Durerea de sân – 5 cauze frecvente - Doza de Sănătate
 

Durerea de sân – 5 cauze frecvente

Te-ai gândit vreodată că motivul pentru care te dor sânii este chiar alimentația ta? Dacă alergi să renunți la anumite alimente, vei începe să te simți din nou bine.
Durerea de sân – 5 cauze frecvente
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerea de sân apare atunci când sânii devin mai sensibili la presiune și atingeri. Acestea pot fi subite și anormale, dar în multe cazuri ele reprezintă un simptom al unor procese normale, precum menstruația și sarcina.

Senzația de durere poate afecta unul sau ambii sâni și se poate întinde spre axile. Durerea de sân variază în intensitate, iar factorii care le pot cauza sunt numeroși. Dacă și pe tine te dor sânii, nu ezita să citești în continuare!

5 cauze posibile pentru care apare durerea de sân

1. Mastita

Durerea de sân poate fi cauzată de mastită

Mastita este o inflamație la nivelul sânilor și este cauzată de obstrucția ductelor lactifere. Deseori această problemă este consecința unei infecții. Pe lângă durere, pacienta va avea următoarele simptome:

  • Inflamații
  • Disconfort general
  • Febră
  • Sensibilitate la nivelul sânilor
  • Roșeață
  • Senzația că sânii s-au rigidizat

Mastita poate fi cauzată și de uscarea și crăparea mamelonului (a sfârcului), ce favorizează pătrunderea agenților patogeni în sâni. Un sistem imunitar slăbit sau nașterea pot, de asemenea, expune o femeie la microorganisme nocive ce cauzează mastită.

Pentru a trata acest tip de durere, este esențial să urmezi indicațiile oferite de medic. Dacă tocmai ai născut, asigură-te că bebelușul tău se hrănește corect. Ca să eviți crăparea mameloanelor, folosește o pompă de lapte la fiecare două ore și aplică o cremă hidratantă.

Află mai multe! Citește și:

De ce apare usturimea sau durerea de sâni?

2. Chisturile

Foarte multe femei dezvoltă chisturi la nivelul sânilor. Aceste creșteri tumorale benigne apar, de obicei, din cauza unui dezechilibru hormonal și constau în mici pungi pline cu lichid.

Chisturile pot apărea atunci când sânii suferă modificări de mărime. Deși cauza exactă nu este mereu ușor de depistat, cert este că durerea de sân cauzată de chisturi poate fi foarte intensă.

Dacă bănuiești că ai un chist la nivelul sânilor, este esențial să consulți imediat un medic, astfel încât să ți se prescrie un tratament medicamentos adecvat. Majoritatea femeilor reușesc să elimine această neplăcere fără a recurge la o intervenție chirurgicală.

Însă, în cazul în care chistul a avansat foarte mult, medicul îți va prescrie un tratament mai avansat. Totuși, nu trebuie să îți faci griji, complicațiile fiind rare. De asemenea, chisturile rareori evoluează în tumori maligne.

Pentru a ameliora durerile de sân cauzate de chisturi, evită să consumi alimente precum ciocolata și băuturile răcoritoare. Nu în ultimul rând, include suplimente de vitamina E și B în alimentația ta zilnică.

3. Fibromul

Fibroamele sunt tumori benigne total distincte de chisturi. Acestea sunt formațiuni celulare care se dezvoltă repede, alcătuind o masă de țesut excesiv. În general, fibroamele sunt rigide.

Un fibrom benign (fibroadenom) se prezintă sub forma unei umflături minuscule, cu o lățime de doar câțiva milimetri. Caracteristicile acestor mase tumorale sunt afectate de:

  • Activitatea hormonală
  • Ciclul menstrual
  • Graviditate
  • Alăptare

Din când în când, fibroamele pot crește în exces, caz în care acestea trebuie îndepărtate prin intermediul unei intervenții chirurgicale. În general însă, acestea pot fi îndepărtate cu un tratament medicamentos adecvat.

4. Alimentația necorespunzătoare

Durerea de sân poate fi cauzată de o alimentație necorespunzătoare
Durerea de sân poate fi provocată de anumite alimente, printre care se numără cele bogate în grăsimi, sodiu sau cafeină. Ca să te simți mai bine, evită următoarele alimente:
  • Ciocolata
  • Fructele uscate (nucile, alunele, migdalele)
  • Băuturile cofeinizate (băuturile răcoritoare, ceaiul negru, ceaiul verde)
  • Alimentele de tip fast food
  • Popcornul sărat și cartofii prăjiți
  • Sosurile procesate
  • Carnea roșie și mezelurile

Dacă durerile de sân continuă în ciuda faptului că ai redus consumul alimentelor enumerate anterior, cere opinia unui specialist. Nu uita să îți examinezi sânii în fiecare lună.

Îți recomandăm să citești și:

Un nivel ridicat de estrogen – cauze și simptome

5. Menstruația

Menstruația poate cauza diverse simptome, printre care se numără și durerile de sân. Sânii constituie o zonă foarte sensibilă a corpului și, la câteva zile înainte de începerea menstruației, nu este exclus ca aceștia să înceapă să te doară.

Numeroase femei raportează dureri insuportabile la cea mai mică atingere a sânilor lor. În acest momente, chiar și hainele pot deveni inconfortabile. Principala cauză a acestui simptom este reprezentată de hormoni și de schimbările ce au loc în corpul unei femei în timpul menstruației (inflamații, oboseală, dureri la sân etc.).

 

Estrogenul și progesteronul sunt cei doi hormoni ce acționează în timpul menstruației, aceștia având rolul de a pregăti corpul unei femei pentru sarcină. Printre altele, estrogenul și progesteronul cauzează simptome premenstruale și menstruale ca inflamația sânilor, durerile de sân și câștigul în greutate.

Pentru a evita orice simptome neplăcute în timpul sau înaintea menstruației, medicul îți poate prescrie pastile anticoncepționale, plasturi contraceptivi. De asemenea, poți să-ți rogi ginecologul să îți instaleze un dispozitiv intrauterin.

O altă variantă utilă este să îți reduci aportul de cafeină, sare, grăsimi animale și produse lactate înainte de menstruație.

După cum bine vezi, durerile de sân pot fi cauzate de mai mulți factori. Fiecare femeie este diferită, așadar nu trebuie să presupui că experiențele prietenelor sau ale rudelor tale sunt identice cu alte tale.

Ca să nu ai nicio îndoială, consultă un medic. Sub nicio formă nu trebuie să iei medicamente fără avizul unui specialist. Deși anumite medicamente fără rețetă te pot ajuta să te simți bine pe moment, acestea nu vor mai avea efectul așteptat dacă sunt administrate pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
  • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
  • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
  • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
  • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
  • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
  • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
  • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
  • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.