Iritațiile vaginale: cauze și remedii naturale - Doza de Sănătate
 

Iritațiile vaginale: cauze și remedii naturale

Iritațiile vaginale pot fi provocate de diverși factori, de la infecții până la alergii. Aceste remedii naturale pot ameliora simptomele și reduce disconfortul.
Iritațiile vaginale: cauze și remedii naturale
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Iritațiile vaginale sunt o afecțiune cu care se confruntă femei de toate vârstele, însă împotriva acesteia pot fi folosite o serie de remedii naturale. 

Iritațiile vaginale sunt un simptom foarte supărător care poate fi însoțit de un miros neplăcut, roșeață și durere, în funcție de cauza apariției sale.

Zona vaginală este în mod normal protejată de o floră microbiană care ajută la menținerea echilibrului umezelii și elimină bacteriile dăunătoare care duc la apariția infecțiilor.

Modificarea florei vaginale poate provoca iritații și alte neplăceri.

Există multiple cauze ale acestei probleme intime jenante. Însă, din fericire, avem la dispoziție multe remedii naturale care pot ameliora infecțiile vaginale înainte ca acestea să evolueze și să se complice.

Care sunt cauzele iritațiilor vaginale?

Pielea vulvei și a vaginului este sensibilă și vulnerabilă, fiind supusă unui risc mare de a dezvolta diverse afecțiuni.

Iritațiile pot fi cauzate de o infecție, de modificarea pH-ului vaginului sau de o alergie la un produs de igienă intimă sau la prezervativele din latex.

Vaginoza bacteriană

Iritațiile vaginale pot fi provocate de anumite bacterii

Una dintre cauzele principale ale mâncărimilor vaginale este vaginoza bacteriană. Aceasta este cauzată de înmulțirea bacteriilor în vagin. Ea poate provoca simptome foarte supărătoare: usturimi, iritații, o secreție gălbuie și un miros puternic.

Candida albicans

Candidoza este, la rândul ei, responsabilă de iritațiile vaginale, fiind cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. Când aceasta se dezvoltă în vagin, creează o secreție densă, albicioasă, cu un miros puternic.

De cele mai multe ori candidoza provoacă iritații și în interiorul și în exteriorul zonei vaginale, însoțite de mâncărimi și usturimi.

Boli cu transmitere sexuală

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei boli cu transmitere sexuală (BTS) îl reprezintă iritațiile vaginale.

Deși nu se întâmplă foarte des ca acest simptom să semnalizeze prezența unei boli venerice, cel mai bine este să consulți un medic.

Menopauza

În timpul menopauzei ești supusă unei serii de schimbări hormonale care afectează în mod direct regiunea vaginului, modificând pH-ul natural al pielii și provocând uscăciune.

În acest caz este necesar un tratament mdical pentru a echilibra nivelul hormonilor, a preveni iritațiile și a reduce riscul apariției unei infecții.

Alergii

Iritațiile vaginale pot fi cauzate și de anumite produse ce conțin substanțe chimice care declanșează reacții alergice. Acestea se găsesc în:

  • Hârtie igienică parfumată
  • Săpunuri și detergenți
  • Deodorante intime
  • Șervețele umede parfumate
  • Tampoane și absorbante

Remedii naturale pentru iritațiile vaginale

În cazul în care cauza iritației este o infecție sau o boală cu transmitere sexuală, este important să te adresezi unui medic pentru a stabili diagnosticul corect, înainte de a urma orice fel de tratament.

Există însă remedii naturale care pot ameliora simptomele dezvoltate de iritațiile vaginale. Aceste tratamente pot reface echilibrul natural din zona intimă.

Arnică

Arnica ameliorează iritațiile vaginale

Această plantă are proprietăți antiinflamatorii puternice care grăbesc vindecarea pielii, ameliorând durerile și mâncărimile.

Cum se folosește?

  • Prepară un ceai din frunze sau extract de arnică și aplică-l pe zona externă.

Gălbenele

Gălbenelele se numără printre cele mai bune remedii naturale pentru a ameliora iritațiile vaginale. Acestea au efecte antibiotice care previn și combat infecțiile, reducând durerea și inflamațiile.

Cum se folosesc?

  • Ca și în cazul arnicăi, trebuie să prepari un ceai din această plantă și să folosești lichidul pentru uz extern.

Hamamelis

Această plantă reduce inflamațiile și mâncărimile și usturimile din zona vaginală, tratând infecțiile.

Cum se folosește?

  • Umezește o bucată de vată sau o cârpă cu apă de hamamelis și aplic-o pe zonele afectate.

Iaurt cu probiotice

Iaurtul cu probiotice ameliorează iritațiile vaginale

Consumul de iaurt simplu cu probiotice este una dintre cele mai bune modalități de a ameliora iritațiile. Poți să îl aplici de asemenea direct pe zona vaginală.

Culturile de bacterii sănătoase din iaurt reduc agenții patogeni dăunători și refac pH-ul natural al vaginului.

De reținut…

Deși te poți simți jenată să discuți despre aceste probleme intime, cel mai bine este să te adresezi unui medic atunci când te confrunți cu un disconfort în zona vaginală.

Vaginul este o regiune foarte delicată, iar problemele care apar trebuie tratate la timp pentru a preveni dezvoltarea unor boli sau agravarea simptomelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
  • Eckert, L. O. (2006). Acute Vulvovaginitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp053720
  • Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.).
    idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm
  • Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2018).
    cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.