9 informații utile despre chisturi ovariene - Doza de Sănătate
 

9 informații utile despre chisturi ovariene

Deși chisturile ovariene te pot afecta în anii de fertilitate maximă, acestea pot apărea și după menopauză. Câteodată acestea indică prezența cancerului, așadar este esențial să te supui unui control medical în mod periodic.
9 informații utile despre chisturi ovariene
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Majoritatea femeilor au auzit de chisturi ovariene, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente probleme care pot afecta sistemul reproducător feminin. Această tulburare benignă se dezvoltă la nivelul ovarelor și, dacă nu este tratată la timp, poate cauza complicații.

În majoritatea cazurilor, chisturile ovariene nu constituie un pericol major pentru sănătate. Însă este esențial ca orice femeie să știe ce este un chist ovarian și ce trebuie să facă dacă este diagnosticată cu această problemă.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, în cele ce urmează te invităm să descoperi nouă dintre cele mai importante informații referitoare la chisturile ovariene. Citește în continuare și ia aminte!

1. Ce sunt aceste chisturi ovariene?

Netratate corespunzător, chisturile ovariene pot provoca complicații

Chisturile ovariene sunt mici săculeți plini cu lichid ce se formează pe ovare. Mărimea acestora variază de la câțiva milimetri la peste cinci centimetri. De fiecare dată când o femeie trece prin ovulație, o mică celulă sau un folicul se formează pe unul dintre ovarele sale. Când ovulul este gata să fie fertilizat, acest folicul se sparge.

Dacă ovulul nu este fertilizat, foliculul este în mod obișnuit reabsorbit de ovar. Însă, atunci când acest proces nu are loc, foliculul se transformă într-un chist ovarian.

Te-ar putea interesa și:

5 factori care afectează ovarele

2. Cele mai vulnerabile vârste

Femeile sunt predispuse la dezvoltarea chisturilor ovariene în perioada dintre pubertate și menopauză. În general, chisturile ovariene dispar odată ce femeia ajunge la menopauză, dar în anumite cazuri pot apărea și după acest moment.

3. Factori asociați

Chisturile ovariene produc dureri cumplite

Până în prezent, specialiștii nu au descoperit de ce se formează chisturi pe ovare. Cu toate acestea, există anumiți factori care au fost asociați cu un risc ridicat de a dezvolta această problemă de sănătate:

4. Simptome principale

Simptomele chisturilor ovariene pot fi confundate cu cele produse de boli frecvente. Cel mai grav fapt este că aceste simptome nu sunt vizibile inițial, iar multe femei aleg să le ignore. Chisturile pot declanșa următoarele semnale de alarmă:

  • Menstruații neregulate
  • Dureri abdominale și pelvine ce radiază spre spate și picioare
  • Dureri pelvine severe înainte și după menstruație
  • Dureri severe în timpul actului sexual
  • Greață și vomă
  • Hipersensibilitate la nivelul țesutului mamar
  • Senzație de greutate
  • Distensie abdominală
  • Presiune la nivelul rectului sau al vezicii urinare

5. Cum se detectează chisturile ovariene?

Chisturile ovariene trebuie diagnosticate de un medic

Dacă bănuiești că ai dezvoltat un chist ovarian, este necesar să te supui unei examinări pelvine și unei ecografii sau unui RMN. Dacă într-adevăr suferi de această problemă, medicul îți va face analize de sânge pentru a determina dacă este nevoie să îndepărteze sau nu chistul.

6. Cum se tratează chisturile ovariene?

Medicul ginecolog îți va recomanda să-ți faci controale periodice pentru a verifica dacă chistul a fost reabsorbit. În cazul în care acesta se mărește sau provoacă durere și alte complicații, medicul îți va recomanda să iei pilule anticoncepționale sau să te supui unei intervenții chirurgicale.

7. Impactul asupra fertilității

În anumite situații, chisturile ovariene pot afecta fertilitatea

Una dintre principalele griji ale femeilor care dezvoltă un chist ovarian este faptul că acesta le va afecta fertilitatea. În general, chisturile ovariene nu împiedică concepția, dar câteodată pot deregla ovulația.

Mai mult, dacă chistul devine prea mare, acesta va altera funcționarea ovarelor și le va deforma, afectându-ți pe termen lung fertilitatea.

8. De obicei nu apar chisturi ovariene în timpul menopauzei

O femeie care a ajuns la menopauză nu ar trebui să dezvolte chisturi ovariene. Dacă această problemă apare, atunci este cazul să începi să-ți faci griji. Conform specialiștilor,formarea chisturilor sau a tumorilor în timpul menopauzei poate semnala prezența cancerului. Numai un medic îți poate oferi un diagnostic corect.

9. Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic reprezintă apariția unor mănunchiuri de 7-10 chisturi pe suprafața ovarului. Principala cauză a acestei tulburări este reprezentată de dezechilibrele hormonale. Sindromul ovarului polichistic provoacă dificultăți în timpul ovulației.

Dacă suferi de această tulburare, este necesar să urmezi un tratament adecvat. Sindromul ovarului polichistic poate fi însoțit de alterări ale menstruației, infertilitate, creșterea excesivă a părului pe corp și nu numai.

În majoritatea cazurilor, chisturile ovariene nu provoacă simptome grave și dispar pe cont propriu. Însă este esențial să te supui unui control medical în mod periodic, pentru a surprinde orice problemă gravă la timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.