Politețea - o valoare personală importantă în viață - Doza de Sănătate
 

Politețea - o valoare personală importantă în viață

Politețea ne oferă multe avantaje. Pe lângă faptul că ceilalți ne vor aprecia mai mult, această calitate ne ajută să aducem energie pozitivă în lume. La nivel emoțional, politețea ne permite să fim în armonie cu cei din jurul nostru.
Politețea - o valoare personală importantă în viață

Ultima actualizare: 28 noiembrie, 2018

În primul rând, politețea este o valoare personală. Încă din copilărie, ni se spune că trebuie să fim politicoși dacă vrem să conviețuim cu alte persoane. Pentru ca viața în comun să fie posibilă, este esențial să ținem cont de aceste reguli în mod permanent. Politețea pe care o manifestăm trebuie să fie autentică.

Ca să fii politicos, trebuie să ai multă voință. Acest atribut ne ajută să ne facem plăcuți și să le dovedim celorlalți că îi apreciem. Pe scurt, politețea reprezintă o dovadă universală a respectului.

Practic, dacă nu suntem politicoși, nu vom putea niciodată să avem relații armonioase cu oamenii din jurul nostru. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Politețea, o modalitate de a transmite energie pozitivă

Cu toții am observat cât de puternice pot fi gesturile noastre. Vorbe simple precum „Ce mai faci?”, „Mulțumesc” sau „Ai grijă de tine” ne pot ajuta să stabilim o conexiune cu o altă persoană.

Trebuie însă să avem voință ca să putem fi politicoși. Politețea este, până la urmă, o valoare personală.

Un gest poate fi respectuos doar dacă este făcut în mod conștient. În acest scop, este esențial să ținem cont de nevoile celorlalți. Citește în continuare pentru a descoperi câteva exemple concrete.

Politețea face posibilă viața în comun

De ce unii oameni sunt nepoliticoși?

Politețea nu se rezumă doar la „bunele maniere” pe care le deprindem când suntem mici. Nu este suficient doar, de pildă, să deschidem ușa pentru cineva, să spunem „mulțumesc” atunci când primim ajutor, să oferim scaunul nostru unei bătrâne în tramvai sau să îl ascultăm pe celălalt înainte de a vorbi.

Din păcate, politețea este o valoare personală pe care mulți dintre noi nu o practicăm.

  • Cei nepoliticoși sunt adesea incapabili să empatizeze cu ceilalți, drept pentru care se gândesc doar la propria persoană. De obicei, acești indivizi sunt mândri și adoptă o atitudine sfidătoare.
  • Politețea este o strategie care ne permite să ne adaptăm la mediul în care trăim. Cei care nu prezintă această trăsătură trăiesc cu impresia că ceilalți își vor schimba comportamentul doar de dragul lor.

Dr. Pier Massimo Forni, medic și profesor la Universitatea John Hopkins, este autorul unei cărți foarte interesante intitulate Alegerea politeții: Cele 25 de reguli ale comportamentului politicos (Choosing Civility: The 25 Rules of Considerate Conduct).

Conform lui Forni, lipsa de politețe poate fi consecința anumitor tipuri de agresiune socială. Nepolitețea poate, de asemenea, să rezulte din probleme legate de maturitatea emoțională și psihologică a subiectului.

Tipuri de politețe

Un aspect interesant este faptul că politețea poate fi de mai multe feluri. Conform lui Stephen Levinson, un cercetător specializat în studiul relațiilor sociale, există două tipuri de politețe:

  • Politețea negativă. Este legată de limbajul pe care îl folosim, fiind caracterizată de utilizarea structurilor frazeologice negative. De pildă: „Dacă nu te superi…” sau „Dacă nu te deranjează, o să…”.
  • Politețea pozitivă. Este legată de dorința de a crea relații pozitive cu oamenii din viața noastră.

Diferențele dintre politețea pozitivă și cea negativă sunt mult mai adânci. Acestea constau în diverse cuvinte, gesturi și acțiuni. Politețea pozitivă presupune dorința de a oferi tot ce avem mai bun celorlalți. Datorită acesteia, ne simțim mai bine în propria piele deoarece nu avem scopuri ascunse.

Politețea umple lumea cu energie pozitivă

Politețea – o valoare personală a oamenilor prietenoși

Cu siguranță ți s-a întâmplat să fii surprins de bunătatea unei anumite persoane. Poate ai făcut cunoștință cu un străin care te-a tratat de parcă ați fi fost vechi prieteni, oferindu-ți ajutor fără ezitare.

  • La început, acest tip de comportament ne surprinde. Simțim că străinul binevoitor se comportă într-un mod „anormal”, că poate urmărește să obțină ceva de la noi.
  • Însă comportamentul respectivului sau al respectivei este perfect normal. Oamenii prietenoși, deschiși din punct de vedere emoțional, chiar există. Datorită acestor oameni, simțim că lumea este un loc minunat.

Pași de urmat pentru a deveni o ființă autentică

Iată câțiva pași simpli, care te vor ajuta să devii o ființă umană mai autentică și mai bună, o persoană pentru care politețea este o valoare personală:

  • Folosește un limbaj respectuos. Acest aspect este în mod special important când cineva este deschis din punct de vedere emoțional față de tine. Nu ezita să rostești cuvinte precum „Te înțeleg” sau „Te ascult”.
  • Manifestă un interes real pentru ceilalți. Preocuparea autentică este benefică, în special atunci când încerci să calmezi atmosfera sau să îmbunătățești situația cuiva.
  • Fii sincer. Câteodată avem tendința să fim condescendenți, aceasta fiind o formă de politețe falsă. Când spui „Mulțumesc” sau „Ce mai faci” doar pentru că te simți obligat, aceste cuvinte nu au efectul scontat.
  • Nu uita, ceilalți pot recunoaște disimularea și vor ține cont de ea.
Politețea te ajută să îți îmbunătățești relațiile cu ceilalți

Pentru a putea deveni oameni politicoși și recunoscători, trebuie să fim sănătoși din punct de vedere emoțional. Empatia și optimismul sunt imposibile când în interiorul nostru dăinuie resentimentele.

Chiar dacă emoțiile noastre fluctuează de pe o zi pe alta, putem să depunem un efort pentru a ne echilibra. Numai dacă ne simțim bine, putem oferi celorlalți energie pozitivă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.