Controversa culorilor de pe tubul pastei de dinți - Doza de Sănătate
 

Controversa culorilor de pe tubul pastei de dinți

În general, nu observăm diferitele marcaje colorate de pe produsele puse în vânzare în magazine. Deși aceste marcaje apar pe mai toate ambalajele, anumiți indivizi susțin că barele colorate de pe tuburile de pastă de dinți ar conține informații legate de componența produsului respectiv.
Controversa culorilor de pe tubul pastei de dinți

Ultima actualizare: 13 februarie, 2019

De ceva vreme, o anumită „legendă urbană” legată de tuburile de pastă de dinți a prins din ce în ce mai multă popularitate în mediul online. Mai exact, anumite persoane susțin că barele colorate ale părții de jos de pe tubul pastei de dinți arată componența pastei de dinți respective. De asemenea, culoarea indică dacă este nociv pentru sănătatea noastră.

Aceste zvonuri sunt, din fericire, complet nefondate. Din acest motiv, în cele ce urmează, vrem să-ți dezvăluim ce înseamnă cu adevărat acele mici bare colorate care au stârnit atâtea controverse.

Tubul pastei de dinți are de obicei un pătrățel sau dreptunghi colorat în partea de jos. Culoarea acestor figuri geometrice variază în funcție de marcă. Însă, conform informațiilor răspândite viral pe internet în momentul de față, aceste bare colorate ar oferi următoarele informații legate de marca de pastă de dinți respectivă:

  • Verde = Produs natural
  • Albastru = Produs natural și medicinal
  • Roșu = Produs în componența căruia intră ingrediente naturale și chimicale
  • Negru = Produs în componența căruia intră exclusiv chimicale

Așa cum am menționat și la începutul articolului de față, această informație este complet falsă. Cel mai probabil a fost doar o „legendă urbană” inventată pentru a stârni panică.

Vrem să-ți explicăm ce înseamnă cu adevărat acele bare colorate de pe tuburile de pastă de dinți. Ai mare grijă, pentru că ar fi păcat să cazi pradă unei glume proaste de pe internet.

Adevărul despre barele colorate de pe tubul pastei de dinți

Tuburile pastei de dinți nu indică prezența de chimicale

Barele colorate pe care le putem găsi pe tubul pastei de dinți sunt prezente și pe ambalajele altor produse comerciale. De exemplu, le găsim pe cutiile de lapte, cereale sau biscuiți. Aceste bare joacă un rol important în cadrul proceselor de fabricare și ambalare, ele fiind de fapt mărci vizuale.

Mai exact, scopul barelor colorate este să ajute un senzor robotic să decidă care sunt acele locuri unde ambalajul trebuie tăiat, îndoit sau ondulat în timpul producției. Aceste bare au, de obicei, o culoare mai închisă decât restul ambalajului. Astfel, ambalajul poate fi citit mai ușor de către senzori.

În cazul pastei de dinți, tuburile în care aceasta este ambalată sunt fabricate într-o locație cu totul diferită față de produsul pe care urmează să îl conțină. Tuburile pastei de dinți sunt produse sub formă de benzi lungi și goale, care, în funcție de volumul dorit, vor fi împărțite în secțiuni de o anumită lungime. Rolul barelor este să indice aparatelor din fabrici locurile unde ar trebui să fie capetele tuburilor.

Tuburile pastei de dinți nu indică prezența de produse medicinale

Dar de ce culorile acestor bare variază atât de mult? În realitate, acest aspect nu este aproape deloc important. Fiecare marcă și producător folosește o anumită culoare. Astfel, se poate verifica aspectul de calitate al produselor fabricate. De asemenea, se descoperă mai ușor dacă există vreun lot defect.

În concluzie

Astfel, iată că încă o legendă urbană răspândită viral pe internet se dovedește a fi nimic mai mult decât o simplă aberație. Însă, acest mit le-a dat mult de furcă dentiștilor. Pacienții acestora, îngrijorați în privința sănătății danturii lor, au intrat în panică.

În orice caz, dacă încă mai ai îndoieli cu privire la barele colorate de pe tubul pastei de dinți, pur și simplu deschide-ți cămara și verifică toate produsele pe care le găsești acolo. Te asigurăm că există astfel de bare pe aproape toate tipurile de ambalaje. Dacă te uiți atent, o să vezi că fiecare marcă are un cod specific.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.