Chefirul din apă de cocos: beneficii și preparare - Doza de Sănătate
 

Chefirul din apă de cocos: beneficii și preparare

Chefirul din apă de cocos preparat acasă este foarte benefic. Fă rost de ingrediente și urmează rețeta simplă de mai jos pentru a te bucura de toate proprietățile sale în fiecare zi!
Chefirul din apă de cocos: beneficii și preparare
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Chefirul din apă de cocos este un produs probiotic obținut printr-un proces de fermentare care permite dezvoltarea unor bacterii benefice sănătății.

Granulele de chefir seamănă cu o conopidă, dar sunt mult mai moi și gelatinoase, având, de asemenea, numeroase proprietăți medicinale.

Microorganismele lor principale sunt bacteria Lactobacillus acidophilus și ciuperca Kluyveromyces marxianus, însă acestea pot varia în funcție de regiunea din care provine chefirul și de metoda utilizată pentru producerea sa.

Rețeta tradițională folosește laptele de vacă, acesta căpătând un gust și o textură asemănătoare cu ale iaurtului. Însă chefirul poate fi preparat și cu apă de cocos, având astfel un plus de minerale esențiale și mai puține calorii.

Mai jos, îți prezentăm o rețetă de chefir cu apă de cocos la care poți apela pentru a te bucura de beneficiile acestui produs la tine acasă. Încearc-o și tu!

Chefirul din apă de cocos îți îmbunătățește starea de sănătate

Chefirul din apă de cocos este benefic pentru sănătate

Chefirul din apă de cocos este un produs fermentat pe bază de apă ecologică de cocos, nefiind preparat termic sau procesat. Combinația dintre acest lactat probiotic și electroliții și nutrienții din apa de cocos asigură bunăstarea întregului organism.

În timpul procesului de fermentare, glucidele naturale sunt transformate în bacterii lactice. După ce se absorb, acestea oferă multe beneficii intestinelor.

Chefirul din apă de cocos conține minerale esențiale, cum ar fi potasiu, sodiu și magneziu, care ajută la hidratarea celulelor și la funcționarea optimă a musculaturii și a creierului. În plus, acești nutrienți sprijină sistemul renal, facilitând eliminarea toxinelor și a metalelor care formează pietre la rinichi.

Antioxidanții stimulează circulația, optimizând procesul de oxigenare a celulelor și funcționarea inimii.

De fapt, chefirul din apă de cocos este un supliment excelent pentru reglarea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, grație conținutului său de vitamina E și acizi grași.

În plus, bacteriile sănătoase din acest produs echilibrează flora microbiană din intestine, fapt care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Astfel, organismul luptă mai bine împotriva microorganismelor care îl atacă.

Cum se prepară chefirul din apă de cocos

Cum se prepară chefirul din apă de cocos

Pentru a te bucura de beneficiile oferite de chefirul din apă de cocos, nu trebuie decât să urmezi pașii simpli de mai jos pentru a prepara acest produs acasă.

Ai grijă să obții apa din nucă de cocos adevărată, întrucât, în general, apa de cocos din comerț nu are aceleași proprietăți benefice.

Ingrediente

Ustensile

  • Un borcan de sticlă

Mod de preparare

  • Pune granulele de chefir în borcanul de sticlă, apoi toarnă apa de cocos.
  • Acoperă produsul și lasă-l într-un loc întunecat și răcoros timp de 48 de ore. 
  • După acest interval, vei observa că granulele de chefir s-au ridicat la suprafață.
  • Strecoară amestecul și pune granulele în frigider pentru a le refolosi și altă dată. 
  • Lasă chefirul să fermenteze timp de două zile, apoi consumă-l sau scoate capacul borcanului. În acest fel, poți preveni explozia provocată de acumularea de gaze în timpul procesului de fermentare.

Mod de consum

  • Poți consuma chefirul din apă de cocos simplu sau în combinație cu nuci sau fructe de pădure pentru a-i oferi un gust mai bun.
  • Ideal ar fi să îl consumi pe stomacul gol, pentru ca proprietățile sale nutriționale să acționeze pe parcursul întregii zile.
  • Poți consuma o cantitate mică și atunci când te simți obosit sau nu ai poftă de mâncare.

De reținut!

Informații utile despre chefirul din apă de cocos

Granulele de chefir pot fi refolosite de câte ori dorești, deoarece procesul de fermentare le menține în stare optimă.

După ce prepari băutura, urmează indicațiile de mai jos:

  • Pune granulele de chefir într-o jumătate de litru de apă cu două linguri de zahăr.
  • Lasă-le să stea 2 – 4 zile, ridicând capacul ocazional pentru a scurge lichidul.
  • Scoate din nou granulele și amestecă-le cu apa de cocos.

Este foarte simplu și benefic să îți prepari propriul chefir din apă de cocos. Fă rost de ingrediente și urmează rețeta simplă pe care ți-am prezentat-o pentru a te bucura în fiecare zi de proprietățile acestui produs.

Chiar dacă efectele nu sunt imediate, în timp vei simți că organismul tău este mult mai sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guzel-Seydim, Z. B., Kok-Tas, T., Greene, A. K., & Seydim, A. C. (2011, March). Review: Functional properties of kefir. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903579029
  • Farnworth, E. R. (2005). Kefir ? a complex probiotic. Food Science Technology Bulletin: Functional Foods2(1), 1–17. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938
  • Bourrie, B. C. T., Willing, B. P., & Cotter, P. D. (2016). The microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Frontiers in Microbiology. Frontiers Media S.A. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00647
  • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013, January 1). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. Sociedade Brasileira de Microbiologia. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
  • Ahmed, Z., Wang, Y., Ahmad, A., Khan, S. T., Nisa, M., Ahmad, H., & Afreen, A. (2013, January). Kefir and Health: A Contemporary Perspective. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.540360

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.