Fructul și semințele de papaya: beneficii uimitoare - Doza de Sănătate
 

Fructul și semințele de papaya: beneficii uimitoare

Antioxidanții și vitaminele din componența fructelor de papaya susțin sănătatea sistemului imunitar. În plus, conținutul bogat de fibre al acestor fructe poate reduce nivelul de colesterol „rău” și stimulează digestia.
Fructul și semințele de papaya: beneficii uimitoare
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fructele de papaya au numeroase beneficii printre care protejarea împotriva cancerului și un efect natural de vindecare.

În anumite țări tropicale, arborii de papaya sunt foarte des întâlniți. Acești arbori sunt foarte ușor de crescut și produc niște fructe excepționale.

Până de curând, majoritatea persoanelor consumau numai fructul acestui arbore tropical special. Însă cele mai recente studii arată că și semințele de papaya ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Beneficiile consumului regulat de papaya

Papaya conțin o enzimă numită papaină. Aceasta este asemănătoare cu enzimele pancreatice care ajută la digestia proteinelor. Enzimele proteolitice (adică cele responsabile de digestia proteinelor) pot dizolva stratul de proteine care se formează în jurul celulelor canceroase, ajutând sistemul imunitar să le ucidă mai ușor.

O altă enzimă ce intră în componența acestor fructe este chimopapaina. La fel ca și papaina, chimopapaina ajută organismul să absoarbă mai ușor proteinele. Enzimele proteolitice pot distruge mijloacele de apărare ale virușilor, tumorilor, alergenilor, drojdiilor și ale mai multor tipuri de ciuperci.

Imediat ce mijloacele de apărare ale patogenilor au fost distruse, organismul se va putea vindeca mai ușor. Papaina poate ameliora inflamațiile, vindeca arsurile și reduce aspectul cicatricilor. Semințele de papaya au abilitatea de a accelera procesul de vindecare.

Carotenoide—oferă protecție împotriva radicalilor liberi

Fructul de papaya conține carotenoide

Culoarea roz-portocalie a fructelor de papaya este datorată prezenței carotenoidelor, printre care se numără beta-carotenul și licopenul. Aceste două substanțe sunt antioxidanți utili în lupta împotriva cancerului.

Licopenul poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului de prostată. Această substanță distruge celulele canceroase, sporește activitatea antimetastatică și întărește enzimele protectoare.

Un studiu efectuat de către un grup de cercetători din China a demonstrat că ceaiul verde, dar și alimentele bogate în licopen oferă protecție împotriva cancerului de prostată.

Izotiocianat—previne formarea celulelor canceroase

Izotiocianatul este un alt compus aflat în compoziția fructelor de papaya ce are beneficii anti-cancer. Și acesta are abilitatea de a încetini formarea și dezvoltarea celulelor canceroase.

Grație unor studii efectuate pe animale, s-a demonstrat că izotiocianații oferă protecție împotriva cancerului de sân, pulmonar, de colon, pancreatic și de prostată, dar și împotriva leucemiei.

Alte beneficii ale consumului de papaya

Sucul de papaya oferă numeroase beneficii pentru sănătate
  • Acest fruct este bogat în nutrienți, antioxidanți, caroteni, vitaminele C, E și A și flavonoide. În plus, conține complexul de vitamine B, acid folic și acid pantotenic, precum și minerale ca potasiu sau magneziu. Toate aceste componente susțin sănătatea cardiovasculară și oferă protecție împotriva cancerului. Mai mult, papaya susține sănătatea sistemului imunitar, previne infecțiile urechilor și ajută la tratarea răcelilor și a gripei.
  • Papaya are un conținut bogat de fibre ce reduc nivelul de colesterol „rău”. Fibrele se pot lega de toxinele ce se acumulează în colon și care duc la apariția cancerului, facilitând eliminarea acestora din organism și îmbunătățind digestia.

Utilizări pentru semințele de papaya

Aceste semințe oferă chiar mai multe beneficii decât fructul papaya. Au o aromă foarte picantă și amară, motiv pentru care nu este ușor să le consumăm. Cu toate acestea, semințele de papaya sunt un aliment cu numeroase proprietăți benefice, printre care se numără:

  • Au proprietăți antibacteriene, ce le fac eficiente împotriva bacteriilor E.coli, salmonella și a stafilococilor.
  • Oferă protecție împotriva insuficienței renale cauzate de toxine.
  • Ajută la eliminarea paraziților intestinali.
  • Susțin detoxifierea ficatului.

Acest fruct merită să fie inclus în dieta ta zilnică. Te sfătuim să consumi câteva fructe de papaya pe săptămână. Grație aromei sale unice, acest fruct poate fi folosit ca ingredient în numeroase rețete. Folosește-l pentru a-ți prepara supe, salate, iaurt sau chiar chilli.

Nu rata ocazia de a profita de toate beneficiile fructului și  ale semințelor de papaya!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Teixeira, J.A.; Rashid, Z.; Tan, D.; Sivakumar, D.; Gera, A.; Teixeira, M.; Tennant, P. F. (2007). Papaya (Carica papaya L.) Biology and Biotechnology. Tree and Forestry Science and Biotechnology. https://doi.org/10.1136/bmj.282.6264.598.

  • Teixeira, J. A., Rashid, Z., Tan, D., Dharini, N., Gera, A., Teixeira, M., … Tennant, P. F. (2007). Papaya ( Carica papaya L .) Biology and Biotechnology. Africa.

  • Melo, E. de A., Maciel, M. I. S., Lima, V. L. A. G. de, & Nascimento, R. J. do. (2008). Capacidade antioxidante de frutas. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas. https://doi.org/10.1590/S1516-93322008000200005.

  • Harvey, R. (2011). Vitaminas. In Bioquímica. https://doi.org/10.15713/ins.mmj.3.

  • Misas Villamil JC., Van der Hoorn RA., DOehlemann G., Papain like cystein proteases as hubs in plant immunity. New Phytol, 2016. 212 (4): 902-907.
  • Chen YY., Lu YH., Ma CH., Tao WW., et al., A novel elastic liposome for skin delivery of papain and its application on hypertrophic scar. Biomed Pharmacother, 2017. 87:82-91.
  • Chen P., Zhang W., Wang X., Zhao K., et al., Lycopene and risk of prostate cancer: a systematic review and meta analysis. Medicine (Baltimore), 2015.
  • Kim H., Jang M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68 (3): 406-20.
  • Sima P., Vanucci L., Vetvicka V., B glucans and colesterol (review). Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Amin AH., Bughdadi FA., Abo Zaid MA., Ismail AH., et al., Immunomodulatory effect of papaya (Carica papaya) pulp and seed extracts as a potential natural treatment for baceterial stress. J Food Biochem, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.