Simptome provocate de apendicită - Doza de Sănătate
 

Simptome provocate de apendicită

Deși următoarele simptome pot fi asociate și cu alte boli, este esențial să le cunoaștem. Dacă apendicita nu este surprinsă la timp, ea poate evolua în peritonită.
Simptome provocate de apendicită
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Apendicele este un tub asemănător unui vierme, cu o lungime de aproximativ 10-15 cm (4-6 inch). Acest organ este localizat la începutul intestinului gros, în partea inferioară a abdomenului, în regiunea numită fosa iliacă dreaptă. Descoperă care sunt principalele simptome provocate de apendicită!

Pentru mult timp, s-a crezut că apendicele este un organ inutil. Majoritatea oamenilor încă are impresia că acesta nu îndeplinește nicio funcție în afară de a ne face să ne simțim rău atunci când se inflamează.

Cele mai recente studii sugerează însă că de fapt apendicele îndeplinește o funcție imunologică, fiind o componentă a sistemului limfatic. Sistemul limfatic este o rețea de noduli ce prezintă vase speciale care transportă limfa în organism.

Cauza exactă a inflamării apendicelui nu este deocamdată cunoscută. Printre suspecții principali se numără blocajele provocate de materii fecale, de un corp străin sau, în cazuri rare, de o tumoare.

Aspectul care îi îngrijorează cel mai mult pe specialiști este faptul că majoritatea persoanelor nu pot identifica semnalele de alarmă produse de apendicită. Din acest motiv, boala este detectată de obicei doar după ce a avansat foarte mult.

Detectarea timpurie este esențială pentru a obține un tratament adecvat. Așadar, în articolul de azi te invităm să descoperi cele mai importante simptome provocate de apendicită. Citește în continuare și ia aminte!

6 simptome provocate de apendicită

Durerea în jurul buricului

Simptome provocate de apendicită precum durerea de burtă

Unul dintre primele simptome provocate de apendicită este o senzație de durere în jurul buricului, care poate fi confundată cu o durere de stomac obișnuită.

Cel mai probabil, pacientul va realiza că acest simptom nu este cauzat de o problemă gastrică frecventă atunci când va vedea că durerea este continuă și progresează în timp. De asemenea, senzația se va intensifica atunci când pacientul tușește sau aplică presiune pe regiune.

Ca să verifici dacă apendicele tău este inflamat, aplică o presiune ușoară cu arătătoarele și degetele mijlocii pe regiunea în care simți durere, pentru două minute. Dacă suferi de apendicită, durerea experimentată va fi foarte intensă și este posibil chiar să începi să țipi.

Mersul cocoșat

Dacă apendicita se acutizează, bolnavul nu se va mai putea mișca corect și va merge cocoșat. Dacă acesta încearcă să meargă drept, durerea experimentată se intensifică, semnal ce arată că există o neregulă în organism. În general, cei care suferă de apendicită preferă să stea întinși în pat pentru a ameliora durerea.

Alte teste utile pentru a verifica dacă suferi de această boală este să încerci să sari sau să tușești. De fapt, dacă apelezi la ajutorul unui medic, acesta te va ruga mai întâi să tușești, acest test fiind foarte util pentru a identifica apendicita.

Febra

Simptome provocate de apendicită precum febra

Febra reprezintă răspunsul imunologic al organismului la diverse probleme de sănătate. Când vine vorba de apendicită, acest simptom poate fi un semnal de alarmă.

Temperatura obișnuită a corpului uman variază între 35 °C și 37 °C (95 °F și 98,6 °F). Creșterea temperaturii corporale însoțită de alte simptome menționate în acest articol ar putea semnala faptul că apendicele este inflamat.

Greața și voma

Pe măsură ce infecția progresează, bolnavul poate să simtă greață și chiar să vomite. Desigur, aceste simptome pot fi cauzate și de alte boli, precum diverse tulburări gastrointestinale.

Dificultățile de defecație

Apendicita poate cauza durere în timpul defecației. De asemenea, dacă tractul digestiv se inflamează foarte mult, pacientul poate experimenta constipație sau diaree.

Pierderea poftei de mâncare

Simptome provocate de apendicită precum lipsa poftei de mâncare

Asociată cu celelalte simptome menționate anterior, pierderea poftei de mâncare ar putea indica prezența unei probleme la nivelul apendicelui. În general, persoana afectată nu va putea să mănânce ca de obicei. Schimbarea va fi atât de bruscă, încât va fi evident că nu este vorba de o infecție sau de un virus.

Care sunt complicațiile posibile?

Dacă ignori semnalele de alarmă prezentate mai sus, riști ca boala să progreseze foarte mult și să producă daune. Cea mai gravă complicație posibilă este peritonita, care poate fi letală. De asemenea, apendicita netratată poate provoca formarea unei fistule, a unui abces sau a unei infecții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.