Cum să depistați cancerul de piele - Doza de Sănătate
 

Cum să depistați cancerul de piele

Dacă alunițele își schimbă forma sau culoarea, este necesar să mergeți la medic. La fel de important este să vă protejați de soare.
Cum să depistați cancerul de piele

Ultima actualizare: 05 februarie, 2019

Cancerul de piele este cea mai des diagnosticată boală din întreaga lume. Pielea îndeplinește diverse funcții, cum ar fi protejarea acestuia de răni, acționând ca o barieră împotriva microorganismelor ce pot fi fatale pentru organism. Astăzi vom vorbi despre cum puteți să depistați cancerul de piele cât mai repede.

În mod similar, avem nevoie de piele pentru a stoca apă și a ne regla temperatura corpului. Pielea acoperă țesutul adipos (grăsimea subcutanată).

Există câțiva factori ce influențează apariția cancerului de piele, precum razele ultraviolete (UV) produse de radiația puternică a soarelui. Razele UV provoacă mutații în ADN-ul celulelor pielii, modificându-le astfel compoziția genetică și transformându-le în celule maligne.

Te-ar putea interesa și:

6 simptome ale cancerului de piele

Peste tot în lume, cancerul de piele apare în mod predominant la persoanele ce au pielea deschisă la culoare.

Cum depistați cancerul de piele și câte tipuri există

Cum să depistați cancerul de piele și câte tipuri există

Carcinomul celular bazal

Acest tip de cancer apare pe față, de obicei pe frunte sau pe nas. Anumite persoane prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire datorită predispoziției genetice, ce crește șansele de a suferi de cancer de piele. Razele UV și expunerea la anumite substanțe chimice, precum arsenicul, pot influența apariția celulelor canceroase.

Carcinomul celular scuamos

Cancerul de piele apare în acest caz în zonele corpului pe care razele soarelui cad direct, deoarece ultravioletele interacționează ușor cu țesutul cutanat. Totuși, nu există nicio dovadă că acest tip de cancer va apărea doar în aceste zone. În prima fază, carcinomul celular scuamos apare ca o zonă roșiatică și poate semăna cu un neg.

Acest tip de cancer afectează de obicei doar zona în care apare, deoarece se dezvoltă în profunzimea țesuturilor. Există însă și posibilitatea de a se răspândi, pătrunzând în zone mai sensibile și provocând decesul.

Melanomul

Acesta este un tip de cancer ce se dezvoltă în celulele ce conțin pigment, numite melanocite. De obicei, apare ca o tumoră de culoare închisă – datorită cantității crescute de melanină, pigmentul secretat de celule ce conferă culoare pielii – și duce la apariția unor pete cutanate negre sau maro.

Melanomul este principala cauză de deces în rândul celor afectați de cancerul de piele și apare mai ales la persoanele cu tenul deschis (caucazieni).

În jur de 165000 de cazuri de melanom sunt depistate anual, în întreaga lume, dintre care 48000 sunt fatale. Aceste celule sunt foarte invazive, în general, deoarece au o capacitate foarte mare de a produce metastaze și de a se răspândi în tot corpul.

Alte organe ce pot fi afectate sunt intestinele și ochii. Melanomul este responsabil de moartea a 75% din persoanele diagnosticate cu cancer de piele.

Unul dintre factorii cei mai importanți în apariția acestei boli este expunerea la soare. În ziua de azi, există și aparatele de bronzat ce reprezintă un alt factor de risc ce trebuie luat în seamă atunci când discutăm despre prevenție. Există metode de îngrijire a pielii care, dacă sunt aplicate corect, pot preveni apariția cancerului de piele.

Recomandări despre cum să preveniți și să depistați cancerul de piele

Recomandări despre cum să preveniți și să depistați cancerul de piele

Există mai mulți factori de risc în cazul persoanelor ce intră adesea în contact direct cu razele soarelui. Aceștia ar trebui să-și ia mai multe măsuri de precauție. Rețineți, în cazul în care vă expuneți la soare timp de mai multe ore, este necesar să purtați:

  • Pălărie
  • Ochelari de soare
  • Cremă de protecție solară
  • Umbrelă de soare

Persoanele cu pielea deschisă la culoare  și ochi albaștri ar trebui să fie mai precaute, în special în jurul vârstei de 50 de ani, deoarece sunt mai vulnerabile la apariția acestei boli.

Pe scurt, o parte din factorii ce provoacă apariția cancerului de piele sunt:

  • Expunerea prelungită la razele UV, fie că sunt naturale sau artificiale. Așadar, trebuie să evităm razele ultraviolete nocive și să ne protejăm folosind cremă de protecție solară.
  • Ochii de culoare deschisă sau albaștri.
  • Sistemul imunitar slăbit.
  • Modificările genetice asociate acestui tip de cancer.
  • Expunerea la arsenic.
  • Expunerea la doze mari de radiații.

Nu uitați: folosiți întotdeauna cremă de protecție solară și aveți grijă cât timp stați la soare. De asemenea, țineți cont de aceste sfaturi despre cum să preveniți și să depistați cancerul de piele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.