Câte ouă să mâncăm pe săptămână? - Doza de Sănătate
 

Câte ouă să mâncăm pe săptămână?

Numărul de ouă pe care le puteți mânca poate fi calculat în funcție de restul dietei și dacă faceți exerciții. În acest caz, vă recomandăm să mai adăugați proteine.
Câte ouă să mâncăm pe săptămână?

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Este sănătos să mâncăm ouă? Câte ouă să mâncăm pe zi sau pe săptămână?

În acest articol, vom răspunde la câteva întrebări care poate vă preocupă. Deși sunt naturale, un aliment sănătos și au valoare nutritivă, trebuie să învățăm câte ouă să mâncăm pentru un stil de viață sănătos în care să profităm de proprietățile lor.

Ouă organice

Condițiile în care sunt crescute și hrănite găinile, în ziua de astăzi, sunt foarte triste. Ele afectează calitatea ouălor pe care le cumpărăm. De aceea, vă recomandăm să faceți rost de ouă de la țară sau să le cumpărați pe cele pe care scrie “organic”. În acest fel, veți fi siguri că acestea provin de la găini crescute în condiții normale, mai sănătoase. Puteți compara două ouă, unul din magazin și altul organic. Veți vedea diferența de culoare, aromă și mărime.

Ouă organice

Așadar, câte ouă să mâncăm?

Răspunsul la întrebarea „câte ouă să mâncăm” diferă de la o persoană la alta. Nu toată lumea are nevoie să consume aceeași cantitate de ouă, dar putem recomanda un număr aproximativ de trei până la cinci ouă pe săptămână.

  • De exemplu, o persoană care mănâncă puțină carne sau pește, poate consuma mai multe ouă pentru a-și asigura cantitatea de proteine de care are nevoie organismul.
  • O persoană care face multe exerciții fizice poate mânca mai multe ouă, mai ales albuș, deoarece aici se găsesc mai multe proteine.
  • O persoană supraponderală ar trebui să nu mănânce multe gălbenușuri deoarece această parte a oului are cea mai mare cantitate de grăsime.

Îți recomandăm și

7 motive pentru a consuma ouă

Valoarea nutrițională

  • În ouă, se găsește o cantitate mare de nutrienți.
  • Sunt bogate în proteine de înaltă calitate biologică, ceea ce înseamnă că au toți aminoacizii de care are nevoie organismul.
  • Conțin toată gama de vitamina B (B1, B3, B12, acid folic și biotină) și vitamina A, E și D.
  • În ouă găsim minerale precum magneziu, potasiu, seleniu, zinc, fosfor și fier.
  • Majoritatea acestor elemente se află în gălbenuș, iar albușul conține în special proteine.
  • În sfârșit, oul este un aliment alcalin, un lucru foarte bun, ținând cont că organismul nostru tinde să devină mai acid. Dar, pe de altă parte, această calitate se pierde dacă mâncăm ouă prăjite sau le înglobăm în prăjituri.
Ouă în cofrag

Cum să preparăm ouăle?

Avem nenumărate posibilități de a le folosi în bucătărie. Iată câteva sugestii:

  • Ouă fierte tari: este mai sănătos să le fierbeți timp de un minut, iar apoi să le lăsați în apă fierbinte pentru a evita formarea nuanței de gri pe gălbenuș și a gustului de sulf caracteristic.
  • Ochiuri: prăjiți-le întotdeauna cu ulei de măsline sau de cocos (cel presat la rece).
  • Opărite sau fierte puțin (ouă moi).
  • Quiche (rețetă spaniolă) sau omletă: cu cartofi, zucchini (dovlecel), vinete, spanac, etc.
  • Omletă: cu ciuperci, usturoi, etc.

De asemenea, putem folosi ouă în prepararea aluatului, a deserturilor, prăjiturilor, plăcintelor și nu numai. Trebuie să ținem cont și de numărul de ouă folosite în aceste rețete atunci când socotim cantitatea consumată.

În cele din urmă, mai putem rade ouă fierte tari și le putem adăuga în salate sau alte aperitive reci, le putem folosi în maioneză, cu ton sau cu creveți, etc.

Quiche franțuzesc cu ouă

Curiozități

  • Gălbenușul de ou este unul dintre puținele alimente care conține vitamina D, esențială pentru ca organismul să poată absorbi calciul. Putem lua vitamina D și prin expunerea la soare.
  • Nutrienții din ouă ajută la prevenirea problemelor oculare, mai ales cataractă și degenerare maculară.
  • Datorită conținutului de seleniu și zinc, putem spune că ouăle sunt un agent de înfrumusețare. Contribuie la formarea țesutului de piele, păr și unghii.
  • În unele țări, pe ouă se găsește un cod numeric care poate indica în ce condiții au fost crescute găinile. În România, de exemplu, prima cifră ne oferă această informație. Dacă pe coajă este scris 0, înseamnă că acele ouă sunt organice. Pe măsură ce numărul crește până la 4, înseamnă că sunt din ce în ce mai puțin sănătoase și mai industrializate.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.