Cum să-ți găsești pacea interioară - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți găsești pacea interioară

Deși inițial nu este ușor să o ții sub control, o minte neliniștită poate fi în cele din urmă ajutată să se relaxeze. Ca să-ți găsești pacea interioară, este nevoie să înveți cum să oprești zgomotul care te înconjoară.
Cum să-ți găsești pacea interioară

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2018

A avea o minte neliniștită poate fi extrem de epuizant. Sărind de la o grijă la alta, fiind copleșit de frici și anxietate, mintea ta devine un haos care te împiedică să-ți găsești pacea interioară.

Mulți fac confuzie între a avea o minte neliniștită și a fi o persoană curioasă și productivă. Deși această energie interioară poate fi deseori reflectată în dorința de a învăța lucruri noi, de cele mai multe ori neliniștea experimentată este doar un zgomot mental ce provoacă confuzie, epuizare și nefericire.

Însă, dacă ai o minte neliniștită, nu trebuie să dai vina doar pe tine însuți. Incapacitatea de a-ți găsi pacea interioară poate fi o combinație subtilă de mai mulți factori.

În articolul de azi te invităm să descoperi cinci sfaturi pentru a-ți calma mintea și a-ți descoperi pacea interioară. Următoarele trucuri sunt simple și pentru a le pune în aplicare nu ai nevoie decât de un singur ingredient: voință.

Trebuie să calmezi apele tulburi din mintea ta pentru a-ți găsi pacea interioară

Una dintre cele mai bune cărți referitoare la legătura dintre zgomotul mental și depresie a fost scrisă de Kay Jamison, un psihiatru de la Universitatea John Hopkins din Baltimore. Cartea respectivă se numește O minte tulbure (An Unquiet Mind), iar în cadrul acesteia Jamison relatează o experiență personală.

„Când eram mică, eram mereu predispusă instabilității emoționale. Tristețea mi-a fost tovarășă în perioada adolescenței și, atunci când mi-am început viața profesională, am devenit prizoniera unor cicluri inevitabile de frică și anxietate. Mintea mea neliniștită de-abia îmi permitea să trăiesc.”

Dacă te regăsești în paragraful relatat de Jamison mai sus și vrei să-ți găsești pacea interioară, te sfătuim să ții seama de următoarele cinci sfaturi. Suntem siguri că le vei găsi foarte utile.

Pacea interioară îți permite să fii fericit

 

1. Scapă de poverile inutile

Cu siguranță cari după tine numeroase poveri, chiar dacă nu ești conștient de asta. Pentru a-ți găsi pacea interioară, este nevoie să descoperi care sunt sunt aceste greutăți invizibile.

  • Ești înconjurat de oameni care, în loc să-ți îmbogățească viața, încearcă să-ți fure energia pozitivă.
  • Este foarte probabil să faci o prioritate din ceva ce nu este cu adevărat important.
  • Acceptă faptul că moderația îți aduce mai multe beneficii decât excesul.

2. Fă o pauză de un minut și respiră adânc, oprind zgomotul mental

Trecutul nu mai există, nu mai ai cum să-l modifici, iar viitorul nu există încă. Concentrează-te asupra momentului actual, asupra locului în care te afli acum.

  • Stai pe loc și respiră. Inspiră adânc și ține-ți respirația pentru cinci secunde, apoi expiră cu vigoare.
  • Deși poate părea greu de crezut, acest exercițiu simplu îți va relaxa mintea. Exercițiile de respirație oxigenează creierul și te ajută să fii mai calm.
  • Atunci când corpul se simte bine, îți este mai ușor să te conectezi cu tine însuți.
  • Cu umilință, întreabă-te ce-ți dorești de la viață, ce cauți, ce nu dorești și care îți este destinația.

Îți recomandăm să încerci acest exercițiu atunci când te trezești dimineața.

Trebuie să ieși în natură pentru a descoperi pacea interioară

3. Construiește „ziduri protectoare”

O minte neliniștită este și foarte permeabilă. Aceasta permite grijilor din exterior și intereselor celorlalți să o pătrundă. Atunci când această energie negativă îți zguduie pacea interioară, ea se întrepătrunde cu slăbiciunile tale personale, formând o combinație nocivă. Iată cum poți construi „ziduri protectoare”:

  • Distanțează-te de lucrurile care îți strică armonia interioară. Nu ai nevoie de oameni egoiști și interesați în viața ta.
  • Ridică ziduri pentru a te proteja împotriva celor care aduc după ei furtuni, când tu pur și simplu vrei ca ziua ta să fie calmă.
  • Apară-te de cei care nu te respectă. Îi poți ierta dacă vrei, dar alungă-i din viața ta.

4. Tăcerea este vindecătoare

Dedică cel puțin o oră și jumătate sau două ore din ziua ta pentru a te înconjura de tăcere.

  • Aceste momente de pace și liniște interioară te vor ajuta să-ți descoperi nevoile adevărate și să-ți calmezi mintea neliniștită.
  • Oamenii cu mintea neliniștită, care se lasă mereu cuprinși de griji uită să aibă grijă de ei înșiși. Aceștia uită cât de importantă este propria lor persoană.
  • Permite-i tăcerii să te relaxeze și alungă fricile și grijile care te macină. Lasă-te cuprins de sentimente precum satisfacția, pacea interioară și echilibrul dintre suflet și minte.
Meditația te ajută să descoperi pacea interioară

5. Cultivă recunoștința

Acest ultim sfat pentru a-ți găsi pacea interioară este probabil cel mai greu de urmat. Relaxează-te și concentrează-te asupra următoarelor gânduri:

  • Dacă ești trist pentru că anumite persoane nu te iubesc, distanțează-te de acestea. Deși această soluție este simplă, nu este ușor să o pui în aplicare.
  • Dacă te simți neliniștit, încearcă următorul truc: alege să nu te mai simți astfel. Stopează aceste sentimente și nu uita că ești valoros.
  • Fii recunoscător pentru bucuriile mărunte de care ai parte și pe care le treci cu vederea.
  • Fii recunoscător că ești sănătos din punct de vedere fizic și înconjoară-te de oameni pe care îi iubești și care te iubesc.
  • Învață să fii recunoscător pentru fiecare nouă zi. Oportunități pentru a-ți atinge obiectivele îți ies permanent în cale.

Fii fericit, calm și echilibrat și îți vei găsi pacea interioară!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.