Putem consuma cafea într-un mod mai sănătos - Doza de Sănătate
 

Putem consuma cafea într-un mod mai sănătos

O cafea de calitate poate face diferența între o dimineață bună și una excelentă. Totuși ar trebui să cunoaștem cafeaua mai în amanunt pentru a avea o experientă plăcută, dar mai ales sănătoasă.
Putem consuma cafea într-un mod mai sănătos

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Unii oamenii sunt în favoarea cafelei, alții împotriva consumului acestei băuturi cunoscute în toată lumea. Unii o consideră periculoasă pentru sănătate, în timp ce alții sunt de părere că oferă multe beneficii. Află în articolul următor mai multe despre cum putem consuma cafea într-un mod sănătos.

Ce trebuie să știi despre cafea?

Ai auzit cu siguranță o mulțime de lucruri despre această băutură de culoare închisă, cu o aromă specială și intensă. Cafeaua apropie oamenii, îi ajută să studieze până târziu în noapte sau să se bucure de un film într-o seară rece.

Nu trebuie neglijat însă, faptul că această băutură conține cofeină, o substanță ce stimulează sistemul nervos central, reducând astfel oboseala. De aceea, deși pare ideală pentru persoanele cu slujbe solicitante sau foarte stresante,  în realitate, efectele pe termen mediu şi lung ale consumului de cafea nu sunt deloc bune.

Cafeaua crește rata infarctului, irită mucoasa stomacului şi te face să te simți mai agitat. Totuși, poate scădea pofta de mâncare şi, conform anumitor studii, te ajută să înveți și să îți amintești mai ușor anumite informații.

Cafea la micul dejun

Consumată cu moderație (până la cinci cești pe săptămână), cafeaua nu are consecințe negative grave pentru organism. Cei care fac însă exces dezvoltă toleranță la alcaloizii acesteia.

De aceea, cafeaua are un efect redus asupra celor ce consumă mai mult de două cești pe zi, comparativ cu cei ce o consumă rar. În cazul în care aceștia fumează, nu fac sport, consumă alimente de tip fast-food și au un stil de viață sedentar, sunt mai predispuși la apariția bolilor.

Acest lucru nu se întâmplă doar din cauza consumului de cafea, ci și din cauza combinării factorilor de risc.

De asemenea, este de remarcat faptul că, pacienții cu anemie sau vegetarienii și veganii, pot consuma cafea, dar nu în cantitați importante, deoarece, ca şi ceaiul, aceasta împiedică absorbția fierului.

Alte alimente ce pot avea același efect sunt ciocolata și băuturile răcoritoare tip cola. Cafeaua poate reduce, de asemenea, absorbția calciului. Din acest motiv nu se recomandă consumul acestei băuturi persoanelor ce suferă de osteoporoză, fracturi sau au probleme stomatologice.

Cafea fierbinte

Cum ar trebui consumată cafeaua?

Ești dependent de cafea și ai nevoie de o cantitate tot mai mare ca să stai treaz și să te concentrezi? Bei mai mult de patru cești de cafea neagră tare pe zi? Prezinți oricare dintre factorii de risc enumerați mai sus?

Dacă răspunsul este da, ar trebui să acorzi o atenție deosebită acestor sfaturi și să bei cafeaua într-un mod sănătos.

Ai grijă la calorii

Evită să îi adaugi lapte integral, frișcă sau prea mult zahăr rafinat. În schimb, optează pentru câteva picături de lapte degresat, stevia sau zahăr brut. Acest lucru va reduce conținutul caloric al cafelei tale.

Nu înlocui micul dejun cu mai multe cești de cafea ca să “păcălești” stomacul. Organismul tău are nevoie de combustibil pentru a funcționa zilnic, iar acesta se obține din fructe, cereale și produse lactate.

Hidratarea și odihna sunt esențiale

Dacă te vei hidrata corespunzător (cu apă, fructe şi ceaiuri), te vei simți mai puțin obosit și stresat și, prin urmare, nu vei mai avea nevoie de cafea atât de des.

Cafea aromată

De asemenea, trebuie să te odihnești suficient, astfel încât să nu mai bei atât de multă cafea. Dacă te simți foarte neliniștit sau iritat în ultima vreme, ești într-o stare proastă sau te confrunți cu insomnia,  consumul de cafea poate avea un efect negativ asupra ta.

Înlocuiește cafeaua obișnuită cu ceaiuri naturale sau cafea decofeinizată. Aceste băuturi vor avea un efect mult mai bun asupra ta, te vor calma și relaxa.

Poți consuma cafea cu moderație

Dacă suferi de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, probleme renale, anemie, obezitate sau ești gravidă, îți recomandăm să eviți cafeaua sau să reduci consumul acesteia către minim.

Nu consuma cafea împreună cu medicamente antidepresive sau țigări, deoarece aceste combinații pot provoca dureri de cap puternice, tensiune și migrene.

Alege cafeaua organică

Aceasta poate fi un pic mai scumpă decât cea normală și va trebui, probabil, să mergi la un magazin specializat, dar diferența dintre cafeaua organică și cea obișnuită este foarte mare.

Cafeaua organică nu este tratată cu pesticide sau erbicide, deci este mult mai sănătoasă. Cumpărând-o vei proteja mediul.

Cafea boabe

Cafeaua prajită

Alege cafeaua închisă la culoare, prăjită. Boabele acesteia au un conținut mai mare de antioxidanți în comparație cu cele deschise la culoare. Este un pic mai puternică decât cafeaua tradițională, dar poţi folosi mai puțină la o ceașcă.

Îți recomandăm și:

Cafeaua la micul dejun

Cumpără-ți un filtru de cafea

Vei obține maximul din cafeaua cumpărată, vei economisi bani și nu vei face mult gunoi. Folosește apă filtrată pentru a evita adaosul de substanțe chimice. Poți cumpăra, de asemenea, o râșniță de cafea.

Încearcă ceva nou

Poți consuma cafea verde. Acest tip de cafea a devenit foarte popular în ultimul timp, deoarece, potrivit experților, ajută la pierderea în greutate.

Provine de la aceeași plantă, dar boabele sale nu au fost prăjite și încă mai au culoarea lor originală, verde. Cafeaua aceasta te ajută să scapi de grăsime, reduce cantitatea de radicali liberi din organism și combate celulita.

În plus, este sățioasă, te ajută să ții sub control nivelul glicemiei dacă suferi de diabet zaharat de tip II şi îţi oferă energie “naturală”.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.