Ce să faci dacă partenerul tău suferă de tulburarea bipolară
 

Ce să faci dacă partenerul tău suferă de tulburarea bipolară

Persoanele care suferă de tulburarea bipolară pot trăi vieți normale atât timp cât urmează un tratament adecvat. Ca să poți avea o relație de succes alături de un partener marcat de această boală, este important să înveți ce înseamnă tulburarea bipolară și ce poți face pentru el sau ea pentru a-i ușura viața.
Ce să faci dacă partenerul tău suferă de tulburarea bipolară
Lourdes Martínez

Verificat și aprobat de farmacistul Lourdes Martínez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă partenerul tău suferă de tulburarea bipolară, această boală poate deveni un obstacol într-o relație interpersonală, în special una de natură romantică.

Într-o relație de cuplu, partenerul care suferă de tulburarea bipolară poate fi afectat atât negativ, cât și pozitiv. Dacă și tu ești împreună cu un partener afectat de această boală, trebuie să ai o idee clară asupra rolului pe care trebuie să îl joci în viața partenerului tău, astfel încât să îi oferi susținerea de care are nevoie.

Cel mai important lucru este să fii răbdător și să aduci o doză de echilibru emoțional în relația ta de cuplu. Oamenii care suferă de tulburarea bipolară prezintă anumite pattern-uri comportamentale pe care nu le pot controla.

Ce este tulburarea bipolară?

Tulburarea bipolară este o boală psihică frecventă care produce episoade de depresie ce alternează cu unele de euforie. În multe cazuri, aceste episoade se cronicizează, iar persoanele afectate trebuie să urmeze un tratament medicamentos pentru tot restul vieții.

Este posibil ca tulburarea bipolară să aibă o cauză ereditară, dar gena care ar putea să o producă nu a fost încă descoperită. Cauzele exacte ale tulburărilor afective sunt încă necunoscute. Cercetătorii cred însă că acestea ar putea avea la bază diverși factori neurobiologici și psihosociali.

Ce poți să faci dacă partenerul tău suferă de tulburarea bipolară?

A fi alături de partenerul care suferă de tulburarea bipolară nu înseamnă că trebuie să devii îngrijitorul acesteia sau că trebuie să renunți la propria ta viață pentru ea. Poți însă să îi oferi ajutor fără a te neglija pe tine însuți.

Ajută-ți partenerul să își recunoască simptomele

Ești mereu alături de el sau ea. Ce altă persoană îi poate da partenerului tău o mână de ajutor pentru a conștientiza ceea ce i se întâmplă? Puțin câte puțin, vei dobândi suficientă experiență pentru a ști când sunteți în pragul unei crize. Astfel, poți lua măsurile necesare pentru a evita recidivările.

Colaborează cu un medic

Tu ești cea mai bună sursă de informații pentru medicul care îl îngrijește pe partenerul tău cu privire la progresul său. Dacă reușiți să comunicați în mod adecvat, consulturile medicale nu vor fi de prisos. Încearcă să nu ascunzi niciun detaliu și, dacă este nevoie, notează lucrurile pe care le consideri importante.

Nu îți proteja partenerul în exces

Persoanele care suferă de tulburarea bipolară au nevoie de echilibru în viață

Nici supraprotecția nu îi va face partenerului tău vreun bine. O persoană care suferă de tulburarea bipolară își petrece majoritatea timpului asemenea unui om sănătos. Cu alte cuvinte, aceasta are o viață normală.

Când partenerul tău trece printr-o perioadă de instabilitate, nu îți reduce autonomia și responsabilitatea. Dacă el sau ea experimentează un episod de manie sau depresie, încearcă să îi fii alături cât de mult timp posibil. Astfel, îl vei ajuta să evite comportamentele autodistructive.

Nu-l critica

Este posibil să îți critici partenerul fără să îți dai seama. Nu uita niciodată cu tu ești una dintre persoanele în care acesta are cea mai mare încredere. De asemenea, simptomele partenerului tău nu sunt false. El sau ea nu dorește să sufere de tulburarea bipolară și probabil face tot ce îi stă în putere pentru a se simți bine.

Asigură-te că își ia medicamentele

Tulburarea bipolară trebuie tratată cu medicamente

Asigură-te că partenerul tău ia medicamentele prescrise de medic. În anumite cazuri, pacienții renunță la medicamente de îndată ce încep să se simtă bine. Întreruperea parțială sau totală a tratamentului medicamentos fără avizul medicului poate cauza recidivări sau chiar probleme mai grave.

Cum poți să ai grijă de tine când partenerul tău suferă de tulburarea bipolară?

Când avem grijă de o ființă dragă, deseori uităm să ne acordăm suficient timp pentru a ne reface forțele.

Este esențial să îți rezervi timp și spațiu pentru tine însuți. Un psiholog te-ar putea ajuta. Nu există niciun leac pentru tulburarea bipolară, drept pentru care va trebui să accepți faptul că tu și partenerul tău veți avea de înfruntat această problemă în mod permanent.

În anumite momente va trebui să ai suficientă forță să ai grijă atât de partenerul tău, cât și de tine. Din acest motiv, ai nevoie de susținerea familiei și a prietenilor tăi pentru a putea face față provocărilor. Dacă simți că problemele partenerului tău te copleșesc, nu ezita să consulți un psiholog.

Te sfătuim să citești și:

Sindromul Wendy – femeia prea mămoasă

Nu ai de ce să te simți vinovat. Din contră, este foarte dificil să trăiești alături de cineva care suferă de tulburarea bipolară. Este firesc să ai nevoie de o mână de ajutor pentru a putea merge mai departe.

Ce poți să faci atunci când partenerul tău trece printr-o criză?

Cel mai important pas este să te asiguri că partenerul tău nu dorește și nu este capabil să își facă rău sau să îi rănească pe cei din jurul său. În cazul în care simți că nu poți să ții situația sub control, cere ajutor imediat. Sub nicio formă nu îți lăsa partenerul singur în timpul unei crize și contactează un medic cât mai curând posibil.

Când reușești să vorbești cu un specialist, roagă-l să îți dea un număr de telefon la care să îl poți contacta atunci când ai nevoie de susținere pentru a depăși o criză.

Dacă observi că partenerul tău manifestă unul sau mai multe din simptomele prezentate în acest articol, încurajează-l să își facă programare la medic și să înceapă să se trateze. Astfel, veți putea avea o viață fericită împreună.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
  • Kara, N., & Einat, H. (2014). Bipolar disorder. In Behavioral Genetics of the Mouse Volume II: Genetic Mouse Models of Neurobehavioral Disorders. https://doi.org/10.1007/CBO9781107360556
  • Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0
  • Grunze, H., Vieta, E., Goodwin, G. M., Bowden, C., Licht, R. W., Azorin, J. M., … Kasper, S. (2018). The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) Guidelines for the Biological Treatment of Bipolar Disorders: Acute and long-term treatment of mixed states in bipolar disorder. World Journal of Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1080/15622975.2017.1384850

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.