Dieta japoneză: slăbește cu preparate asiatice

Dieta japoneză te ajută să slăbești în timp util

Cunoști pe cineva care a urmat dieta japoneză cu scopul de a pierde în greutate? Diverse studii au scos la iveală avantajele oferite de această cură, ce implică consumul de alimente proaspete, băuturi vegetale, orez sau pește și servirea de porții mici. Toate aceste delicatese te pot ajuta să pierzi în greutate. Vrei să afli mai multe?

Dieta japoneză și secretele acesteia

Sushi este un preparat nelipsit din dieta japoneză

1. O populație care trăiește mult, în rândul căreia obezitatea este aproape complet absentă

Statisticile arată că japonezii trăiesc mai mult decât locuitorii altor țări. Pe lângă dieta foarte sănătoasă pe care aceștia o urmează, ce include delicatese precum teriyaki și sushi, una din cheile longevității cetățenilor niponi este stilul lor de viață.

Deși japonezii sunt un popor foarte muncitor, aceștia știu ce strategii trebuie să adopte pentru a se odihni. Se bucură de natură, practică tehnici de relaxare și adoptă diverse obiceiuri sănătoase în fiecare zi, printre altele.

Un alt aspect interesant al societății nipone este absența aproape totală a obezității în rândul cetățenilor acesteia. De fapt, doar 3% dintre femeile din Japonia sunt afectate de această problemă de sănătate.

Care este secretul japonezilor? Oare secretul lor este că mănâncă somon crud? Sau motivul este consumul de semințe de susan, aliment ce oferă vigoare și energie? Realitatea este că japonezii urmează anumite obiceiuri pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.

2. Ce este dieta japoneză?

  • Primul aspect este foarte simplu: japonezilor le place să consume numai alimente proaspete, în porții mici. Ce presupune asta? Preparatele acestora sunt de calitate, însă nu sunt servite în porții mari. Cu alte cuvinte, japonezii nu consumă produse alimentare industriale sau alimente preparate la cuptorul de microunde, făini rafinate sau preparate bogate în grăsimi. Aceștia preferă alimentele proaspete și naturale.
  • Dieta japoneză presupune mâncatul încet și savurarea preparatelor servite. Este esențial să te bucuri de fiecare masă și să nu te grăbești. Japonezii acordă foarte multă atenție aspectului estetic al mâncării pe care o consumă, delectându-se nu numai cu gustul alimentelor, ci și cu modul în care acestea arată.
  • Un alt aspect important este faptul că japonezii nu consumă produse lactate. Mai mult, acestora nu le place foarte mult nici pâinea și carnea. Dieta japoneză include mult orez, legume, fructe proaspete și pește. Alimentele trebuie mereu servite în porții mici.
  • În opinia japonezilor, cea mai importantă masă a zilei este micul dejun. Aceștia își încep ziua cu câteva preparate variate, ce includ legume, orez, supe, ouă și ceai verde (o băutură esențială în alimentația japoneză).

Alimente de bază în dieta japoneză

Dieta japoneză include numeroase preparate cu orez

  • Orez: Este alimentul de bază al acestei diete. Pe cât posibil, consumă numai orez integral.
  • Tăiței: O specialitate japoneză care nu ar trebui să lipsească din nicio dietă orientală. Pot fi de mai multe feluri (udon, somen, ramen, soba etc.), diferențele constând în mărimea și tipul de grâu folosite în prepararea acestora. Tăițeii au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt un aliment ideal pentru cei care suferă de celiachie. Nu ezita să consumi acest aliment foarte sănătos.
  • Fructe: În special merele fuji, curmalul japonez și mandarinele.
  • Pești precum macrou și somon.
  • Soia, mei sau tofu: Sunt bogate în calciu, proteine și antioxidanți, pot fi consumate în locul produselor lactate, au abilitatea de a reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge și previn diabetul. Include aceste alimente în dieta ta zilnică imediat!
  • Ceai verde: O băutură indispensabilă în cadrul acestei diete.
  • Legume: vinete, fasole mung sau fasole roșie, ciuperci, varză, ghimbir, dovleac, cartofi, muguri de bambus, ridichi și alge marine.

Cum să urmezi dieta japoneză

Mai jos îți vom prezenta un exemplu concret ca să poți înțelege ce alimente trebuie să consumi pentru a urma această dietă pentru slăbit. Următoarele mâncăruri japoneze sunt ușor de preparat și foarte gustoase.

Nu uita, este esențial să consumi numai alimente proaspete și să ții cont de culorile acestora atunci când gătești preparatele. Mănâncă încet și savurează fiecare ingrediente în parte.

Dieta japoneză trebuie urmată timp de cel puțin zece zile din fiecare lună. Te va ajuta să-ți menții sănătatea și să pierzi în greutate, așadar nu ezita să o încerci.

Micul dejun

Dacă vrei să urmezi dieta japoneză, nu ezita să mănânci supă de miso

  • 1 mandarină
  • 1 cană de supă de miso: Ingrediente ca miso pot fi achiziționat din magazine de specialitate. Grație valorii energetice și a conținutului scăzut de grăsimi, această supă este un preparat ideal pentru prima masă a zilei. Vei avea nevoie de fiertură de ton, tofu, alge marine, miso (o pastă aromată preparată din soia) și arpagic.
  • 1 cană de ceai verde

Prânzul

Pentru a urma dieta japoneză, servește sushi la prânz

  • 1 castron de sushi (pește crud cu orez) cu sos de soia
  • 1 cană de tăiței cu ciuperci
  • 1 măr
  • 1 cană de ceai verde

Cina

Ceaiul verde este un ingredient de bază în dieta japoneză

  • Sortiment de sashimi (feluri diferite de pește) cu sos de soia și wasabi (ai grijă cu acest ultim aliment care, deși se aseamănă cu un fruct de avocado, este foarte picant)
  • 1 castron de orez integral
  • 1 portocală
  • 1 cană de ceai verde

Pe lângă a urma dieta japoneză, nu uita să adopți și obiceiurile zilnice favorite ale poporului nipon: meditează des, mergi pe jos sau plimbă-te cu bicicleta, apreciază momentul actual și bucură-te de lucrurile simple pe care viața ți le oferă.