Află cum să-ți luminezi camera cu un cartof - Doza de Sănătate
 

Află cum să-ți luminezi camera cu un cartof

Deși unele persoane consideră că banalii cartofi nu pot fi folosiți decât în scopuri culinare, află că unul singur este de ajuns pentru a lumina o cameră. 
Află cum să-ți luminezi camera cu un cartof

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă ți-au plăcut orele de științe la școală, sigur vei dori să încerci și acest mic experiment. Nu ai nevoie decât de un cartof. Dacă adaugi și câteva materiale simple pe care le găsești la un magazin de bricolaj, poți crea un element de bază în noua generație a locuințelor ecologice.

Haim Rabinowitch, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel, a lucrat ani de zile la conceperea unui dispozitiv capabil să extragă energia din cartofi.

Acest studiu a fost bazat pe intenția de a ajuta oamenii care nu au acces la o rețea electrică. Potrivit spuselor cercetătorului, nu trebuie decât să conectezi această legumă la niște fire și, bineînțeles, un bec cu LED pentru a lumina artificial diferite spații.

Studiul a dezvăluit că un singur obiect de acest fel poate fi  folosit pentru a lumina o cameră timp de aproximativ 40 de zile. 

Cum să luminezi o cameră cu un cartof

Pentru a lumina o cameră cu un cartof, ai nevoie de niște fire de cupru

Care sunt materialele necesare?

  • 2 cartofi mici (fierți timp de 8 minute)
  • 3 fire de cupru
  • 2 tije sau sârme de cupru
  • 2 tije sau cuie de zinc
  • 1 bec mic  de 1.5 V

Cum procedezi?

  • Înfășoară cablurile de cupru în jurul celor două sârme sau tije de cupru.
  • Înfige-le pe amândouă într-un cartof.
  • Înfășoară cel de-al treilea fir de cupru în jurul tijei de zinc și înfige-l într-unul dintre cei doi cartofi.
  • Ia capătul firului de cupru din acest cartof și înfășoară-l în jurul celeilalte tije de zinc.
  • Pune această tijă de zinc în al doilea cartof.
  • Pune cele două capete ale firului rămase afară în contact cu becul (ai grijă să nu atingi cuprul).
  • Gata? Atunci înseamnă că s-a luminat camera!

Îți recomandăm să citești și:

Cum să faci un deshidrator solar de alimente

Cum funcționează?

Un cartof în sine nu poate genera electricitate

Cartoful în sine nu generează electricitate. Acesta conține acid ascorbic care, împreună cu un electrod de zinc și cupru creează electroni care se mișcă dintr-o parte în alta, folosind acest produs natural drept conductor de energie.

Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „reacție redox” și are abilitatea de a alimenta cu energie numeroase dispozitive electrice.

„Am ales cartofii, deoarece pot fi cultivați aproape oriunde în lume, inclusiv în zonele cu climat tropical și subtropical. Este cea mai abundentă recoltă din întreaga lume.

– Haim Rabinowitch –

Istoricul luminii generate cu ajutorul cartofilor

Haim Rabinowitch susține că, deși cartoful este cel mai utilizat aliment la orele de științe din școli, nimeni nu a mai realizat un studiu privind folosirea acestui tubercul ca sursă de energie

Fizicienii Alessandro Volta și Luigi Galvani studiaseră deja diverse metode pentru a genera energie în anul 1780, cum ar fi:

  • Hârtie înmuiată în apă cu sare.
  • „Baterii” obținute din două farfurii de metal și foarte mult pământ sau o găleată de apă.

Misterul cartofului care luminează

Un cartof poate aprinde un bec

Dacă acest experiment a demonstrat funcționarea și utilitatea cartofului care luminează o cameră, atunci de ce nu este folosit în întreaga lume?

Potrivit spuselor lui Rabinowitch, este nevoie de „cercetări suplimentare și de răspândirea informațiilor pentru ca oamenii să înceapă să utilizeze cartofii pentru a produce cantități mari de energie, mai ales în zonele fără o rețea de energie.”

Cu toate acestea, multe persoane se opun folosirii unui aliment pentru a genera energie electrică. 

Biodieselul, despre care criticii afirmă că ia mâncarea de la gurile oamenilor flămânzi sau a populațiilor afectate de foamete pentru a produce energie, nu este considerat o opțiune corectă sau de succes.

Totuși, statisticile arată că în fiecare an se produc în jur de 360 de milioane de tone de cartofi în întreaga lume. Aceste legume sunt ușor de depozitat, rezistă mult timp, iar procesul de cultivare nu este costisitor.

Tocmai din aceste motive, acest tip de tehnologie poate fi ușor de dezvoltat și implementat în zonele în care nu există acces la rețele energetice.

Fabricarea tijelor de zinc sau de cupru este, de asemenea, mai ieftină decât a unei lămpi cu gaz. Problema este că majoritatea persoanelor nu aprobă folosirea unui aliment pentru a lumina o încăpere.

„Este un voltaj scăzut, dar este suficient pentru crearea unei baterii care să încarce telefoanele mobile și laptopurile în locurile unde nu există o rețea de energie electrică.”

– Haim Rabinowitch –


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.