Cupa menstruală: 7 informații utile - Doza de Sănătate
 

Cupa menstruală: 7 informații utile

Sunt igienice, confortabile, ieftine și pot fi folosite pentru mai mult timp. Cupele menstruale sunt soluția ideală pentru multe femei în perioada menstruației. 
Cupa menstruală: 7 informații utile
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Menstruația este un „prieten de nădejde” al fiecărei femei. Din perioada adolescenței până la menopauză, aceasta este nelipsită în fiecare lună. Prin urmare, ești nevoită să plătești sume mari de bani pe tampoane sau absorbante. Dorim să-ți oferim câteva informații importante despre cupa menstruală.

Cupa menstruală a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea și a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. Au fost testate mai multe tipuri de materiale, în căutarea celui mai confortabil la folosire.

În ultimii ani, cupa menstruală a devenit alegerea de bază a femeilor care vor să economisească bani și să salveze mediul înconjurător. Vrei să afli mai multe? Continuă să citești.

1. Ce este cupa menstruală?

Cupa menstruală poate înlocui absorbantele

Cupa menstruală poate fi folosită pentru a înlocui tampoanele sau absorbantele obișnuite. Este un dispozitiv micuț ce reține lichidul menstrual și poate fi ținut în corp până la 12 ore.

Cele mai moderne cupe menstruale sunt fabricate din silicon medical sau latex. Femeile alergice la latex trebuie să opteze pentru cupe din silicon pentru a evita eventualele reacții adverse.

2. Cum se folosește cupa menstruală?

Atunci când introduci cupa în vagin, trebuie să ai răbdare și să încerci să-ți dai seama ce metodă funcționează cel mai bine pentru tine. Este nevoie de câteva încercări până vei descoperi care este tehnica potrivită corpului tău. Este un lucru normal care  nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece practica va ușura acest proces.

Spre deosebire de tampoane și de absorbante, care absorb sângele eliminat, cupa menstruală îl colectează și împiedică ieșirea sa din corp. Nu trebuie decât să inserezi cupa în vagin și să o lași să stea acolo între 8 și 12 ore, în funcție de capacitatea sa.

După încheierea acestui interval, trebuie pur și simplu să scoți cupa și să o golești. Pentru o igienă corespunzătoare, trebuie să o speli cu apă curată înainte de a o introduce din nou în corp. Dacă nu poți face acest lucru, nu este o problemă gravă. Doar amintește-ți să o speli data viitoare.

3. Motive pentru a alege cupa menstruală

Cupa menstruală poate înlocui tampoanele
  • Poți să o folosești pentru o perioadă de până la 10 ani. În cazul absorbantelor și al tampoanelor, ești nevoită să cumperi produse noi în fiecare lună, însă cupa menstruală este refolosibilă până la 10 ani. Asta înseamnă că vei economisi foarte mulți bani, vei ajuta mediul înconjurător și în același timp, te vei simți extrem de confortabil.
  • Au o capacitate foarte mare. Ți-e teamă să nu te pătezi? Ai menstruații abundente? În acest caz tot cupa menstruală este cea mai bună alegere, deoarece are o capacitate mai mare decât absorbantele sau tampoanele. Tampoanele absorb doar 5 ml, iar absorbantele 10 ml, în timp ce cupa menstruală are o capacitate de 30 ml.
  • Accidentele sunt puțin probabile. Întrucât cupele menstruale sunt fabricate din silicon sau latex, ele se adaptează foarte ușor la forma corpului tău. Tocmai de aceea poți să desfășori activități fizice sau să faci sport fără nicio problemă.
  • Riscul de reacții adverse este minim. Atunci când vine vorba despre absorbante sau tampoane, multe femei se confruntă cu teama de infecții, însă în cazul cupei menstruale, acest risc nu există. Nu trebuie decât să ai grijă să nu folosești un material la care ești alergică.

4. Cupele menstruale sunt mai convenabile

Poți găsi cupe menstruale la prețuri între 50 și 150 de lei, în funcție de locul din care le cumperi. De obicei cupa se vinde împreună cu o punguță în care poți să o ții atunci când nu o folosești.

Dacă iei în considerare faptul că o cupă menstruală de calitate medie rezistă până la 5 ani, iar una de calitate superioară până la 10 ani, atunci da, poți spune că prețul său este unul convenabil.

5. Cupa menstruală este ușor de întreținut

Cupa menstruală are o întreținere ușoară

Materialele folosite pentru fabricarea cupelor menstruale sunt ușor de curățat și întreținut.

  • La începutul menstruației: când vrei să folosești cupa și este nouă sau știi că se apropie menstruația, scoate-o din pungă și fierbe-o în apă între 3 și 5 minute. Acest proces va elimina toate reziduurile sau agenții contaminanți. Poți apoi să o folosești cu încredere.
  • În timpul menstruației: este important să speli cupa de fiecare dată când o golești. Folosește apă simplă de la robinet.
  • După menstruație: spală din nou cupa menstruală. Dacă preferi, poți să folosești un săpun cu pH neutru și apă de la robinet. Ai grijă să o cureți bine. Pune-o apoi în săculețul oferit la achiziționare și ține-l într-un loc bine aerisit, curat și uscat.

6. Cupele menstruale au mai multe mărimi

Fiecare femeie este diferită, iar atunci când vine vorba despre igiena intimă, trebuie să ai grijă să alegi produsul potrivit. Cupele menstruale au mai multe mărimi. Cele mai mici sunt indicate pentru femeile care nu au născut niciodată, iar mărimile mari sunt recomandate femeilor care au copii. 

Acest lucru se datorează faptului că după naștere, mărimea vaginului se modifică puțin. Înainte de a cumpăra o cupă, interesează-te în legătură cu mărimile și caracteristicile fiecărui produs.

7. Unele cupe menstruale pot fi folosite în timpul actului sexual

Cupa menstruală poate fi folosită în timpul unui act sexual

Întrucât cupa menstruală se introduce în vagin, unele femei se tem să facă sex în timp ce o folosesc. Primul gând este că poate rămâne blocată acolo, însă nu este adevărat.

Cupele sunt făcute pentru a se plia pe o anumită zonă a corpului și nu ajung mai departe de acel loc. Mărimea lor nu permite acest lucru. Dacă te gândești că ar putea cauza disconfort partenerului, află că unele cupe menstruale sunt concepute tocmai pentru a trece neobservate în aceste situații. Materialele din care sunt fabricate sunt foarte moi și flexibile, iar partenerul tău nu va observa nimic neobișnuit.

După cum poți vedea, cupa menstruală este o opțiune care oferă numeroase beneficii în comparație cu celelalte produse.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
  • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
  • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
  • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.