Afecțiunile colonului - 8 lucruri pe care trebuie să le știi - Doza de Sănătate
 

Afecțiunile colonului - 8 lucruri pe care trebuie să le știi

Nu lua în seamă dietele agresive care promit să-ți curețe colonul. Pentru a avea un colon sănătos, trebuie să urmezi o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi și bogată în fibre. 
Afecțiunile colonului - 8 lucruri pe care trebuie să le știi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Colonul reprezintă ultima parte a aparatului digestiv. Principalele funcții sunt de a extrage apa, de a depozita excrementele, de a menține un echilibru al umidității în organism și de a absorbi anumite vitamine esențiale. Este important să ai grijă de colonul tău dacă vrei să fii sănătos. În acest articol îți vom prezenta afecțiunile colonului și 8 lucruri pe care trebuie să le știi despre acesta.

1. Colonul iritabil

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune comună, mai ales în rândul femeilor, ce se manifestă prin diaree, balonări și constipație. Aceste simptome pot fi prezente timp de mai multe luni la rând. Prin urmare, este important să consulți un medic încă de la primele simptome.

2. Afecțiunile colonului

Atunci când colonul nu funcționează în mod corespunzător, făcând un efort pentru a absorbi nutrienții și lichidele din organism, putem avea diaree. Pentru a vindeca pereții colonului, este recomandat să consumi orez, piure de mere, banane și pâine prăjită.

3. Constipația

Probleme cu colonul pot cauza constipație

 

Afecțiunile colonului pot cauza și constipație. În general, aceasta se datorează lipsei activității la nivelul intestinului pentru mai multe zile. Dacă suferi de constipație, este important să consumi o cantitate suficientă de fibre și să bei multă apă.

4. Hemoroizii

Hemoroizii reprezintă una dintre afecțiunile de care poate suferi colonul. Aceștia reprezintă o inflamare a venelor și a arterelor de la nivelul rectului sau din zonele apropiate acestuia. Deși este oarecum neplăcut, este foarte important să acorzi acestei probleme atenția cuvenită. Adresează-te unui medic și adoptă o alimentație bogată în fibre.

5. Cancerul de colon

Cancerul de colon este una dintre cele mai comune forme de cancer. Acesta este caracterizat prin apariția de celule maligne. Fiind un loc în care sunt depozitate excrementele și alte tipuri de bacterii, cancerul se poate dezvolta foarte ușor în colon.

Această boală este foarte ușor de detectat. Primul lucru pe care medicul îl va verifica este prezența sângelui în fecale, o analiză simplă și nedureroasă ce îl va ajuta să elimine această boală de pe lista posibilelor cauze ale disconfortului tău.

6. Curățarea colonului

Fibrele alimentare îți mențin colonul sănătos

 

În ultimii ani, a devenit un obicei la modă să te supui unui tratament sau unui proces de curățare a colonului. Totuși, trebuie să fim foarte atenți la aceste lucruri. Aceste tratamente medicamentoase nu prea funcționează și sunt foarte agresive cu organele tale. Cel mai bine este să îți cureți colonul în mod natural consumând alimente bogate în fibre și infuzii.

7. Aspectul colonului

Conul are o lungime de aproximativ 1,5 m și un diametru de 6,5 cm. Acesta se întinde de la mijlocul abdomenului până la rect. Caracteristicile și unele dintre funcțiile îndeplinite de colon pot varia de la o specie la alta, dar în cazul vertebratelor, sunt mai mult sau mai puțin aceleași.

8. Consumul de alimente sănătoase

Pentru a ne bucura de o stare fizică bună și pentru a ne menține colonul sănătos, este foarte important să adoptăm o alimentație săracă în grăsimi și bogată în fibre. În acest fel, asigurăm funcționarea optimă a colonului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.