Cele mai bune semințe pentru slăbit - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune semințe pentru slăbit

Consumul de semințe pentru slăbit are numeroase beneficii. Acestea sunt sățioase și bogate în acizi grași.
Cele mai bune semințe pentru slăbit
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 09 aprilie, 2020

Știm cu toții că nu există diete minune, însă cu ajutorul acestor semințe pentru slăbit, cu un regim alimentar riguros și cu sport vei reuși să pierzi în greutate.

Iar fibrele sunt esențiale. Tocmai din acest motiv vrem să-ți arătăm care sunt cele mai bune semințe pentru slăbit. Aceste mici comori sunt bogate în proprietăți benefice de care trebuie neapărat să profiți.

Semințe bune pentru slăbit

Greutatea ideală

Un lucru important de știut este că fibrele sunt esențiale pentru sănătatea organismului. Ajută la buna funcționare a aparatului digestiv și la eliminarea tuturor substanțelor dăunătoare. Mai mult, sunt esențiale într-o dietă care urmărește pierderea în greutate în mod sănătos.

Știai că, de exemplu, o alimentație bogată în fibre te apără împotriva diabetului? Sau împotriva bolilor cardiace? Fibrele ajută și la menținerea echilibrului nivelului de colesterol. Și nu uita că semințele sunt elementele naturale cele mai bogate în fibre. Pe lângă faptul că îți oferă energie, acestea conțin și bacterii sănătoase care protejează flora intestinală. Ca să nu mai spunem că sunt și foarte gustoase, cui nu-i plac semințele de floarea soarelui sau de dovleac?

Dacă vrei să urmezi o cură, apelează cu încredere la semințe pentru slăbit. Te ajută să arzi grăsimile, îți oferă o senzație de sațietate, accelerează metabolismul și pot fi consumate fără probleme în salate, smoothie-uri sau diverse gustări. Să vedem care sunt cele mai bune semințe pentru slăbit:

1. Semințe de chia

Semințe de chia

Sigur ai auzit de ele. Semințele de chia sunt bogate atât în fibre solubile, cât și insolubile. Accelerează metabolismul și te ajută să slăbești treptat, cu condiția să le consumi în mod regulat. Mai mult, semințele de chia sunt de ajutor în orice problemă circulatorie, întrucât au un conținut ridicat de acizi grași Omega 3 și Omega 6. Aceștia reduc colesterolul rău și trigliceridele, ridicând nivelul de colesterol bun (HDL).

Cum să folosești semințele pentru slăbit de chia? Este foarte simplu. Le găsești în magazinele naturiste sau în magazine obișnuite. Mănâncă două sau trei linguri pe zi, adăugându-le în salate, iaurturi, shake-uri și chiar jeleu.

2. Semințe de in

Salată cu semințe de in

Probabil ai mai auzit unele persoane vorbind despre semințele de in. De ce sunt acestea atât de celebre? Pentru că aceste bobițe mărunte conțin o cantitate considerabilă de fibre alimentare, reprezintă cea mai bogată sursă vegetală cunoscută de acizi grași omega 3și cea mai bogată sursă de estrogen mai puțin activ, toate acestea transformându-le într-un super-aliment.

Potrivit specialiștilor, semințele de in conțin o cantitate mai mare de fibre decât orice alte cereale. Consumul regulat previne constipația, scade colesterolul și oferă o doză considerabilă de acizi grași omega 3, fiind mai bune în acest sens decât orice specie de pește. Deci, cum poți să nu-ți iei doza zilnică de semințe de in?

Le găsești în orice magazin naturist și poți să le consumi oricum vrei: cu iaurt, salate, shake-uri… Sunt delicioase!

3. Semințe de muștar

Semințe de muștar

Sunt foarte gustoase și pot fi folosite drept condimente picante cu care să asezonezi carnea, peștele sau salatele. Îți oferă un aport considerabil de acizi grași Omega 3, calciu, fibre, fier, magneziu, acid nicotinic, fosfor, proteine, seleniu și zinc. În plus, stimulează producția de sucuri gastrice, facilitând digestia.

Nu vei avea probleme în a găsi și a procura semințe de muștar, întrucât acestea reprezintă un condiment utilizat în numeroase feluri de mâncare. Poți să le adaugi în salate sau în preparate cu somon, carne de curcan sau de pui (întotdeauna carne slabă).

4. Semințe de floarea soarelui

Semințe de floarea soarelui

Cui nu-i plac semințele de floarea soarelui? Sunt un aliment clasic, dar nu trebuie consumate cu sare. Știm că sunt foarte gustoase când au sare, dar aceasta nu te ajută să slăbești, ba din contră, cauzează retenția de apă și afectează rinichii.

De ce sunt bune pentru slăbit? Deoarece sunt sățioase, accelerează metabolismul și sunt foarte sănătoase, datorită conținutului de acizi oleic, linoleic, palmitic, stearic, arahidonic și nicotinic. Toți aceștia ajută la reducerea colesterolului rău, mărind nivelul celui bun care este un aliat puternic în menținerea sănătății ficatului.

Fibrele din semințele de floarea soarelui împiedică absorbția colesterolului în intestine și a grăsimilor nesănătoase în organism. Dar ai grijă, nu mânca decât o cantitate mică pe zi, două linguri sunt suficiente. Dacă depășești această limită, aportul caloric va fi prea mare. Pentru a putea slăbi cu ajutorul acestor semințe, este necesar să menții un echilibru. Nu uita, nu mai mult de două linguri. Poți să le consumi după micul dejun sau ca gustare între masa de prânz și cină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018. 19 (1): 218.
  • Ossoli A., Pavanello C., Calabresi L., High density lipoprotien, lecithin: cholesterol acyltransferase, and atherosclerosis. Endocrinol Metab, 2016. 31 (2): 223-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.