5 cauze frecvente ale insomniei - Doza de Sănătate
 

5 cauze frecvente ale insomniei

Când te bagi în pat, renunță la obiceiul de a-ți deschide telefonul mobil pentru a-ți verifica căsuța de email. În schimb, încearcă să citești o carte bună sau o revistă, astfel încât să nu-ți suprasoliciți creierul.
5 cauze frecvente ale insomniei

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Insomnia recurentă este o problemă frecventă pentru tine? În articolul de azi te invităm să descoperi care sunt principalele obiceiuri nocive și câteva cauze frecvente ale insomniei. Citește în continuare și încearcă să le eviți!

Somnul adânc și odihnitor îmbunătățește calitatea vieții și oferă energia necesară pentru a putea face față unei zile noi. Câteodată însă, suntem vinovați de anumite comportamente nocive care ne suprasolicită creierul și corpul, împiedicându-ne să dormim suficient.

5 cauze frecvente ale insomniei

1. „Trebuie să adorm, trebuie să adorm…”

Cauze frecvente ale insomniei și cum să le previi

Acest fenomen este foarte frecvent, drept pentru care trebuie să avem grijă. Închipuie-ți, de pildă, că ai ajuns acasă după o zi lungă la serviciu și că încă mai ai numeroase sarcini de îndeplinit. Reușești până la urmă să-ți termini toate treburile, dar s-a deja făcut foarte târziu.

În această situație, cel mai probabil te vei băga în pat și vei începe să-ți spui „Trebuie să adorm imediat sau nu mă voi odihni suficient” sau „Mâine voi fi prea obosit ca să-mi rezolv problemele”. Probabil că bănuiești care va fi rezultatul: vei sta treaz ore în șir și nu te vei odihni deloc.

Creierul are nevoie să se relaxeze pentru cel puțin două ore înainte să te bagi în pat. Când îți concentrezi toată atenția asupra unui lucru anume, nivelul de stres crește și nu reușești să te relaxezi.

Care este soluția? Încearcă să eviți lucrurile care îți provoacă anxietate înainte de culcare. Termină-ți „temele pentru acasă” cu două ore înainte să te bagi în pat și citește o carte bună pentru a-ți distrage atenția. Astfel, vei adormi imediat și vei evita insomnia.

2. Programele eratice

Cauze frecvente ale insomniei și cum să le evităm

Organismul uman are nevoie de rutină și obiceiuri, de un program care să-i regleze nevoile de bază precum consumul de alimente și somnul. De pildă, nu este sănătos ca astăzi să te culci la ora zece seara, iar mâine la ora două dimineața. Încearcă să stabilești un program clar și să îl respecți.

Ideal, servește cina cu două ore înainte de culcare, astfel încât organismul tău să aibă timp suficient pentru a digera mâncarea consumată. De asemenea, fă un duș cu două ore înainte să te bagi în pat, astfel încât creierul tău să se relaxeze. Te sfătuim să te culci între 10:30 și 11 noaptea, dar uneori poți să stai treaz până mai târziu.

3. Dispozitivele electronice

Dispozitivele electronice sunt cauze frecvente ale insomniei

Chiar și după ce ne băgăm în pat, aproape fiecare dintre noi obișnuiește să-și verifice căsuța de email, să intre pe Facebook și Instagram, să trimită un SMS sau să se uite la un serial pe laptop. Acest activități sunt foarte frecvente, dar și nocive.

Ecranele dispozitivelor electronice stimulează în exces creierul prin unde electromagnetice. Din acest motiv, trebuie să menținem un echilibru.

De asemenea, este bine de știut că televizorul nu ne va afecta somnul la fel de mult ca telefoanele mobile, tabletele și laptopurile. Acest lucru se datorează faptului că privim ecranul televizorului de la distanță, iar creierul nu este la fel de stimulat.

Însă, dacă vrem să evităm insomnia, este indicat să oprim toate dispozitivele electronice și să citim o carte sau o revistă înainte de culcare.

4. Anumite alimente pot fi cauze frecvente ale insomniei

Anumite alimente pot fi cauze frecvente ale insomniei

Multe persoane tind să se întoarcă acasă de la serviciu simțindu-se înfometate și să servească mâncăruri pe care organismul nu le poate digera în timp util.

Această perioadă marchează finalul zilei, motiv pentru care nu trebuie să ne „împovărăm” organismul cu o sarcină suplimentară chiar înainte de a ne odihni.

Încearcă să prepari mese ușoare, care includ proteine, dar sunt ușor de digerat și lipsite de grăsimi. Supele, legumele fierte, peștii bogați în acizi grași omega-3 și ceaiurile reprezintă opțiuni ideale, în special dacă urmărești să previi probleme ca insomnia.

Evită însă alimentele semipreparate, acestea sunt cauze frecvente ale insomniei. Deși aceste mâncăruri sunt ușor de preparat, în special dacă nu avem chef să petrecem mult timp gătind, ele sunt bogate în conservanți.

De asemenea, alimentele semipreparate conțin ingrediente rafinate nocive pentru sănătate, care agravează insomnia.

5. Grijile sunt cauze frecvente ale insomniei

Grijile sunt cauze frecvente ale insomniei

Stresul și anxietatea acumulate pe parcursul zilei tind să se facă simțite în special noaptea. În aceste momente, o voce interioară începe să ne vorbească, amintindu-ne de toate grijile noastre. Astfel, în loc să adormim, stăm treji ore în șir și suntem copleșiți de emoții negative.

Managementul stresului nu este ceva ușor. Este esențial să ne stabilim niște priorități și să nu ne centrăm viața în jurul problemelor noastre. Relaxează-te, respiră adânc și alungă norii întunecați din mintea ta. Când îți închizi ochii, nu trebuie să vezi decât bezna din dosul pleoapelor.

Nu ezita să încerci sfaturile prezentate în acest articol, iar insomnia nu o să te mai deranjeze mult timp!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.