Descoperă cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor - Doza de Sănătate
 

Descoperă cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor

Descoperă cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Furnicăturile în mâini și picioare sunt cu siguranță o senzație foarte neplăcută. Atunci când brațele, mâinile sau picioarele ne amorțesc, de multe ori chiar intrăm în panică până când această senzație trece și revenim la normal. În acest articol, îți prezentăm cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor, dar și câteva remedii naturiste pentru a le combate. Citește în continuare și o să afli cum poți evita această problemă!

Care sunt cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor?

Amorțeala și furnicăturile pot afecta orice parte corpului, dar majoritatea persoanelor constantă că brațele, picioarele, mâinile și degetele sunt regiunile cele mai vulnerabile. Iată câteva dintre cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor:

  • Menținerea aceleiași poziții pentru o perioadă lungă de timp (nu are importanță dacă ești în picioare sau stai jos).
  • Lezarea unui nerv (dacă îți lezezi un nerv din gât, o să resimți furnicături în mâini și brațe, iar dacă îți lezezi un nerv din regiunea lombară, aceste senzații îți vor afecta picioarele).
Cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor constatate de un medic

 

  • O presiune exercitată la nivelul nervilor spinali sau periferici;
  • Infecțiile cu herpesul zoster;
  • Întreruperea fluxului sanguin din cauza unei inflamații la nivelul vaselor de sânge, a aterosclerozei sau a unui cheag de sânge;
  • Un dezechilibru al nivelului de potasiu, calciu sau sodiu;
  • Deficitul de vitamina B12;
  • Anumite medicamente;
  • Leziuni ale nervilor cauzate de consumul excesiv de alcool, fumat sau expunerea la plumb;
  • Radioterapia;
  • Înțepăturile de insecte, infestarea cu căpușe sau mușcăturile de animale;
  • O alergie la crustacee;
  • Sindromul de tunel carpian (la nivelul încheieturilor);
  • Diabetul;
  • Hipotiroidismul;
  • AVC-urile sau alte atacuri ischemice.

11 remedii naturiste pentru a trata furnicăturile din mâini și picioare

Acum că știi care sunt cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor, află și ce remedii poți folosi pentru a combate acest simptom supărător.

Folosește apa pentru a-ți dezmorți mâinile și picioarele!

Apa este unul din cele mai bune leacuri naturale pentru a-ți dezmorți picioarele și mâinile. Înmoaie regiunea afectată într-un castron de apă rece timp de aproximativ 10 minute (sau până când furnicăturile dispar).

Mișcă-te!

Multe persoane pur și simplu își mișcă degetele, picioarele sau orice altă parte amorțită a corpului până când scapă de furnicături. O variantă bună este să te miști prin cameră (s-ar putea să trebuiască să stai pe loc timp de câteva minute dacă resimți spasme la nivelul picioarelor). De ce nu încerci și tu?

Mersul pe jos previne cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor

 

Stai pe vârfurile degetelor picioarelor tale!

Acest remediu este foarte util dacă ți-au amorțit picioarele. Prefă-te că ești dansator și ridică-te pe vârfuri, iar apoi revin-o la o poziție normală. Repetă acest exercițiu de zece ori pentru a-ți stimula circulația sangvină la nivelul extremităților inferioare.

Dacă picioarele îți amorțesc foarte des, atunci te sfătuim să practici acest exercițiu în fiecare noapte înainte de culcare. În acest fel, vei evita să te trezești a doua zi cu furnicături în picioare.

Consumă mai multe alimente bogate în fier!

Una dintre cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor este și deficitul de fier. Dacă te afli în această situație, include mai multă linte și sfeclă în dieta zilnică. Vei observa că furnicăturile te vor deranja din ce în ce mai rar.

Alte alimente pe care ți le recomandăm dacă suferi de o carență de fier sunt ouăle, laptele, nucile, mazărea, fasolea și legumele verzi, cum ar fi spanacul și mangoldul.

Aplică o compresă de ardei iute!

Acest remediu îți va alunga imediat furnicăturile. Vei avea nevoie de doisprezece ardei iuți, pe care va trebui să îi fierbi și să îi înfășori într-o cârpă. Aplică această compresă pe regiunea afectată și lasă căldura să îți amelioreze durerea și disconfortul.

Dacă ai furnicături în mâini sau picioare foarte des, asigură-te că ai mereu la îndemână câțiva ardei iuți pentru a-ți putea prepara acest remediu.

Evită anumite alimente și băuturi!

Te sfătuim să nu consumi alimente prea grase în timpul cinei. Totodată, evită să bei cafea sau alcool după această masă.

Adoptă un stil de viață mai sănătos!

Renunță la fumat, apucă-te de înot, practică yoga pentru a-ți reduce nivelul de stres, mișcă-te și poartă haine largi ce facilitează circulația sângelui.

Alimente care combat cauzele furnicăturilor la nivelul membrelor

 

Profită de beneficiile oferite de masaj sau variază-ți postura!

Atunci când furnicăturile încep să te deranjeze, încearcă să îți masezi regiunea afectată. Înainte de culcare, masează zonele predispuse la amorțeli pentru a preveni această problemă la orele dimineții.

Un alt truc ce te-ar putea ajuta este să nu menții aceeași poziție pentru o perioadă prea lungă de timp. De pildă, dacă ai stat mult jos, atunci ridică-te în picioare și viceversa. În plus, dacă picioarele sau brațele tind să îți amorțească în timp ce dormi, încearcă să ridici regiunile cele mai afectate cu ajutorul unor perne.

Poartă încălțăminte adecvată!

Ideal ar fi să porți numai șosete de bumbac sau lână, acestea absorbind umezeala și prevenind astfel furnicăturile. Schimbă-ți șosetele de trei ori pe zi (adică o dată la opt ore).

Încălțările pe care le porți ar trebui să fie confortabile, făcute din piele sau țesătură, cu tocuri nu foarte înalte și tălpi de calitate. Asigură-te că încălțămintea purtată  oferă un sprijin adecvat picioarelor și, dacă e nevoie, inserează un branț suplimentar în interiorul ei.

Fă niște exerciții foarte simple!

Cum ajungi acasă de la serviciu, în mod special dacă picioarele îți sunt amorțite sau simți furnicături, descalță-te, dă-ți jos șosetele și stai cu spatele la perete. Apasă peretele cu palmele și îndoaie-ți ușor genunchii.

Dacă ești la serviciu și simți că ai furnicături în mâini, strânge cât de tare poți o minge de cauciuc cu fiecare mână în parte. În cazul în care simți furnicături în picioare, poți efectua un exercițiu asemănător, pur și simplu călcând pe bila de cauciuc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.