Afecțiuni ale degetelor de la picioare și tratamente - Doza de Sănătate
 

Afecțiuni ale degetelor de la picioare și tratamente

Este important să îți alegi pantofii potriviți, care să nu îți strângă prea tare degetele de la picioare. Iar atunci când ajungi acasă, trebuie să te descalți, pentru a nu suprasolicita picioarele. 
Afecțiuni ale degetelor de la picioare și tratamente
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2018

Degetele de la picioare sunt de multe ori neglijate. Nu ne amintim de ele decât atunci când se irită sau când se deformează articulațiile și apar monturi (hallux vulgus) dureroase. Descoperă care sunt principalele afecțiuni ale degetelor de la picioare și tratamentele acestora!

În articolul de azi ne îndreptăm atenția către cele mai comune probleme și leziuni ale degetelor de la picioare, mai ales în rândul femeilor, oferindu-ți și câteva sugestii privind tratarea acestora.

Cele mai comune afecțiuni ale degetelor de la picioare

Ne petrecem aproape întreaga zi cu degetele de la picioare acoperite și strânse în pantofi care de multe ori nu sunt bine aleși.

Deși nu conștientizăm acest lucru, după folosirea unor încălțări neadecvate timp de mai mulți ani, degetele se deformează și se atrofiază din cauza lipsei mișcării.

Este important să compensezi într-un fel acest „abuz” al picioarelor. Nu ne referim numai la măsuri privind încălțămintea purtată, ci și la anumite exerciții simple pentru degete care previn atrofierea acestora.

Să vedem mai întâi care sunt cele mai comune afecțiuni ale degetelor de la picioare.

1. Monturi (hallux vulgus)

Multe persoane susțin că monturile sunt cauzate de purtarea unor pantofi nepotriviți pentru o perioadă lungă de timp, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil.

Știm deja că și oamenii care „nu poartă niciodată pantofi” se confruntă cu această problemă. Care este cauza ei?

  • Unele persoane sunt predispuse la această anomalie. Monturile sunt în general ereditare și congenitale, fiind transmise de la mamă la fiică.
  • Dacă ești predispusă genetic la apariția lor și porți pantofi nepotriviți, problema se va agrava sau va apărea mult mai curând.
  • Faptul că ai picioare plate: degetul mare iese foarte mult în relief, comparativ cu celelalte. Degetul mare excesiv de proeminent (cunoscut sub numele de deget egiptean) este cea mai frecventă cauză a formării monturilor.

Fiind atât de ieșit în afară, acest deget este apăsat mult mai tare de încălțăminte, fapt ce duce în timp la apariția montului.

Cum pot fi tratate monturile?

  • În mod evident, monturile nu pot fi întotdeauna prevenite. Prin urmare, dacă femeile din familia ta au monturi (mama, bunica, mătușa), este bine să eviți să porți pantofi închiși la vârf de la o vârstă fragedă.
  • Este important să faci exerciții care stimulează mobilitatea degetelor de la picioare, cum ar fi mersul pe jos. Încearcă să apuci obiecte de jos cu degetele de la picioare (haine, prosoape, etc.).
  • Dacă ai deja monturi, este necesar să previi infectarea lor. Fă băi relaxante de picioare și adaugă în apă rozmarin sau lavandă.
  • Monturile te pot împiedica să mergi normal, fapt ce poate duce la probleme ale coloanei vertebrale. Asta înseamnă că, în timp, este posibil ca problema să necesite o intervenție chirurgicală.

2. Unghii încarnate, printre cele mai dureroase afecțiuni ale degetelor de la picioare

Afecțiuni ale degetelor de la picioare legate de unghii

Unghiile încarnate sunt pe cât de frecvente, pe atât de dureroase. Tu ai avut vreodată una?

  • Unghiile crescute în carne sunt cauzate de purtarea unor încălțări prea strâmte și afectează aproape întotdeauna degetul mare.
  • Felul în care îți tai unghiile poate, de asemenea, să stea la baza acestei probleme. Uneori le tai prea scurte sau lași colțuri la margini, în loc să le rotunjești. Astfel, creezi un vârf ascuțit care poate pătrunde în piele.
  • Multe persoane se nasc cu unghii care se curbează în jos, intrând în piele. Acestea pot reprezenta, de asemenea, un factor de risc.

Cum să previi unghiile crescute în carne 

  • Înmoaie picioarele în apă caldă.
  • Nu îți tăia unghiile prea scurte și nu lăsa colțuri ascuțite care pot leza pielea.
  • Evită folosirea pantofilor foarte strâmți, care strâng prea tare degetul mare.

3. Bătături, inflamații și dureri

Afecțiuni ale degetelor de la picioare tratate cu băi relaxante

Cine nu a avut niciodată o bășică sau o bătătură la picioare? Acestea sunt printre cele mai comune afecțiuni ale degetelor de la picioare.

Labele picioarelor au 26 de oase, iar 14 dintre ele sunt numai la degete. Dacă degetele te dor, nu poți să mergi bine și nu te simți deloc confortabil pe parcursul zilei.

Care sunt cauzele acestei probleme? 

  • Faptul că porți tocuri înalte sau șosete strâmte
  • Picioarele uscate
  • Lipsa exfolierii
  • Bătăturile apar, de obicei, în zona călcâielor sau pe partea laterală a degetului mare sau a celui mic, din cauza frecării constante. Acestea pot deveni o problemă foarte dureroasă.

Cum să tratezi bătăturile sau frecarea pielii?

  • Dacă petreci mai multe ore purtând pantofi închiși la vârf, fă o baie relaxantă de picioare atunci când ajungi acasă și încearcă să exfoliezi bine călcâiele. Masează degetele și aplică puțin ulei esențial de măceșe pe ele, înainte de culcare. Poartă șosete confortabile în timp ce dormi.
  • Pentru a îndepărta bătăturile, prepară o infuzie dintr-un litru de apă și 100 g de urzică. Toarnă lichidul într-un vas și înmoaie picioarele în el timp de 20 de minute.
  • După terminarea băii, ai grijă să freci călcâiele cu o piatră ponce.
  • La final, masează picioarele și degetele cu ulei esențial de mușețel.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.