Informații despre depresie - durerea care ne macină - Doza de Sănătate
 

Informații despre depresie - durerea care ne macină

Deși ne imaginăm că persoanele care suferă de depresie zac toată ziua în pat și își plâng de milă, acestea pot trăi o viață aparent normală. Însă ele nu reușesc să obțină plăcere din ceea ce fac și absolut totul le copleșește.
Informații despre depresie - durerea care ne macină
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Depresia este acea durere întunecată care își devorează victimele. Asemenea unui fular imens și sufocant, această boală poate izola un om de viața sa obișnuită. Acționează ca o pătură de întuneric care asfixiază bolnavul și persoanele din jurul acestuia. Astăzi îți aducem în vedere câteva informații despre depresie și simptomele ei.

Simptomele depresiei includ tristețe, iritabilitate, apatie, inabilitatea de a simți plăcere, scăderea poftei de mâncare, sentimente de vinovăție și dificultăți de concentrare. Gândurile recurente legate de moarte și suicid pot fi și ele simptome produse de această boală.

Aceste senzații pot dura foarte mult timp, iar cei care suferă de depresie le pot experimenta zilnic. Depresia este o durere intensă care stinge toate sursele de lumină din viața celui bolnav.

Informații despre depresie și tristețe

Depresia nu presupune să zaci în pat tot timpul

Cu toții avem tendința să ne imaginăm că cei care suferă de depresie zac în pat toată ziua și își plâng de milă. Însă tristețea intensă și frecventă reprezintă doar una dintre modalitățile prin care depresia se manifestă.

De fapt, multe persoane care suferă de această boală nu sunt triste. În cazul acestora depresia se manifestă sub forma unei atitudini autoritare, a iritabilității excesive, a insensibilității, a agresivității și nu numai. Uneori depresia se poate manifesta sub forma unei proaste dispoziții constante și intense.

Conform Manualului de diagnostic și statistică ale tulburărilor mentale, ed. a V-a (DSM-5) și a Clasificării statistice internaționale a bolilor și problemelor de sănătate conexe, a X-a revizuire (ICD-10), nu este de ajuns ca o persoană să fie doar tristă pentru a fi diagnosticată cu depresie.

Te-ar putea interesa și: 

4 tipuri comune de depresie

Informații despre depresie și cum aceasta ne poate copleși

Informații despre depresie: poate afecta orice persoană

Ni se poate întâmpla tuturor. Într-o dimineață ne putem trezi lipsiți de energie și incapabili să ne ridicăm din pat. Parcă a avut loc o schimbare în viața noastră și în suflet nu simțim decât angoasă.

Urmează un sentiment de neputință, de parcă totul din jurul nostru ne copleșește și ne epuizează. Simți că nu poți să mergi mai departe decât dacă te forțezi să ignori durerea interioară.

Ai zile în care te simți bine și zile în care te simți rău. Instabilitatea emoțională devine o trăsătură caracteristică a ta. Nu înțelegi ce ți se întâmplă, dar experimentezi anxietate intensă, care te adâncește și mai mult în depresie.

Ești confuz, nici măcar nu-ți poți aminti ultima dată când te-ai simțit bine. Pe dinăuntru ești gol. De fiecare dată când ieși din casă, atunci când cineva se oferă să te ajute sau atunci când demarezi un nou proiect, ți se face rău împotriva voinței tale.

Însă durerea va trece. Este necesar să apelezi la serviciile unui profesionist care să te poată ajuta să-ți înțelegi situația și să o depășești. Ajutorul psihologic este o unealtă puternică pentru a-ți vindeca corpul și mintea.

Informații despre depresie – depresia comorbidă și anxietatea

Știm deja că depresia este deseori asociată cu anxietatea, rezultatul fiind o stare anxios-depresivă care este foarte dureroasă și tulburătoare pentru cei afectați.

Principalele caracteristici ale anxietății sunt senzația de frică, panica, nervozitatea, comportamentul de evitare și instabilitatea. Mai menționăm hiperstimularea, tensiunea musculară, hipervigilența și percepția că există un pericol sau o amenințare imediată.

Depresia și anxietatea au anumite simptome comune. Dintre acestea amintim iritabilitatea, grijile, lipsa concentrării, insomnia, agitația psihomotorie, plânsul, senzația de inferioritate și o stima de sine scăzută.

Informații despre depresie și durerea produsă de această boală

Una dintre cele mai puternice metafore pentru depresie este celebrul „câine negru”. În videoclipul de mai jos vom descoperi cum depresia poate fi reprezentată cu ajutorul unui câine negru. Acesta continuă să crească din ce în ce mai mult, devenind în cele din urmă o umbră ce acoperă întreaga viață a bolnavului.

Videoclipul a fost realizat de către Organizația Mondială a Sănătății pentru a ilustra în mod grafic câteva dintre situațiile de zi cu zi pe care persoanele ce suferă de depresie le privesc într-un mod aparte.

Dacă simți că te identifici cu cele discutate în acest articol sau dacă bănuiești că suferi de depresie, consultă-ți medicul și împarte-ți grijile cu cei dragi. Caută un tratament care să te ajute să-ți focalizezi gândurile către ceva constructiv.

Tratarea depresiei va marca un moment de răscruce în viața ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Asociación Americana de Psiquiatría (APA) (2013). Manual Estadístico y Diagnóstico de los Trastornos Mentales, quinta edición (DSM-5). Washington, DC: APA.
  • National Collaborating Centre for Mental Health (2009). Depression. The treatment and management of depression in adults. London: The British Psychological Society and The Royal College of Psychiatrists.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.