normale. Dar, dacă constipația ajunge cronică, trebuie să acorzi atenție următoarelor simptome, deoarece acestea pot indica complicații grave și este indicat să te adresezi medicului:

  • Ai crampe abdominale foarte dureroase și un mare disconfort atunci când mergi la baie, acestea provocându-ți chiar vomă.
  • Pot trece și 7 zile fără să ai scaun, dacă nu iei medicamente corespunzătoare.
  • Mergi imediat la medic dacă observi sânge în fecale.
  • Este periculos să oscilezi între constipație și diaree.
  • Fii atent la forma fecalelor. În cazul în care sunt foarte subțiri comunică medicului acest lucru.
  • Ai grijă dacă slăbești brusc. Ar putea fi un semn că ceva se întâmplă în corpul tău, că substanțele nutritive nu sunt asimilate.
  • Riscul apariției hemoroizilor este asociat constipației. Aceasta îți poate afecta intestinele. Dacă observi vreo modificare în zona anusului sau sângerezi, mergi imediat la medic.

Recomandări pentru a preveni constipația:

Tratează constipația cu aloe vera

1. Fă mai multă mișcare. O jumătate de oră în plus pe zi poate face diferența. Mișcarea stimulează tranzitul intestinal. Este la îndemână și îţi aduce un beneficiu imens.

2.  Bea dimineața suc de aloe vera cu lămâie sau kiwi. Prepară această băutură simplă și eficientă folosind apă la temperatura camerei şi o lingură de aloe vera. Amestecă ingredientele și apoi adaugă sucul de la o jumătate de lămâie. Poți prepara și o băutură din aloe vera cu două fructe de kiwi amestecate în blender. Este delicioasă!

3. Un bol de papaya, nuci și iaurt grecesc poate constitui un mic dejun excelent. Îți oferă fibre, vitamine și enzime foarte bune pentru sănătatea intestinală.

4. Fulgii de ovăz cu prune uscate sunt o altă opțiune pentru micul dejun dacă ai probleme cu constipația.

5. Orezul integral este ideal pentru prânz. Orezul brun este foarte util pentru purificarea organismului și îți oferă o mulțime de fibre și antioxidanți.

6. Bea multe lichide. Apa şi sucurile naturale sunt perfecte pentru hidratare pe tot parcursul zilei. În plus, acestea stimulează peristaltismul intestinal și detoxifierea. Bea cel puțin doi litri de lichide pe zi pentru a combate constipația.

7. Ia mai multe mese mici pe tot parcursul zilei. Nu trebuie să sari peste mese, în special peste micul dejun. Este important să păstrezi un program de alimentație cu care organismul tău să se obișnuiască. De asemenea, nu mânca prea mult la o masă. O cină ușoară, echilibrată combate constipația.

8. Spune DA fructelor și legumelor. Poți mânca salate sau bea sucuri naturale din fructe și legume. Vrei câteva idei? Încearcă sucuri din mangold, pepene galben și lime; morcov, ananas, pepene verde și ghimbir; pepene verde, roșii și busuioc. Sunt trei rețete absolut delicioase!

Urmează aceste sfaturi și ia măsuri încă de la primele simptome ce pot anunța constipația fără a aștepta apariția unor complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
  • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
  • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.