Este greșit să te speli pe cap zilnic? - Doza de Sănătate
 

Este greșit să te speli pe cap zilnic?

Trebuie să ținem cont de faptul că orice exces este negativ; spălarea atât de frecventă pe cap nu numai că nu este necesară, dar poate usca și deteriora părul. Majoritatea produselor de îngrijire a părului folosite de femei conțin multe substanțe chimice care afectează fibrele părului.
Este greșit să te speli pe cap zilnic?

Ultima actualizare: 31 decembrie, 2018

Pentru a obține înfățișarea dorită, multe femei se spală pe cap în fiecare zi, folosind produse care de fapt dăunează părului și scalpului, cum ar fi șampoane puternice, balsamuri și diverse tratamente. Deși spălatul pe cap este esențial pentru a avea un păr sănătos, frumos și strălucitor, trebuie să știi că este greșit să te speli pe cap zilnic.  

Trebuie să ținem cont de faptul că orice exces este negativ; spălarea atât de frecventă pe cap nu numai că nu este necesară, dar poate usca și deteriora părul. Majoritatea produselor de îngrijire a părului folosite de femei conțin multe substanțe chimice care afectează fibrele părului.

Dar nu-ți face griji! În acest articol îți vom oferi răspunsul la întrebarea – Este greșit să te speli pe cap zilnic? – și te vom ajuta să înțelegi mai bine cum trebuie să procedezi.

Este bine să te speli pe cap zilnic cu șampon?

Te speli pe cap zilnic cu șampon

Da, dar nu foarte des.

Este o mare diferență între a-ți spăla părul cu produse naturale și a-l spăla cu produse din comerț. Acestea din urmă conțin multe substanțe chimice și, deși sunt pe bază de elemente naturale precum aloe vera sau ulei de cocos, mai conțin și alte ingrediente care le oferă un pafum sau o culoare deosebită. Acestea mai conțin și conservanți care le măresc perioda de valabilitate.

Deci, dacă te gândești bine, multe din ingredientele din compoziția șamponului sunt menite să te convingă să cumperi respectivul produs, dar în realitate aceste elemente nu sunt benefice sănătății părului.

Ar fi bine să nu mai folosesc șampon?

Nu, nu trebuie să renunți definitiv la șampon.

Este o soluție extremă la care nu este necesar să apelezi. Tot ce îți recomandăm să faci este să reduci numărul de dăți în care te speli pe cap într-o săptămână și cantitatea de șampon pe care o folosești la fiecare spălare. Pe de altă parte, îți sugerăm să folosești șampoane complet naturale.

Deci, cât de des trebuie să te speli pe cap?

Acest subiect este destul de controversat în rândul medicilor dermatologi și al specialiștilor în cosmetică. Unii consideră că este important să te speli pe cap în fiecare zi pentru a menține sănătatea părului și a scalpului. Alții susțin că nu trebuie să te speli pe cap decât o dată pe săptămână. 

Un compromis între cele două opinii opuse ar fi să îți speli părul o dată la două zile. În acest fel, te asiguri că nu folosești prea mult șampon și previi acumularea substanțelor chimice la nivelul scalpului.

Poți continua să folosești aceleași produse ca de obicei, dar în cantități mai mici. În acest fel poți să îți continui rutina zilnică fără a-ți umple scalpul și părul de chimicale.

La final…

Fără produse de îngrijire dacă te speli pe cap zilnic

Dacă vrei să ai un păr frumos și sănătos, trebuie să ai grijă să nu folosești prea multe produse de curățare, dar fără a cădea în cealaltă extremă, renunțând de tot la a-l mai spăla. Încearcă să respecți un program care te avantajează și să te speli pe cap la un anumit interval de timp.

Totuși, unora le vine greu să renunțe la anumite obiceiuri. Unele persoane își expun părul în viața de zi cu zi la anumite condiții extreme (praf, soare) sau diverși factori care duc la necesitatea de a se spăla pe cap mult mai frecvent.

În acest caz, îți recomadăm să apelezi la tratamente și măști naturalecare hrănesc și revitalizează părul, prevenind deteriorarea acestuia și să nu uiți că este greșit să te speli pe cap zilnic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hamel, A. F., Meyer, J. S., Henchey, E., Dettmer, A. M., Suomi, S. J., & Novak, M. A. (2011). Effects of shampoo and water washing on hair cortisol concentrations. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/j.cca.2010.10.019

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.