3 exemple eficiente de dietă pentru slăbit - Doza de Sănătate
 

3 exemple eficiente de dietă pentru slăbit

Pentru a slăbi, trebuie să te pregătești psihic și să înțelegi că o dietă sănătoasă și eficientă nu va da rezultate imediat – este nevoie de timp. 
3 exemple eficiente de dietă pentru slăbit
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 15 ianuarie, 2019

Un lucru este clar: nu există o dietă pentru slăbit miraculoasă. O astfel de cură îți poate pune în pericol sănătatea, iar în final poate duce la o creștere și mai mare în greutate.

În articolul de azi îți prezentăm trei diete eficiente care te ajută să topești treptat kilogramele în plus cu ajutorul unei alimentații sănătoase și echilibrate. Află mai multe detalii din rândurile de mai jos.

Dietă eficientă pentru slăbit

Pentru a urma o dietă sănătoasă și eficientă, uită de înfometare, sacrificii, obsesia legată de calorii, alimente fără grăsimi și alte aspecte de acest gen. Trebuie, de asemenea, să renunți la mitul conform căruia poți vedea rezultate uimitoare în doar câteva zile.

Curele de slăbire care funcționează cu adevărat sunt progresive, susținând pierderea treptată în greutate și îmbunătățindu-ți starea de sănătate și dispoziția. În plus, acestea te ajută să slăbești uniform.

Dietă pentru slăbit eficientă

Aspectul cheie în ceea ce privește aceste trei diete este felul în care mănânci. Îți oferim mai multe opțiuni care te ajută să observi câteva mici beneficii în doar câteva zile. Cu răbdare și perseverență, vei reuși să atingi greutatea ideală și să o menții, fără să sacrifici tot ceea ce îți face plăcere.

1. Dietă pentru slăbit săracă în carbohidrați

Mulți nutriționiști recomandă acest tip de diete, deoarece carbohidrații reprezintă o sursă de energie care se transformă în depozite de grăsime dacă nu este folosită. În plus, în ziua de azi oamenii consumă prea mulți carbohidrați rafinați și de proastă calitate.

Această dietă presupune eliminarea completă a făinii albe și a alimentelor care o au în compoziție (pâine, paste, biscuiți, etc.). Va trebui să eviți și alimentele din cereale integrale, deoarece de cele mai multe ori acestea sunt preparate din făină albă cu adaos de tărâțe, ducând la creșterea în greutate.

Cu toate acestea, poți consuma cantități mici din anumite alimente pe bază de cereale integrale: 

Poți să consumi porții mici din aceste alimente la micul dejun sau la prânz, dar niciodată la cină.

În schimb, este indicat să-ți mărești aportul de proteine și grăsimi, oricât de ciudat ar părea. Alege întotdeauna produse naturale, neprocesate, de calitate și ușor de digerat.

Pentru proteine, încearcă să mănânci:

  • Carne albă, de preferat organică
  • Pește
  • Brânză
  • Ouă
  • Legume
  • Nuci (doar o mână pe zi) și semințe

Cât despre grăsimi, poți opta pentru:

  • Uleiuri vegetale, cum ar fi cel de măsline, de semințe de in, de cocos, de germeni de grâu sau de susan
  • Avocado
  • Nuci (o mână pe zi, cum am spus) și semințe

2. Dietă pentru slăbit bazată pe o cină sănătoasă

Dietă pentru slăbit bazată pe o cină sănătoasă

Această dietă se bazează pe servirea unor mese echilibrate pe parcursul zilei, dar se concentrează în mod special asupra cinei, deoarece aceasta masă este una dintre principalele cauze ale obezității.

În timpul zilei trebuie să mănânci moderat, fără să faci abuz de anumite alimente și să servești mici gustări între mese. Încearcă să respecți cu strictețe următoarele reguli:

  • Ia mereu cina înainte de ora 8 seara. Dacă ți se face foame la o oră mai târzie, bea un ceai sau mănâncă un măr înainte de culcare.
  • Cina trebuie să conțină un preparat pe bază de legume (salată, legume la grătar, supă sau gazpacho) și o porție de proteine ușoare (pește, carne slabă sau ouă) preparate la grătar sau în cuptor. La desert, optează pentru mere sau pere la cuptor.

Dacă respecți acest tipar simplu, vei observa cum slăbești treptat, deoarece în timpul nopții organismul elimină mai multe toxine. Această funcție este îngreunată dacă pe perioada nopții organismul este ocupat să digere mâncarea în exces consumată la cină.

3. Dietă pentru slăbit bazată pe raționalizarea porțiilor

Dietă pentru slăbit bazată pe raționalizarea porțiilor

Această dietă se bazează pe faptul că atunci când mănânci mult, te îngrași. Poți să te bucuri de plăcerile tale vinovate, atât timp cât o faci cu moderație și în momentele potrivite ale zilei.

În majoritatea cazurilor, această dietă este o provocare pentru persoanele care suferă de tulburarea de mâncat compulsiv sau care mănâncă în momente de anxietate. Este însă foarte potrivită pentru cei care pot controla cantitatea de alimente consumată.

Poți să servești până la cinci mese pe zi, dar este important să nu mănânci până în punctul în care te saturi complet. Încetează să mănânci în momentul în care simți că ai mai putea servi ceva (cum ar fi un desert), dar ești totuși sătul/ă.

O modalitate de a evita mâncatul în exces este să bei un ceai digestiv, care îți oferă senzație de sațietate.

Atunci când începi această dietă, pune-ți în farfurie numai atât cât mănânci la masa respectivă. Întrucât ți-ai stabilit această porție, nu vei încerca să mănânci mai mult.

Este important să înțelegi că mâncarea este o modalitate de a potoli foamea. Atunci când mesteci bine alimentele, îți dai seama că organismul nu are nevoie de cantități foarte mari de hrană. În acest fel digestia și absorbția nutrienților este facilitată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.