Remedii pentru unghiile fragile - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru unghiile fragile

Lipsa unei îngrijiri corespunzătoare duce la apariția fragilității la unghii. Îngrijește constant unghiile și menține-le hidratate pentru a le menține puternice. 
Remedii pentru unghiile fragile

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Unghiile fragile care se rup la cea mai mică atingere nu au rezistență și nici aspect plăcut, astfel că îți recomandăm câteva remedii pentru a le întări. 

Este posibil ca unghiile să fie deteriorate sau incapabile de a crește mai departe de vârfurile degetelor. Din fericire, aceste probleme frecvente pot ajunge o amintire dacă aplici aceste sfaturi și remedii pentru a-ți întări unghiile fragile în mod natural! 

Remedii pentru a întări unghiile fragile

Dacă ți se întâmplă des ca unghiile să ți se rupă sau să se agațe fără să fie date cu ojă, poți opta pentru unul dintre următoarele remedii naturale. Toate sunt foarte eficiente și merită încercate.

  • Tratament pentru întărirea unghiilor pe bază de ceapă crudă: Este adevărat că mirosul de ceapă este neplăcut și te face să lăcrimezi, dar acest remediu îți face unghiile mai puternice. Unghiile și mâinile urâte reprezintă o imagine dezagreabilă.  Taie o ceapă în jumătate, fă o gaură în mijloc și introdu vârfurile degetelor și unghiile în acel spațiu, lăsându-le acolo timp de 15 minute. Spală-te bine pe mâini la final (mirosul persistă, așa că este indicat să aplici remediul seara sau în weekend).
Remedii pentru unghii cu ceapă crudă
  • Tratament pe bază de uleiuri naturale: Uleiul de migdale este cel mai bun, dar poți utiliza orice alt ulei esențial. Amestecă într-un vas două linguri de ulei de migdale cu două linguri de ulei de măsline. Aplică remediul pe unghii cu ajutorul unei bucăți de vată și lasă-l să se absoarbă. Repetă procedeul de trei ori pe zi.
  • Tratament pe bază de usturoi: Usturoiul are un miros la fel de neplăcut ca al cepei, dar frumusețea cere sacrificii, nu-i așa? Mărunțește câțiva căței de usturoi și pune-i într-un pahar cu apă. Înmoaie vârfurile degetelor și unghiile în acest amestec timp de 20 de minute. Repetă procedeul de două ori pe zi.
  • Remediu pe bază de rozmarin: Pentru această rețetă ai nevoie de două linguri de rozmarin și o cană cu apă. Fierbe ingredientele timp de cinci minute, apoi ia amestecul de pe foc și lasă-l câteva minute să se răcească. Toarnă-l într-un vas și înmoaie unghiile în acesta timp de 20 de minute. Repetă de două ori pe zi.
  • Tratament revitalizant cu aloe vera: După cum știi deja, aloe vera are numeroase întrebuințări. În cazul de față, această plantă ajută la regenerarea unghiilor într-un timp foarte scurt. Amestecă bine o lingură de gel de aloe vera și trei picături de ulei de măsline. Înmoaie o bucată de vată în amestec și aplică-l pe unghii. Lasă-l să se absoarbă și repetă de câte ori consideri că este necesar.
Aloe vera întărește unghiile
  • Loțiune pe bază de castravete pentru unghii fragile: Pasează câțiva castraveți fără să-i cureți de coajă. Pune sucul într-un vas și înmoaie-ți degetele în fiecare zi, timp de o săptămână.
  • Loțiune pe bază de coada-calului: Prepară o infuzie cu o mână de coada-calului la o cană de apă. Încălzește infuzia puțin înainte de a-ți înmuia degetele în ea.
  • Remediu pe bază de germeni de grâu: Încălzește patru linguri de ulei de germeni de grâu amestecat cu apă. Ia amestecul de pe foc, lasă-l să se răcească și adaugă câteva picături de zeamă de lămâie. Ține vârfurile degetelor în acest amestec timp de zece minute.
  • Remediu cu ulei de măsline, miere de albine și ou: Aceste trei alimente sunt foarte hrănitoare și au proprietăți extraordinare. Amestecă într-un vas o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere și un gălbenuș de ou până obții o pastă fină. Masează ușor amestecul pe fiecare unghie. Lasă-l să acționeze timp de o jumătate de oră, apoi clătește cu puțină apă.
  • Soluții „instant” – optează pentru oricare dintre următoarele remedii rapide: Înmoaie-ți unghiile în zeamă de lămâie de două ori pe zi; freacă-le cu un cățel de usturoi; aplică iod decolorat cu o bucată de vată și lasă-l să se usuce complet; afundă-ți vârfurile degetelor în oțet de mere în fiecare zi, de preferat înainte de culcare.
Oțetul de mere întărește unghiile

Sfaturi pentru unghii frumoase și puternice

Pe lângă seria de remedii naturiste descrise mai sus, ține cont și de următoarele sfaturi pentru a-ți întări unghiile fragile și a le menține puternice:

  • Folosește o soluție pentru curățat oja ce nu conține ingrediente care ar putea deteriora unghiile. Deși acetona este un produs foarte eficient, există și opțiuni mai sănătoase.
  • Consumă lactate și alimente bogate în calciu, proteine și vitaminele A și E și nu uita să bei 8 pahare cu apă pe zi. Unghiile fragile pot indica un nivel ridicat de stres și o alimentație precară.
Unghiile fragile se rup ușor
  • Nu sta cu mâinile ude mult timp. Atunci când speli vase sau rufe, folosește mănuși. Nu fă dușuri prea lungi și nu îți ține mâinile în apă fierbinte. Protejează-ți mâinile atunci când te ocupi de grădinărit sau de curățenie.
  • Pilește-ți unghiile în mod regulat, cu o mișcare îndreptată întotdeauna în aceeași direcție. Este indicat să folosești o pilă care nu este metalică. Adaugă în ojă un întăritor pentru unghii (poți să-ți prepari singură unul prin adăugarea unui cățel de usturoi pisat într-un lac de unghii transparent).
  • Șterge oja complet, folosind o soluție specială, săpun și apă caldă. Usucă unghiile cu un prosop de bumbac și masează-le cu ulei de măsline.
  • Nu folosi unghiile pentru a deschide conserve sau alte recipiente – utilizează un obiect adecvat.
  • Nu îți roade unghiile, deoarece vor crește mult mai greu. În plus, acestea se vor exfolia dacă sunt în contact permanent cu saliva.

Aplică aceste remedii și vei unghiile tale fragile vor fi mai puternice și vor avea un aspect plăcut de care nu trebuie să te mai rușinezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabeza Martínez, R., Leis Dosil, V., & Suárez Fernández, R. (2006). Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72531-X
  • González, F. K. S., & Candiani, J. O. (2011). Manifestaciones en uñas en enfermedades sistémicas. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica.
  • Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010;
  • Scheinfeld N, Dahdah MJ, Scher R. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. Journal of drugs in dermatology : JDD. 2007.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.