Frații sunt prietenii cei mai buni pe care nu-i alegem - Doza de Sănătate
 

Frații sunt prietenii cei mai buni pe care nu-i alegem

Certurile dintre frați nu sunt negative. Din contră, acestea promovează dezvoltarea relației celor doi. Deși relația cu fratele sau sora ta poate avea suișuri și coborâșuri, vei știi mereu că el sau ea îți va fi alături atunci când ai nevoie de susținere.
Frații sunt prietenii cei mai buni pe care nu-i alegem
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Prietenii sunt persoane importante care ne sunt mereu alături și pe care, într-un fel sau altul, îi putem alege. Acest lucru nu se aplică și în cazul fraților și al surorilor. Deși aceștia joacă un rol foarte important în viața noastră, legătura cu ei este una familială, ce nu depinde de voința noastră. Însă frații sunt prietenii cei mai buni pe care nu-i alegem.

Relația dintre frați poate fi una dintre cele mai intense din viața unei persoane. Oamenii pe care îi primim voluntar în viața noastră pot fi alungați, dar nu putem niciodată „divorța” de frații noștri.

Frații sunt prietenii cei mai buni pe care ne putem mereu baza

Frații sunt prietenii cei mai buni la nevoie

Frații sunt indivizi care ne cunosc cu adevărat. Deși alegerea nu ne-a aparținut nouă, ne-am petrecut cel puțin câțiva ani din viață noastră alături de aceștia. Spre deosebire de o relație de cuplu în care partenerii se pot despărți dacă apar neînțelegeri, frații nu au această opțiune.

În cazul fraților, conflictele trebuie soluționate prin iertare în ciuda oricăror resentimente. Acest lucru este posibil datorită iubirii necondiționate care leagă frații unul de celălalt.

Iubirea frățească se dezvoltă de-a lungul mai multor ani, fiind hrănită de experiențele pe care frații le împărtășesc: râs, lacrimi, momente de bucurie, întrebări, opinii…

Un fapt foarte interesant este că certurile dintre frați nu sunt deloc negative. Din contră, aceste conflicte ne pot ajuta să învățăm cum să ne controlăm impulsurile și să devenim mai flexibili. Pentru a le soluționa, suntem nevoiți să trecem în fundal emoțiile negative, astfel încât să putem gândi clar chiar și atunci când suntem nervoși.

Frații sunt prietenii cei mai buni

Dar cum pot frații noștri să ne îmbogățească viața? Iată câteva beneficii care probabil te vor surprinde:

  • Ne cresc stima de sine
  • Ne ajută să devenim mai generoși
  • Deși poate fi greu de crezut, ne ajută să fim mai răbdători
  • Ne învață cum să evităm problemele emoționale indiferent de vârstă
  • Alături de aceștia nu vom experimenta niciodată efectele negative ale singurătății

Fără îndoială putem obține aceste beneficii și dacă nu avem frați sau surori, dar aceste elemente sunt nelipsite atunci când avem parte de o asemenea relație.

Relația dintre frați este fără egal

Poate ai o relație foarte strânsă cu prietenii tăi și cu alți oameni pe care i-ai acceptat voluntar în viața ta. Însă relația pe care o ai cu frații tăi este cu adevărat specială. Ați crescut împreună, dezvoltând o legătură mult mai intensă decât cea pe care o ai cu alte persoane.

Frații sunt prietenii cei mai buni pe care îi avem

Fără prea mult efort, reușiți să fiți alături unul de celălalt în ciuda oricăror neînțelegeri. Multe persoane fac asemenea promisiuni atunci când se căsătoresc. Însă promisiunile maritale sunt deseori încălcate și căsniciile se destramă, pe când frații nu au altă opțiune decât să rămână împreună.

Într-adevăr, în anumite cazuri frații nu se înțeleg. Unul dintre aceștia ar putea fi un individ toxic sau poate că ambii sunt atât de diferiți încât nu văd de ce ar trebui să existe o legătură strânsă între ei. În aceste situații, relația dintre frați aduce suferință și experiențe negative.

De asemenea, egoismul și alte comportamente negative pot afecta relația unei persoane cu fratele sau sora sa. Într-o relație obișnuită, frații sunt prietenii cei mai buni pe care nu-i alegem.

Atunci când acest lucru devine imposibil în relația cu fratele sau sora ta, este posibil ca el sau ea să fie o persoană negativistă, care îți face mai mult rău decât bine. Cu toate acestea, este firesc ca frații să facă parte din viața noastră, constituindu-ne familia.

Chiar dacă la un moment dat alegeți căi diferite în viață, știți că atunci când vă veți întâlni din nou, încrederea dintre voi va fi la fel de puternică ca întotdeauna. Dacă ți se întâmplă ceva rău și ai nevoie de ajutor, fratele sau sora ta va fi mereu gata să-ți sară în ajutor.

Concluzii

Iubire adevărată

Relația dintre frați trebuie văzută asemenea unui arbore. Indiferent cât de mult se îndepărtează ramurile una de cealaltă pe măsură ce cresc, ele împărtășesc aceeași rădăcină. Legătura dintre frați va exista mereu.

Privirile cu subînțeles, limbajul pe care doar voi îl cunoașteți, secretele pe care le veți păstra mereu… Frații sunt prietenii cei mai buni și reprezintă o parte importantă a vieții noastre. Din acest motiv trebuie să-i apreciem, să-i protejăm și să-ți ținem aproape de noi. Nu există nicio altă relație la fel de pură și de sănătoasă.

Relația dintre frați se bazează pe iubire necondiționată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • McHale, S. M., Updegraff, K. A., & Whiteman, S. D. (2012). Sibling relationships and influences in childhood and adolescence. Journal of Marriage and Family, 74(5), 913-930.
  • Dunn, J. (2002). Sibling relationships. Blackwell handbook of childhood social development, 223-237.
  • Branje, S. J., Van Lieshout, C. F., Van Aken, M. A., & Haselager, G. J. (2004). Perceived support in sibling relationships and adolescent adjustment. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 45(8), 1385-1396.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.