Hernia hiatală – poate fi tratată?

Pentru a ameliora simptomele asociate herniei hiatale, trebuie să limitezi consumul de alimente acide și să-l mărești pe cel de alimente care ajută la neutralizarea acidului din stomac. 
Hernia hiatală poate fi tratată

Hernia hiatală constă în deplasarea stomacului, ce pătrunde în cavitatea toracică printr-un orificiu numit hiatus. Cele mai frecvente simptome ale acesteia sunt: arsuri la stomac, reflux acid și durere sau dificultate la înghițire.

Știai că aproximativ 20% din populația globului suferă de această boală? Din fericire, hernia hiatală poate fi tratată în mod natural, printr-o alimentație adecvată și câteva exerciții simple. 

Ce trebuie să știi despre hernia hiatală

Hernia hiatală poate apărea la orice vârstă, dar, în general, afectează cu precădere persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Există mai mulți factori ce duc la slăbirea diafragmei, provocând această afecțiune:

  • Slăbirea musculaturii ca urmare a înaintării în vârstă
  • Tusea cronică
  • Constipația
  • Obezitatea
  • Stresul
  • Fumatul
  • Ereditatea

Pentru tratarea bolii, este recomandat să eviți acești factori de risc.

Cum se tratează?

Pentru un tratament complet și eficient, trebuie să te concentrezi pe două aspecte: cauzele și simptomele. Acesta vizează:

  • Întărirea mușchiului slăbit al diafragmei
  • Ameliorarea arsurilor la stomac, refluxului gastroesofagian, durerii și dificultății la înghițire

Învață să mănânci corect

Poate vei fi surprins să afli care este una dintre principalele cauze ale slăbirii hiatusului. Majoritatea pacienților cu hernie hiatală au o trăsătură comună: mănâncă prea repede și nu mestecă bine mâncarea, supunând întregul sistem digestiv și mai ales stomacul unui stres suplimentar.

Așadar, primul pas constă în a respecta anumite reguli la masă: stai pe scaun atunci când mănânci, nu te grăbi, nu purta conversații care să îți distragă atenția și nu aștepta să fii lihnit de foame pentru a te așeza la masă. Și nu uita să mesteci bine mâncarea înainte de a o înghiți.

În acest fel vei preveni arsurile la stomac și refluxul gastroesofagian.

Stimulează-ți diafragma

Mușchii diafragmei pot fi tonifiați. Cântăreții și persoanele care practică yoga sau alte exerciții fizice învață să-și controleze respirația cu ajutorul diafragmei. În loc să inspiri aerul în partea superioară a plămânilor, trebuie să îl direcționezi către abdomen și părțile laterale ale corpului.

Un alt obicei util este ca înainte de fiecare masă să inspiri rapid și să împingi aerul către zona diafragmei. Acest exercițiu simplu ajută la tonifierea acestui mușchi.

Yoga poate ameliora hernia hiatală

Consumă alimente ce ameliorează arsurile la stomac

Pentru a ameliora simptomele herniei hiatale, cum ar fi arsurile la stomac și refluxul acid, trebuie să ai grijă ce mănânci și să eviți alimentele acide și toate cele care nu îți priesc.

Evită sau limitează consumul de:

  • Carne roșie și mezeluri
  • Produse lactate
  • Zahăr
  • Prăjeli
  • Alimente și ingrediente rafinate
  • Produse de patiserie
  • Tutun
  • Alcool
  • Cafea
  • Condimente precum scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul și ardeiul iute
  • Anumite ceaiuri
  • Produse de fast-food

Hernia hiatală este agravată de consumul de produse fast food

Este indicat să mărești consumul de alimente care ajută la neutralizarea excesului de acid din stomac, cum ar fi:

  • Struguri: sunt unele dintre cele mai alcalinizante fructe. Încearcă să găsești sortimente organice care să nu conțină pesticide.

Strugurii pot ameliora hernia hiatală

  • Ananas: conține enzime proteolitice ce îmbunătățesc digestia, dar nu trebuie să îl amesteci cu anumiți carbohidrați (pâine, paste, dulciuri, orez, etc.).
  • Varză: ajută la vindecarea ulcerului, dar multe persoane nu o digeră bine în stare crudă. Poți să gătești varza, adăugând în mâncare și puțin chimion sau să o consumi crudă cu puțin oțet sau murată.
  • Ardei: fac parte din parte din familia Solanaceae. Ajută la vindecarea stomacului.
  • Cartofi: sunt un antiacid natural excelent. Sucul de cartofi ameliorează pirozisul.
  • Zeamă de lămâie: deși este un fruct citric și acid, lămâia neutralizează acidul gastric. Consumă zilnic zeamă de lămâie, adăugată în mâncare sau amestecată cu puțină apă.
  • Mei: este singura cereală alcalinizantă, drept pentru care este indicat să îl consumi mai des decât alte alimente din aceeași categorie, cum ar fi orezul sau grâul.

Există, de asemenea, tablete orale și paste ce se găsesc în plafaruri și care funcționează ca antiacide naturale. Dizolvă orice produs de acest gen într-un pahar cu apă și bea amestecul după zece minute.