Tratamente pentru apneea în somn - Doza de Sănătate
 

Tratamente pentru apneea în somn

Apneea în somn este o afecțiune ce poate avea urmări grave, așadar trebuie tratată la timp.
Tratamente pentru apneea în somn

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Sunteți în căutare de tratamente pentru apneea în somn? Aceasta este o boală ce afectează funcția respiratorie în timpul somnului. Bărbații prezintă un risc mai mare de a fi afectați de acestă disfuncție decât femeile.

Această tulburare nocturnă este considerată “gravă”, deoarece oprește fluxul de oxigen către diferite părți ale corpului în timp ce ne odihnim. Apneea în somn are mai multe cauze. Printre simptomele specifice acesteia se numără și: întreruperea respirației, sforăitul, sufocarea şi somnambulismul.

În următorul articol puteți afla mai multe informații despre principalele tratamente naturale pentru apneea în somn.

Ce este apneea în somn

Această problemă afectează funcția normală a respirației în timpul somnului, putând provoca respirație superficială sau întreruperi între 15 și 20 de secunde în fluxul normal al aerului.

Apneea în somn privează oamenii de odihnă, provoacă apariția coșmarurilor și împiedică refacerea organismului pe timpul nopții. Aceste lucruri duc la scăderea nivelului de energie și reducerea productivității, proastă dispoziție, iritabilitate și capacitate redusă de concentrare.

Dacă nu se folosesc tratamente pentru apneea în somn, afecțiunea poate duce la somnolență pe timpul zilei, reflexe lente şi accidente vasculare. În plus, apneea provoacă și alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, diabetul și bolile cardiace.

Simptomele apneei în somn pot fi greu de identificat, deoarece afecțiunea se manifestă noaptea, în timp ce dormim. În cazul în care suferiți de apnee în somn, cel care le va observa va fi un membru al familiei sau partenerul de viață.

Femeie care are nevoie de tratamente pentru apneea în somn

Apneea în somn – simptomele obișnuite:
  • Respirație întreruptă
  • Sforăit zgomotos
  • Sufocare sau respirație șuierătoare
  • Somnolență pe timpul zilei
  • Somn agitat
  • Senzație de lipsă de aer la trezire
  • Mers la baie frecvent dimineața foarte devreme
  • Senzație de gură sau gât uscat dimineața
  • Dureri de cap matinale
  • Lipsă de concentrare la serviciu
  • Schimbări de dispoziție
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Poziții ciudate de somn
  • Transpirație excesivă pe timp de noapte
  • Coșmaruri
  • Respirație pe gură
  • Randament general slab

Printre factorii de risc pentru apneea în somn se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, amigdalele sau limba umflată, blocarea nărilor și ereditatea. În plus, bărbații sunt mai predispuși la apariția apneei în somn decât femeile.

Tratamente pentru apneea în somn

Există două poziții de dormit pe care ar trebui să le adoptați:

Pe o parte

Tănără ce folosește tratamente pentru apneea în somn

Dormitul pe o parte, indiferent că este dreapta sau stânga, permite pătrunderea unei cantități mai mari de aer în plămâni. Nu același lucru se întâmplă atunci când dormiți pe burtă sau pe spate.

Desigur, nu puteți să vă controlați poziția în timp ce dormiți, așa că încercați să vă puneți la spate o pernă mare sau să dormiți cu spatele la un perete, pentru a rămâne pe o parte.

Un alt truc pe care îl puteți încerca este să vă coaseți sau să vă legați un obiect deranjant de pijamale pe spate și pe piept, astfel încât să fiți nevoit să vă schimbați poziția atunci când vă întoarceți pe burtă sau spate.

Cu capul ridicat

Folosiți mai multe perne pentru a avea capul mai ridicat. Acest lucru vă va îmbunătăți respirația pe timpul nopții. Dacă această poziție nu vi se pare foarte confortabilă, puteți crește înălțimea pernelor treptat. Aveți grijă ca şi pieptul să fie ridicat.

Dacă vreți să vă cumpărați un alt pat, alegeți unul cu părți rabatabile. Puteți ridica şi picioarele din față ale patului. Mulţi specialiști sunt de părere că acest lucru este chiar mai eficient decât folosirea mai multor perne.

Alte sfaturi pentru a trata apneea în somn:

Slăbiți

Obezitatea și supraponderalitatea pot agrava simptomele apneei în somn. Începeți să mâncați sănătos, faceți sport de cel puţin două ori pe săptămână, consumați mai multe fructe şi legume, evitați alimentele prăjite, zahărul şi grăsimile și beți 2 litri de apă pe zi. Reducerea greutății va îmbunătăţi în mod semnificativ simptomele și vă va elibera căile respiratorii.

Renunțați la fumat

Țigările sunt un alt factor ce agravează apneea în somn. Fumatul provoacă inflamarea căilor respiratorii superioare. În plus, dacă renunțați la fumat, starea generală de sănătate se va îmbunătăţi.

Evitați consumul de alcool

Băuturile alcoolice, la fel ca și sedativele, relaxează musculatura gâtului, afectându-i funcția. De asemenea, este indicat să evitați consumul excesiv de cofeină pe timpul zilei, dar mai ales după-amiaza, deoarece acest lucru poate afecta programul normal de somn.

Evitați mesele copioase

Dacă mergeți la culcare cu stomacul plin, nu vă veți putea odihni foarte bine. În plus, acest lucru afectează şi modul în care ajunge aerul în plămâni.

Tratamente pentru apneea în somn

Fată care folosește tratamente pentru apneea în somn


Rădăcină de valeriană

Aceasta plantă este folosită de foarte mult timp ca relaxant. Vă ajută să adormiți mai repede şi să aveți un somn mai odihnitor. Valeriana este un remediu perfect pentru persoanele care suferă de insomnie sau au coșmaruri provocate de apneea în somn.

Uleiuri esențiale

Cele mai bune uleiuri pentru un somn odihnitor sunt cele de mușețel, lavandă şi ciuboțica-cucului. Acesta din urmă scade inflamația căilor respiratorii. Puteți să-l aplicați pe tâmple printr-un masaj ușor sau să îl răspândiți în dormitor. Dacă doriți să vă decongestionați fosele nazale, folosiți ulei de eucalipt. Se toarnă câteva picături într-o oală cu apă clocotită și se inhalează vaporii.

Sperăm că acest articol despre tratamente naturale pentru apneea în somn vi s-a părut interesant!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.