Cum scăpăm de grăsimea abdominală - Doza de Sănătate
 

Cum scăpăm de grăsimea abdominală

Grăsimea de pe burtă: dizgrațioasă, enervantă și... periculoasă. Știm cu toții că, odată cu trecerea timpului, se acumulează și mai multă grăsime în zona abdomenului, devenind din în ce în ce mai greu să porți blugi sau haine mai strâmte. Dar adevărata problemă nu ține de aspectul exterior, ci de sănătatea ta.
Cum scăpăm de grăsimea abdominală
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Grăsimea abdominală nu este numai o problemă de ordin estetic – poate duce la boli de inimă, probleme respiratorii și chiar și anumite tipuri de cancer. Astăzi, îți prezentăm toate aceste riscuri și îți arătăm ce obiective zilnice putem să ne stabilim,  dacă dorim să scăpăm de grăsimea abdominală.

În ultimii ani, a crescut numărul de femei diagnosticate cu afecțiuni cardiace sau diabet de tip 2. Stilul de viață și regimul alimentar determină formarea grăsimii abdominale, iar pe termen lung aceasta poate cauza probleme grave de sănătate de care ar trebui să ținem cont.

Grăsimea abdominală: riscuri

Potrivit nutriționiștilor, femeile se confruntă cu o acumulare mai mare de grăsime abdominală după vârsta de 40 de ani. În această perioadă, corpul începe să sufere mici modificări, cum ar fi un metabolism mai lent, motiv pentru care arzi mai puține grăsimi. 

Mai mult, corpul produce cantități mai mici de estrogen, iar în timp, toate aceste schimbări graduale duc, fără îndoială, la creșterea în greutate. Dar cele mai periculoase „kilograme în plus” sunt cele acumulate în zona abdomenului.

Pe lângă grăsimea vizibilă, aflată sub piele, nu uita că mai există și un tip de „grăsime viscerală” care se formează în jurul organelor interne. 

Iar aceasta reprezintă un risc pentru sănătatea ta. Ești pregătită să afli care sunt toate aceste pericole pe termen lung?

  • Boli de inimă
  • Hipertensiune
  • Diabet de tip 2

În plus, grăsimea acumulată sub diafragmă sau în zona pieptului provoacă dificultăți de respirație, cauzând tuse clasică sau cronică. Plămânii sunt extenuați, iar imposibilitatea de a respira normal duce și la apariția altei probleme: apneea în somn.

Grăsimea abdominală poate duce și la creșterea riscului de a suferi de anumite boli, cum ar fi cancerul mamar sau de col uterin. Mai mult, poate influența și ciclul menstrual. Este, în concluzie, o problemă destul de gravă.

Cum ne dăm seama dacă avem „prea multă” grăsime abdominală și cum scăpăm de ea?

E posibil să scăpăm de grăsimea abdominală dacă mergem la medic pentru niște sfaturi în acest sens

Poate părea o întrebare ciudată, pentru că nimeni nu știe mai bine ca tine dacă ai prea multă grăsime pe burtă. Dar este posibil ca dintr-o dată să observi că trupul tău s-a schimbat, hainele îți stau mai strâns pe corp, iar tu te simți mai obosită… Te simți altfel.

Medicii ne avertizează cu privire la un alt fapt important. Este indicat să îți măsori mereu talia și să eviți să depășești anumiți parametri:

  • Femeile nu ar trebui să depășească un diametru al taliei de 89 cm / 35 inch.
  • Bărbații nu trebuie să depășească 101 cm / 40 inch.

Cum să scăpăm de grăsimea abdominală?

Cum să scăpăm de grăsimea abdominală simplu și rapid

Așa cum știi deja, oricât de mult te-ai chinui, uneori nu poți scăpa sub nicio formă de grăsimea abdominală. Te apucă disperarea și te întrebi dacă pur și simplu nu există nicio soluție și trebuie să te împaci cu gândul că va trebui să trăiești așa toată viața.

Dar nu trebuie să renunți! Nu te descuraja. Dacă te străduiești foarte tare să slăbești și nu reușești, cere ajutorul unui medic sau al unui nutriționist. Mai jos îți oferim câteva recomandări care se pot dovedi utile. Învață să le pui în aplicare cu mult curaj și optimism!

Scăpăm de grăsimea abdominală simplu și rapid

  • Dacă dorim să scăpăm de grăsimea abdominală, trebuie să renunțăm la sare.
  • Bea doi litri de apă pe zi.
  • Mănâncă cereale integrale, cum ar fi ovăz sau hrișcă. Renunță la făina albă și înlocuiește-o cu făina integrală. Alege să consumi pâine integrală. Nu uita că și orzul este foarte sănătos!
  • Limitează consumul de zahăr, renunță la produsele de patiserie și nu cumpăra alimente deja preparate sau congelate. Încearcă să petreci mai mult timp în bucătărie și să prepari diferite feluri de mâncare, salate proaspete, legume fierte și somon. Înlocuiește carnea roșie cu cea de pui sau de curcan.
  • Ca să scăpăm de grăsimea abdominală, este indicat să bem un pahar de apă caldă cu lămâie în fiecare dimineață pe stomacul gol.
  • După masa de prânz sau după cină, bea o cană cu ceai de salvie. Este o modalitatea excelentă de a îmbunătăți digestia și de a reduce grăsimea abdominală,  fii consecventă și bea acest ceai timp de 15 zile consecutive în fiecare lună, de două ori pe zi.
  • Fă plimbări de o jumătate de oră în pas rapid, în fiecare zi. Nu e nevoie să te extenuezi, doar să fii consecventă. Și nu uita: trebuie să faci acest lucru zilnic!
  • Renunță la consumul de lapte de vacă. Cel mai bun produs lactat este iartul grecesc neîndulcit. Acesta îmbunătățește digestia și conține bacterii sănătoase care protejează intestinele.
  • Servește mai multe porții mai „mici” de mâncare pe zi și nu uita că nu trebuie să sari peste niciuna dintre mesele principale. Dacă sari peste micul dejun sau peste cină pentru a slăbi, te vei confrunta chiar cu efectul opus.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.